“Hayvancılık sektörünün sorunları çözülmeli“

Van Milletvekili Özdal Üçer, ildeki küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektörünün yaşadığı sorunların belirlenmesi ve çözüm yollarının saptanarak gerekli adımların atılması amacıyla TBMM başkanlığına araştırma ve soru ön

VAN 20.10.2014 20:48:36 0
“Hayvancılık sektörünün sorunları çözülmeli“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Milletvekili Üçer, dünyanın hiçbir ülkesinde, hayvancılık geliştirilmeden, kırsal ekonomik kalkınmayı başarmanın mümkün olmadığını belirterek, "Türkiye'de Hayvancılık Sektörünün başta gelen sorunlar örgütsel ve yönetimseldir. Çok amaçlı kırsal kalkınma kooperatifleri yerine, (AB'de olduğu gibi) üretim alt sektörlerine göre örgütlerin kurulmaması ve üretimi, sanayisi ve pazarlaması ile entegre olabilecek ihtisas kooperatifi modeline gidilmemesi, sorunların artarak devam etmesine yol açmaktadır" dedi. 
        "BİRER İKİŞER HAYVAN DAĞITMAKLA SORUN ÇÖZÜLMEZ"
          Üçer, köylülere birer-ikişer hayvan dağıtılması ile bu sorunun çözülemeyeceğini anlatarak, "Hayvancılığı destekleme projeleri adı altında köylülere yıllardır birer ikişer baş hayvan dağıtılmasıyla hayvancılığın kalkınamayacağı aşikârdır. Hükümetin hayvancılık sektöründeki politikaları Vanlı üreticileri de zor durumda bırakmaktadır. İl'de (kış koşullarının ağır geçmesi nedeniyle) mera ve yaylalarda yararlanma süresi hâlihazırda kısa iken 30 yıla yakın bir süre uygulanan mera ve yayla yasağı yüzünden üreticiler söz konusu imkândan yıllarca hiç yararlanamamıştır. Ayrıca İl'in iklim koşulları dikkate alınmadan hazırlanan ve yetersiz olan destekler mağduriyetlerin daha da artmasına yol açmıştır. Van, sahip olduğu geniş meraları ile; özellikle büyükbaş ve küçükbaş et hayvancılığı için önemli bir potansiyeli barındırmaktadır. Van'daki mera varlığı Türkiye'nin mera varlığının % 10'unu oluşturmaktadır. Bu avantaja rağmen son 20 yıl içerisinde Van'da Küçükbaş hayvan sayısında önemli bir düşüş olmuştur. 1990 yılında Van'da küçükbaş hayvan sayısı 2,4 milyon iken, bu sayı 2013 yılında da hala aynı seviyededir. Oysa aynı dönem aralığında nüfus % 80 artmıştır. Dolayısıyla 1990 yılında kişi başına düşen küçükbaş hayvan sayısı yaklaşık olarak 4 iken, bu sayı halihazırda 2'dir" dedi. 

          "SAĞILAN İNEK SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR"
         Üçer, verdiği araştırma önergesinde çeşitli oranlara da değinerek, "Büyükbaş hayvancılık açısından; son 20 yılda sağılan inek sayısında % 7 düşme olmuştur. Yine kültür ve melez hayvan oranı oldukça düşüktür. Bu oran Türkiye genelinde % 76 iken Van'da sadece % 34'tür. Bunun nedeni ise İl'de suni tohumlama çalışmalarına ağırlık verilmemesidir. 1995 yılında Van'da 234 bin büyükbaş hayvan varken bu sayı (%25'lik azalma ile) 2013 yılında 193 bine kadar gerilemiştir. Ayrıca 2000 yılında kesilen büyükbaş hayvan sayısı 17 bin iken bu sayı 2012 yılında 11.915'e düşmüştür. Ayrıca İl'de faaliyet gösteren Et ve Süt Kurumu Van Et Kombinası 2011 yılında yaşanan depremler sonrası hasar görerek faaliyetine ara vermiş ancak yeniden inşa ile ilgili hiçbir girişimde bulunulmamıştır. Bu nedenle büyükbaş hayvancılık sektörü açısından İlde %50 oranında kapasite düşüklüğü oluşmuştur. Bunların yanında Vanlı üretici, dış etkenlere karşı tamamen korumasız bırakılmış durumdadır. Söz gelimi; 2012 yılında meydana gelen kuraklık nedeniyle kaba yem fiyatlarında yaşanan aşırı artış, sektörü oldukça zor durumda bırakmıştır. Bu dönemde 1 ton süt ile ancak 1 ton yonca kaba yemi alınamamıştır. Üstelik üreticiye devlet tarafından hiçbir şekilde destek sunulmamıştır. Van ilinde kaba yem açığı % 36 civarındadır. Van'da hayvancılığın kaba yem sorununu çözmek birincil derecede önemlidir. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık potansiyeli yüksek olan Van İlinde halkın önemli bir kısmının geçimi hayvansal üretime dayalıdır. Bu nedenle Van İli'nde hayvancılık sektörünün yaşamış olduğu sorunlar ile ilgili ayrıntılı bir araştırmanın yapılması ve çözüm yollarının saptanarak gerekli adımların atılması zorunluluk arz etmektedir" diye konuştu.

Bölge Haber Merkezi