Hayvancılık bitince arıcılığa yöneldiler

Daha önce hayvancılığın en yoğun yapıldığı yerlerden biri olan Van'ın Çatak ilçesi Kaçit bölgesinde bulunan Sak (Sag) mahallesinde oturan aileler şimdi geçimlerini arıcılık üzerinden sağlıyor.

VAN 27.05.2014 10:07:24 0
Hayvancılık bitince arıcılığa yöneldiler
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haber: Adil HARMANCI

Bölgede hayvancılığın yoğun yapıldığı yerlerden birini de Van'ın Çatak ilçesi oluşturuyordu. Ancak 1990'lı yıllarda yaşanan köy boşaltmaları ve uygulanan yayla yasakları bölge genelinde olduğu gibi burada da hayvancılığı adeta bitme noktasına getirdi.

ARICILIĞA YÖNELDİLER

Hayvancılıktan artık verim alamayan köylüler ise, farklı geçim yollarına yöneldiler. Çatak'ta bu geçim yollarından birini de şimdi arıcılık oluşturuyor.

Ancak arıcılık sadece Sag köyünde yoğun olarak yapılabiliyor. Burada bulunan 32 ailenin tek geçim kaynağı arıcılık. Diğer köylerde ise, arıcılık nadir yapılıyor.

SAG'DA HERŞEY DOĞAL

Sag'ın her tarafı adeta arı kovanları ile dolu. Arılar insanlarla dans ediyor gibi. Ve burada her şey doğal. Tarım ilacı kullanılmıyor, ağaçlar sulanmıyor.
Güneşe sırtını dönen mahallede ağaçlar doğal ortamda meyve veriyor. Kovanlar da söğüt dallarından yapılmış ve doğal gübre ile sıvanmış. Daha çok karakovan kullanılıyor. Kovanların önüne şeker bırakılmıyor.
Arılar, her türlü bitki çeşidinin ve çiçeğin bol olduğu vadide ballarını doğal ortamda yapıyor.

HAYVANCILIK BİTİNCE

Azam Semo isimli köylü daha önce hayvancılıkla uğraştıklarını, arıcılığın ise çok nadir yapıldığını söyledi.

Olayların başlamasıyla hayvanlarını satmaya başladıklarını belirten Semo, şunları anlattı:

"Çünkü artık yaylalara çıkamadık, ot biçemedik, hayvanlarımızı besleyecek durumumuz kalmadı.

Golê Yaylası'na giderdik, ancak olaylar başlayınca artık gidemedik ve hayvanlarımızı satmak zorunda kaldık. Şimdi her evde bir ya da bilemediniz iki inek var, onun dışında süt veren hayvanımız yok. Böyle olunca da arıcılığa başladık. Buradaki tüm ailelerin geçimi arıcılık üzerinedir. Bir de cevizlerimiz var. Onları da sonbaharda toplayıp satıyoruz."

İRAN BALI VE TV REKLAMLARI

Ürettikleri balı Van ve Çatak'ta esnafa sattıklarını ancak tüketmekte zorlandıklarını belirten Semo, şunları dile getirdi:
"Doğal bal ürettiğimiz halde fiyatından dolayı İran balı ve televizyonlarda reklamı yapılan ucuz bal tercih ediliyor. Bize olan ilgi azalıyor. Reklamı yapılan balın 7-8 kilosunu 100 liraya pazarlanıyor, ama bizde bir kilo bal 60 TL'dir. İran balı da yine bu şekilde ucuz satılıyor. Böyle olunca da insanlar 'nasılsa baldır' diyerek gidip ucuz olanını alıyor. Halbuki öyle değil, belki ucuzdur ama şekerden farkı yoktur, bizim bir kilo balımız onların 10 kilo balına bedeldir. Hiç olmasa doğaldır, hem tat alırsın, hem de adeta ilaç gibidir doğal bal. Bu balı yiyen yaşlanmaz."

TARIM YARDIMI

Tamamı Arıcılar Birliği'ne üye olan ve standartlara göre bal üreten Sag sakinleri, Tarım İl Müdürlüğü'nden de kovan başına 6 TL yardım aldıklarını söyledi.

Tüketicilerin sahte bala aldanmamalarını isteyen Saglı arı üreticileri, doğal bal almak isteyen vatandaşları Sag balı almaya davet etti.


Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -Adil Harmancı