Han Mahmut Ailesi, Hakan'ını kaybetti

Van'ın en önemli kanaat önderlerinden Han Mahmut ailesinin en önemli en saygın şahsı olan Mahmuthan Hakan Hakkın rahmetine kavuştu. Hakan Ailesi, Gevaş'ın Yanıkçay Mahallesi'nde taziyeleri kabul ederken, Merhum Hakan'ın, bugüne dek yüzler

VAN 11.11.2014 09:37:10 0
Han Mahmut Ailesi, Hakan
Tarih: 01.01.0001 00:00
  
  
             Gevaş'ın Yanıkçay İlçesi'nde yaşayana ve bölge halkı tarafından çok iyi tanınan ve sevilen Mahmuthan Hakan, geçtiğimiz gün hayatını kaybetti. Ölümü binlerce kişide üzüntüye yol açan Hakan, Van'ın en önemli kanaat önderlerinden biriydi.

        Mahmuthan Hakan'ın aile içinde en çok sevilen sayılan kişi olarak ön plana çıkmasının sebebinin, tüm siyasi aktörlerin aksine, dürüst, barış sever ve hep hakkaniyetten yana duruşu olduğu belirtiliyor. 
Hakan, bu yönüyle herkesin derdini dert edinerek, çok sayıda insanın gönlünden taht kurmayı başarmıştı. 

         MEDYAYA DEFALARCA KONU OLMUŞTU
         Mahmuthan Hakan, özellikle birçok olumlu yönüyle defalarca medyaya konu olmuş bir kişilikti. Aksiyon Dergisi'nin 7 Kasım 2005 tarihinde  Haşim Söylemez'in  kendisi ile alakalı yazdıkları, her şeyi özetler niteliktedir… 

          "Diğer gönüllü barış elçilerinin aksine sesi duyulmayan ancak bin kadar husumeti sona erdiren Mahmuthan Hakan, Van'ın Gevaş ilçesi Yanıkçay Köyü'nde yaşıyor. Dağların arasında kalan ve Bölgede sıkıntılı her süreçte köyünü terk etmeden hayatını devam ettirdi. Buna rağmen kan davalarını ve insanlar arasındaki husumetleri gidermeye adamış kendisini. 75 yaşındaki Mahmuthan Hakan için hayat sadece barıştan ibaret. Son yıllarda imza attığı barış törenleriyle adını duyurmuş. Kör Hasni ve Brüki aşiretleri arasındaki kan davasını sona erdiren Mahmuthan Hakan, "Biz çok sayıda barışın içinde bulunduk. Binden fazladır. Ama bu o kadar önemli değil, önemli olan insanların artık birbirini öldürmemesi. Birleştirici, bütünleyici olmak lazım. Bu amaçla son yıllarda bölgede ciddi bir çalışma var. İnşallah bu kötü geleneği ortadan kaldırırız. İnsanlar bana ve söylediklerime itibar ediyor. Ben de bunu barış için kullanıyorum." diyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan Hakan'ın dedeleri de bölgede huzuru sağlamak için çalışmış. Van bölgesinde hüküm süren Müküs Beyleri'nden Rasım Bey'in oğlu olmanın avantajını kullanıyor: "Dedelerim de bu işi yapıyordu. Ben de babamdan alıp bu emaneti devam ettiriyorum. Kimseden bir menfaat beklemiyorum. Allah rızasını kazanmak bize yeter."

         'Rehberim Said Nursi'dir' diyen Mahmuthan Hakan'ın ölümü, aile içinde ölümü çok büyük üzüntüye sebep olmuştur. Çok kalabalık bir kitlenin katılımı ile Yanıkçay Köyü'nde defnedilen Mahmuthan Hakan, çok sayıda kişinin katılımı ile taziyesi kurularak ailesi taziyeleri kabul etti.  
Kendisine Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine baş sağlığı dileriz.  

   Bölge Yorum: Bişar Ulutaş