HDP heyeti Kandil'deki PKK yönetimiyle görüştü

HDP heyeti, hükümetin yol haritasını Kandil'deki PKK yönetimiyle paylaştı. Kandil çözüm süreciyle ilgili 'Atılacak pratik adımlara karşı pratik tutumlar geliştirileceği' mesajını yolladı.

VAN 19.10.2014 18:17:08 0
HDP heyeti Kandil
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Çözüm srüecinde son iki yıldır Abdullah Öcalan ve PKK'nın silahlı merkezi Kandil arasında mekik dokuyan HDP heyeti son Kandil temaslarıyla ilgili bir açıklama yaptı. 

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan HDP heyeti, 18 Ekim'de Kandil'de 7 saat süren bir toplantı yaptıklarını aktarıdı. Hükümetten aldıkları çözüm süreciyle ilgili yol haritasınının taslağını da Kandil'de PKK'nın çatı örgütü KCK'ya ilettiklerini belirten HDP heyeti temaslarla ilgili değerlendirmeyi paylaştı:  

"Toplantıda KCK yetkilileri, AKP’nin süreçle ilgili oyalama tavrının devam ettiğini, müzakereye geçiş mekanizmalarının halen kurulmadığını, bu konuda kendilerinin ve demokratik çevrelerin tüm çağrılarına rağmen bu politikalarda bir değişiklik olmadığını ifade ettiler. Müzakereye geçiş açısından sözün bittiğine dikkat çeken KCK’li yetkililer, atılacak pratik adımlara karşı pratik tutumların gelişeceğini belirterek, ‘Somut adımın şekillenmediği hiçbir tavrı hareketimiz ve halkımız kabul etmeyecektir’ uyarısında bulundular. KCK’li yetkililer, ‘Müzakereye geçilmesi durumunda önderliğimizin başlatmış olduğu ve büyük bir özveriyle bugüne getirdiği süreçle ilgili bugüne kadar göstermiş olduğumuz duyarlı tutumun devam edeceğinin kamuoyu tarafından bilinmesi gerekir’ dediler."

"Kobani tarihi sonuçlar doğuracak"

Açıklamada Kobani'de IŞİD ile Suriye'nin PKK kolu PYD'ye bağlı silahlı güçler arasındaki çatışmalara da yer verildi. Kobani'deki çatışmaların 'Kürt halkı için tarihi sonuçlar doğuracağı'nı savunulurken, "KCK yetkilileri tüm Kürt parti ve örgütlerine de bu temelde duyarlılık çağrısında bulundular. AKP’nin Kobanê kuşatması başladığı günden itibaren IŞİD çetelerine destek verdiğinin uluslar arası camia tarafından da tespit edildiğini ifade ederek, kendilerinin ve duyarlı tüm çevrelerin uyarılarına rağmen AKP’nin bu tutumunun değişmediğini söylediler" ifadeleri kullanıldı. 

"Protestolarda güvenlik güçlerinin müdahalesi can kaybına yol açtı"

Hükümet Kobani protestolarında sadece 1 kişinin polis kurşunuyla öldürüldüğünü açıklamışken Kandil, "Protestolar sırasında güvenlik güçlerinin müdahalelerinin can kayıplarına neden olduğunu, sonrasında gelişen tüm olaylarda da sorumluğun AKP hükümetinin çözüme hizmet etmeyen politikaları ve baskıcı uygulamalarından kaynaklandığı" iddiasında bulundu. 

"Yeni güvenlik yasası kabul edilmeyecektir"

Açıklamada Kandil'in AK Parti hükümeti tarafından meclise getirilen yeni güvenlik reformunu kabul etmeyeceği de belirtildi. Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması istendi: "

"KCK yetkilileri Halkın gündeminde terörle mücadele kanunun kaldırılmasının ve çözüm yasalarının olduğu bir dönemde polise daha çok yetki veren, “makul şüphe” kavramıyla tüm toplumsal muhalefeti sindirmeyi amaçlayan yasaların getirilmesi durumunda gerekli demokratik mücadelenin halkımız ve demokrasi güçleri tarafından güçlü bir biçimde ortaya konacağının bilinmesi gerektiği tespitinde bulundular. Gerek güvenlik yasasına gerekse de AKP’nin çözümden uzak oyalamaya dönük tüm politikalarına karşı tüm demokrasi çevrelerinin de mücadele etmesi gerektiğini belirten KCK’li yetkililer, barıştan çözümden yana olan tüm çevreleri de bu kapsamda duyarlılığa davet ettiler."

Kaynak: Al Jazeera