Hayat kolaylaşır, onların işi zorlaşır!

Van’da, sacdan çeşitli ihtiyaç malzemesi üreten esnaflar, gelişen teknoloji karşısında zorlandıklarını ancak alternatifsiz de kalmadıklarını söylüyor. Selim Akdemir isimli sac ustası, “Hayat kolaylaştıkça işimiz zorlaşıyor, ama

VAN 21.09.2017 10:17:31 0
Hayat kolaylaşır, onların işi zorlaşır!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Gelişen teknoloji ile birlikte herkes sacdan soba, semaver, mangal, kova, su kazanı gibi malzemeleri üreten esnafın ortadan kalkacağını beklerken, tam tersine sacdan malzeme üreticisi esnaflar, buldukları alternatif yollarla, mesleklerini daha güçlü bir şekilde sürdürüyorlar.  
İpekyolu ilçesinde, Bit Pazarı olarak anılan alanda bulunan 15-20 dolayındaki sac malzemesi üreten esnaf, kış sezonuna hazırlanıyor. 
Ancak bu arada piknik sezonu da halen sürdüğü için, bu yöndeki çalışmalar da devam ediyor.

 

"2 AY DAHA MANGALLAR TÜTECEK"
Esnaflar bir yandan kış için gerekli olan malzemeleri üretirken, bir yandan da yaz sezonuna dair, özellikle piknikte kullanılan mangal, semaver, şiş, kömür gibi malzemelerin hem satışını hem de üretimini sürdürüyor.
Esnaflar, iki ay kadar daha yaz sezonuna dair alışverişin süreceğini düşünüyor.

 

TEKNOLOJİYE KAFA TUTUYORLAR
Esnaflarda şimdiden bir de kış sezonuna dair hazırlıklar başladı. Vatandaşlar buradaki işyerlerini dolaşarak kova, soba borusu, su kazanı gibi malzemeler alıyor.
Bu arada sac malzemesi üreten esnaf, teknolojiye adeta meydan okuyor. Daha önce ürettiği çeşitlere şimdi yenilerini ekliyorlar. 

 

UN KAZANI ÜRETİYORLAR
Gazetemize konuşan Selim Akdemir isimli sac ustası, kendilerini en fazla doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasının etkilediğini söyledi.
Bu nedenle eskisi gibi soba üretmediklerini ancak bu kez başka malzemeler üretmeye başladıklarını belirten Akdemir, “Mesela buğday sezonunda un kazanı üretiyoruz. Kat kaloriferi yapıyoruz. Doğalgaz borularının bakımını, tamiratını yapıyoruz. Elektrikli su sobası ve tamiratını yapıyoruz. Ekmek sobası yapıyoruz. İnsanlar ayakta ekmek pişiriyor, tandır gibi zorlanmıyorlar” dedi.

 

"HAYAT KOLAY, İŞİMİZ ZOR"
“Gelişen teknoloji ile birlikte işlerinin zorlaştığını ancak bir şekilde bunun üstesinden gelebildiklerini” belirten Akdemir, “Hayat kolaylaştıkça işimiz zorlaşıyor, ama anlattığım gibi teknolojinin açtığı alanlarda biz yine de alternatif yollar bulup işimize bir şekilde devam ediyoruz” diye konuştu.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi