Hazır kıymaya sıkı denetim

Van İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Görentaş, “Hazır kıyma satışı yapan işyerleri ile, yapacağımız denetimlerle etkin bir şekilde mücadele edeceğiz” dedi. Görentaş'ın açıklamasının ardından önceki gün birç

VAN 30.10.2017 10:37:50 0
Hazır kıymaya sıkı denetim
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da bazı kasaplarda kilosu 20 TL ile 25 TL arasında değişen fiyatlarla satılan ve genelde maddi durumu iyi olmayan vatandaşların aldığı hazır kıymanın sağlığa zararlı olduğu yönündeki iddialar üzerine yetkililer, denetimlerin sıklaştırılması talimatını verdi.

 

ETKİLİ MÜCADELE  
Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Van İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Görentaş, bu yönde etkili bir mücadele yürüteceklerini belirterek, “Hazır kıyma satışı yapan işyerleri ile ilgili yapacağımız denetimlerle etkin bir şekilde mücadele edeceğiz. Bu etkili mücadele çerçevesinde mevzuata uygun olmayan, halk sağlığına zararlı kıyma satışı yapan iş yerleri hakkında ise her türlü idari yaptırımı uygulayacağız” dedi.
Görentaş'ın bu açıklamalarının ardından önceki gün birçok noktada hazır kıyma denetiminin yapıldığı öğrenildi. Denetimlerin ardından bir kez daha gazetemize açıklamalarda bulunan Van İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Görentaş; “Birimlerimiz, birçok noktada hazır kıyma denetimleri gerçekleştirdi. Mevzuat dışı hareket edenler uyarıldı. Bu denetimler çok daha sıkılaşacak ve önümüzdeki haftadan itibaren yapacağımız denetimlerde de açıktan hazır kıyma satışı yapanlara idari yaptırım uygulayacak, ceza keseceğiz” ifadelerini kullandı.

 

VATANDAŞA DÜŞEN SORUMLULUIK

Hazır kıyma konusunda vatandaşa da düşen sorumluluklar olduğuna dikkat çeken Görentaş, şunları söyledi:
“Hazır kıyma konusunda en büyük sorumluluk vatandaşlara düşüyor. Vatandaşlarımızın kesinlikle hazır kıyma satın almamaları gerekiyor. Kıyma alacakları zaman göz önünde çekilen kıymadan almalarını öneriyoruz. Bununla ilgili hazır kıyma satılan herhangi bir yer varsa 'ALO 174' hattımızdan bizi arayabilirler. Gerek sabit gerekse cep telefonlarından bize her an ulaşabilirler ve bu ihbar bize düştüğünde bizim ekipler de o anda mutlaka ama mutlaka o işletmeye giderler. Yani ihbar edilen yerlerin denetimsiz kalma ihtimali sıfırdır. Kesinlikle oraya işlem yapılır. Bu nasıl olur, şayet hazır kıymaysa direkt ceza kesiliyor, uygun olmayan bir ürün varsa da bununla ilgili numune alınır, gerekli işlemlerden sonra sonuçlara bakılarak gerekli idari yaptırımlar uygulanır. Vatandaşlarımızın özellikle bu noktada çok duyarlı olması gerekiyor. Bu tür hazır kıymayı hem vatandaşlarımızın kendileri almasınlar, böyle bir durumla karşılaştıkları zaman da bizleri arayıp bilgi versinler ki, gereğini yapalım.”

 

“FİYATA MÜDAHALE EDEMİYORUZ”
Et ürünlerinin fiyatları konusunda bir yaptırımlarının söz konusu olmadığını ifade eden  Görentaş, şunları kaydetti:
“Kurum olarak tüm satış noktalarını denetliyoruz, denetim programlarımız kapsamında periyodik olarak kasapları da denetliyoruz ve bu denetimlerimiz yılda en az iki sefer yapılıyor. Tabii biz fiyat noktasında müdahale edemiyoruz, fakat bize bununla ilgili şikâyetler geldiğinde ve numune aldığımızda anormal çıkması durumunda bu tür iş yerlerine hem para cezası, hem de kapatma gibi işlemler uygulayabiliyoruz. Kesilen para cezası ise 3 bin TL ile 15 bin TL arası değişiyor. İl ve ilçelerde bu kapsamda çalışan toplam 50 gıda kontrol görevlimiz var. Yaklaşık 3 bin 500 dafa, denetlediğimiz satış noktaları bulunmaktadır.”
Van İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Görentaş, hazır kıyma satışına yönelik şikayetlerin artması üzerine denetimlere başlandığını ve denetimler bundan böyle daha da sıklaştırılacağını sözlerine ekledi.
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi