Hammadde ithalatı tebliği, üretimi durma noktasına getirdi

Çevrenin korunması yönünden kontrol altında tutulan atıkların, ithalat denetimi tebliğinde yapılan son değişiklikle, sanayi üretimini durma noktasına getirdi.

VAN 1.03.2015 01:24:41 0
Hammadde ithalatı tebliği, üretimi durma noktasına getirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00
Yeni tebliğe göre ithalatçıların getirdikleri orijinal ürünün, orijinal olduğunu kanıtlaması isteniyor. Sonuç olarak;  gümrüğe gelen hammaddelerden örnek alınması, akredite bir kuruluş tarafından orijinal olduğunun belgelenmesi ve daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden bu belge ile izin alınması gerekiyor.

Hammadde ithalatında fiziki olarak uygulanması mümkün olmayan bir denetim sisteminin getirilmesi öncelikle plastik sektörünü, ardından plastiğin üretiminde kullanıldığı ambalaj, otomotiv, inşaat, medikal sektörlerini olumsuz yönde etkiliyor.

Yeni uygulama sadece vurgunculara yaradı. İthal hammaddeler gümrüklerde takılınca elinde hammadde stoğu bulunan bazı firmaların da fiyatlarını yükseltmeye başladığı bildirildi.

Gürbulak’ta gümrüğü geçemeyen TIR’ların oluşturduğu kuyruk, İran kapısına kadar uzadı. Mersin gümrüğündeki yığılmalar ise artarak devam ediyor. Tebliğin 17 Şubat ve sonrası yüklemeleri kapsaması, özellikle yakın bölgelerden karayolu ile gelen hammaddeler gümrüklere ulaştıkça sorunu giderek büyütüyor. Gemi yoluyla gelen ürünler de İstanbul gibi Türkiye’nin diğer büyük gümrüklerine ulaştığında tıkanmanın boyutu da artacak.


“Sektörün ülke ekonomisi için yarattığı katma değer 14 milyar dolara ulaştı”

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Plastik sektörü 2014 yılını üretimde yüzde 5,7 ihracatta ise yüzde 8,9’luk büyüme rakamları ile tamamladı. Sektörün ülke ekonomisi için yarattığı katma değer 14 milyar dolara ulaştı. Sektörün kilogram ihracat bedeli Türkiye’nin 2023 yılı için hedeflediği 3 doları aşarak 3,12 dolar oldu. Hatta plastik ambalajlarda bu rakam ortalama 3,34 dolar. Biz bu başarıyı daha da yukarılara çıkartmak için çalışırken, sektörümüzün karşısına çıkan engellerle zorlanıyoruz. Son tebliğ, üretimimizi durma noktasına getirdi. Bizden ürün bekleyen otomotiv, ambalaj, inşaat ve medikal sektörlerini de kısa dönemde olumsuz etkileyecek bu uygulamanın, süratle düzeltilmesi gerekiyor.” dedi.

Eroğlu, devamla; “Bugün plastik sektörü olarak yılda yaklaşık 6 milyon ton hammadde ithalatı yapıyoruz. Bu da 300 bin konteynır ithalat demek. Sadece bu bile gümrüklerde ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde yığılmaların boyutunu gösterebilir. Ayrıca atık malzemeler ile ilgili faaliyet gösteren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın herhangi bir çevre kirliliği yaratmayan orijinal bir malzeme ile ilgili görevlendirilmesi de düşündürücüdür. Önerimiz, sanayicilerimizin zaten her biri dev global şirketler olan petrokimya tesislerinden ithal ettikleri hammaddenin, 1. sınıf hammadde olduğunu belgeleyen ihracatçı firma garantisinin gümrüklerde geçerli olmasıdır. Tebliğin bu önerimizi dikkate alarak yeniden düzenlenmesi için, ilgili Bakanlıklarımızın çalışmalarını ve karar sürecinin hızlandırılması konusunda desteklerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.