`Hastalıklar aşı ile önlenebilir

`Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Eker, hastalıkların aşı ile önlenebileceğini söyledi.

VAN 22.04.2014 12:35:11 0
`Hastalıklar aşı ile önlenebilir
Tarih: 01.01.0001 00:00
Avrupa Aşı Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Eker, çocukların mutlaka aşılatılması gerektiğini vurguladı.

9. Avrupa Aşı Haftası münasebetiyle açıklamada bulunan Eker, “Aşı insanda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri, mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelerdir. Aşı insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanmaktadır. Aşı sayesinde yılda 40 bin bebeğin ölümü önlenmektedir.” dedi.

Yapılan aşı uygulamaları neticesinde sağlık alanında büyük kazanımlar sağlandığını ifade eden Eker, “Bunlardan en önemlileri arasında, çiçek hastalığının dünya üzerinden yok edilmesi ve çocuk felci yapan mikrobun ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi`nden yok edilmesi, ayrıca ülkemizde kızamık hastalığının elimine edilmesi aşamasına gelmesi sayılabilir. Aynı başarının diğer aşı ile korunabilir hastalıkların da kontrol altına alınması için sürdürülmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından, 2005 yılından itibaren aşılamanın desteklenmesini savunmak için her yıl Aşı Haftası yapılmasına başlanmış ve 2014 yılına kadar sekiz kez düzenlenen Avrupa Aşı Haftası etkinliğine ülkemiz de katılmıştır. 22-26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen 9. Avrupa Aşı Haftası`nda ana tema bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak olarak belirlenmiştir.” şeklinde konuştu.

“Hastalıklar aşı ile önlenebilir”
Dünyada her yıl, difteri nedeniyle 30 bin çocuğun hastalandığını ve 3 bin çocuğun öldüğünü belirten Eker, “Boğmaca nedeniyle 39 milyon çocuk hastalanmakta, 300 bin çocuk ölmekte, yeni doğan tetanozu nedeniyle 200 bin bebek ölmekte, kızamık nedeniyle 30 milyon çocuk hastalanmakta, 888 bin çocuk ölmekte, Hepatit B nedeniyle 6 milyon kişi hastalanmakta, 500 bin kişi ölmekte, verem nedeniyle 2 milyon kişi ölmektedir. Oysaki bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır. Aşı ile korunabilir hastalıklara karşı etkin, ücretsiz ve uygulaması kolay aşılar vardır. Aşılanmamış ya da eksik aşılı çocuklar hastalıklara karşı duyarlı kalmakta ve ülkemizde hastalık mikroplarının yaygın olarak dolaşmasına neden olmaktadır. Okul öncesinde ve okul çağı çocuklar arasında da aşı ile korunabilir hastalıkların duyarlılığı yüksektir. Bu hastalıklar okullarda zaman zaman salgınlara neden olmaktır. Geleceğimizin teminatı en kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımızın sağlıklı yetişmeleri için rutin aşılarını yaptıralım, bu konuda tüm sağlık çalışanlarına yardımcı olalım. Unutmayalım ki sadece aşı uygulayarak her yıl 40-50 bin bebeğin ölümünü birlikte önlüyoruz” ifadelerini kullandı.(Hacı Yılmaz –İLKHA)