Hasan Celal Güzel ile Siyaset Yapmak Güzeldi

Bilgin Erdoğan

VAN 20.03.2018 11:07:11 0
Hasan Celal Güzel ile Siyaset Yapmak Güzeldi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 1997 yılı Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde , Siyaset Bilimi son sınıfta ve Öğrenci Yönetim Kurulu'nda olduğum yıllar. O dönemde siyasilerden, gazetecilerden, edebiyatçılardan birçok ismi üniversitemize konuşmacı olarak davet etmiştik. Kıbrıs olduğu için haliyle herkes uçakla seyahat etmek durumundaydı. Hasan Celal Güzel de “Türkiye Siyaseti’nin Dünü Bugünü ve Yarını” başlıklı bir konferans için okulumuza gelecekti. Kendisine de uçak bileti almak istedik lakin kabul etmeyerek kendisi gemiyle gelmeyi tercih etti.

 

Mütevaziydi lakin bir o kadar da candandı ve samimiydi. Gemiden iner inmez onun o meşhur elense ile öpmesiyle her birimizle musafaha yaptı. Okulda idari personeli ziyaretlerin ardından Rauf Denktaş, Derviş Eroğlu ve Hakkı Atun gibi isimleri ziyarete gitmiştik.

 

Mezun olduktan sonra yüksek lisans yaptığım dönemde bir vesileyle kendisini aradım ve Ankara Sıhhiyede Parti genel merkezine ziyarete gittim. 28 Şubat döneminde sıkıntılı dönemlerdi. Kendisi bu minik partide bize destek olmak istermisin seni İstanbulda İl yönetiminde seni görmek isteriz demişti. Ayrıca çıkarttıkları Yeni Türkiye dergisinde siyasi ve dini içerikli akademik yazılar ile destek olmaya çalıştım.

 

Kendisi 28 Şubat döneminde Abdurrahman Dilipak’tan sonra en fazla kendisine dava açılan isimdi. Çıktığı mahkemelerde yanında hep olmaya çalıştık. Konefarnslar ve mitingler tertip edildi. Ayda bir 'Doğuş Geceleri' düzenlenir ve kendisi ile beraber başka siyasiler konuşmacı olarak davet edilirdi. Seçim olduğunda milletvekili adaylarının belli şehirlerdeki adaylarını belirleme yetkisini bana vermişlerdi.

 

Kendisi merhum Turgut Özal’dan hep rahmetle yadeder lakin Anavatan Partisi'nde Güneş Taner gibi birtakım isimlerinin kendisine komplo düzenlediğinden bahsederdi. Hande Mumcu olayı ile ilgili dar dairede bazı özel bilgiler paylaşmıştı. Oğlunun nikahına arkadaş grubumuzla beraber gitmiştik. Dürüst bir siyasiydi. Onun yanıda rüsvetten bahsetmek adeta kabustu. O tür kimselere ağır hakaretlerde bulunurdu.

 

Bir gün bir müteahitten Yeni Türkiye Dergisi'ne abone olmasını ister. Zira partinin borçları vardı. Müteahit “Efendim bu işler böyle olmaz. Siz bana bir ihale var onda yardım edin ben size o parayla yardım edeyim” deyince müteahitin elindeki abone kuponlarını alır, elinden tutup poposuna tekme vurup Ankara Sıhhiye’deki Parti Genel Merkezi'nden kovar. Biz gençlere siyasetçi olacaksanız böyle olmalısınız yoksa hiç olmayın derdi.

 

Ankara’da hapishanede 45 günlük mahkumiyet yedi. Ziyaretine gittiğimde morali gayet yerindeydi. Siyaset bilimi mezunu olarak kendisinden Türkiye siyasetine ve bürokrasisine dair çok şey öğrendim. Lakin öğrendiğim en mühim şey dürüst ve namuslu olmaktı.

 

O dönemde malum başörtüsü sorunu vardı. Kendisinin teşvikiyle bir çok başörtüsü mağduru arkadaşımıza burs bularak yurt dışında okumasına vesile olunmuştu.Beni bu konuda organize etmem için yetkilendirmişti.

 

Lakin dürüst olarak kalmak zordur. O dönemlerde Cem Uzan adında bir adam çıktı siyaset sahnesine. Yeniden Doğuş Partisi borç çukurundaydı. Hasan bey siyasi yasaklı olduğu için partide resmi olarak yoktu. Birileri partiyi Cem Uzan'a teslim etti. Hasan Celal Güzel bu olaya çok sinirlenmiş hatta “Partisini satan karısını da satar” gibi ağır bir laf etmişti. 

 

Lakin beni daha çok üzen Cem Uzan’ın %7 gibi bir oy alabilmiş olmasıydı. Hasan Celal Güzel gibi bir isim bunca tecrübesine rağmen % 0.21 oy alabilmişken Genç partisinin ekmek arası dürüm vererek bu kadar oy alabilmiş olmasını hazmedememiştim. 

 

Bende içimden bu memlekette siyaset yapılmaz diyerek içime çekilmiştim. Ondan sonra dünyadaki insana ait sorunların formülünü insanın iç dünyasındaki sorunları çözmek olduğunu daha iyi anlayarak doğrudan insanların gönüllerine konsantre olmak gerektigine kanaat ettim. Hasan Celal Güzel benim hayatımda iz bırakan mümtaz bir şahsiyettir.

 

28 Şubat darbesinde verdiği yiğitçe tavrı ve tepkiyi hain 15 Temmuz darbe girişiminde de verdi ve meydanlarda gürledi. Kendisi siyaseten güvendiğim memleketini çok iyi tanıyan ve seven bir isimdi. Amerika’ya geldikten sonra irtibatım olmadı. Vefat haberini alınca müteessir oldum. Rabbimden kendisine rahmet ailesine sabır ve metanet dilerim.

 

Hasan Celal Güzel ile siyaset yapmak güzeldi.  O, Türkiye siyasi tarihine temiz bir siyaset adamı olarak geçti. Zaten mühim olan bu hayati temiz tamamlayabilmektir.Kalb-i selim ile gitmek yani temiz bir vicdanla göçebilmektir bu hayattan.

 

Ne güzel der Kur'an "O gün ne mal fayda verir ne evlat. O gün fayda verecek olan selim bir kalp" (ŞUARÂ : 88-89)