Halk Eğitim hedef büyüttü

Van Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zafer Kayakeser, 1 Eylül 2016 ile 7 Mart 2017 tarihleri arasında 618 kurs açarak 13 bin 829 kursiyer eğittiklerini, bu rakamı Haziran ayına kadar 30 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

VAN 20.03.2017 10:41:35 0
Halk Eğitim hedef büyüttü
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Halk Eğitim Müdürü Zafer Kayakeser, ilde açılan kurslar ile müdürlüğün çalışmaları hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Altı ay içinde 618 kurs açtıklarını belirten Kayakeser, bu konuda şu bilgileri verdi:

“1 Eylül 2016 ile 7 Mart 2017 tarihleri arasında 221 mesleki, 294 genel, 79 okuma yazma, 19 da farklı kurslar açtık. Eğitimden geçirdiklerimizin toplamı ki yarım dönemdir, 13 bin 829. 7 Mart itibariyle 618 kursumuz vardı. Ama önümüzdeki bir ay içerisinde bu rakam 700, 800’e de çıkar. Bu süre içinde 13 bin 829 öğrenciyi eğitimden geçirmişiz. Bu, Haziran ayına kadar devam edecek. Hedefimiz 30 bin öğrenciyi kurslara tabi tutmaktır. Bu da bir ilçenin nüfusu kadardır.”

AÇIKTA OKUYANLAR

Hak Eğitim Müdürlüğü’nün organizesinde bir de açık öğretimde okuyan öğrenciler var.

Kayakeser, bu rakamı da şöyle açıkladı:

“Bir de açık öğretim lisesinde 12 bin öğrencimiz var. Açık öğretim okulunda da 15 bin 900 öğrencimiz var. Yani toplamda 27 bin 900 açık öğretimde öğrencimiz mevcuttur. Yarın da sınava girecekler.”

AÇIK ÖĞRETİMİN ÖNEMİ

Okuma yazma kursu ile başlayıp üniversiteye kadar uzanan öğrenciler olduğunu ve bu gibi öğrencilerin başarılarından dolayı çok mutlu olduğunu belirten Kayakeser, bu süreci de şöyle aktardı:

“Bunlarla ilgili de şöyle yapıyoruz, okullarla, okul müdürleriyle irtibat içindeyiz. Okuma yazması olmayanları kurslara tabi tutup belge veriyoruz ve sonra da açık öğretime kaydediyoruz. İşte kişinin parası yoktur, çocuğunu okutamamıştır, çocuk açıkta kalmış, biz onlara ulaşıp, getirip açık liseye kaydediyoruz. Biz açık lisede çok başarılıyız, ben bunun için çok mutluyum. Gazeteci öğrencimiz bile var. Açık liseyi bitirip tıpa giden var, eczacılığa giden var. Yani her branştan öğrencimiz var. Bu güzel örnekler de diğer insanlara da örnek oluyor. Adam bakıyor ki öğrenmenin yaşı yoktur. Geliyor yaşı ne olursa olsun, açık lisede okuyor, sonra da gidip üniversite sınavına giriyor ve kazanıyor, bu da bizi çok mutlu ediyor. Bazıları gelip ‘kaydımı sildirmek istiyorum, tasdikname almak istiyorum’ diyor, onlarla çok uğraşıyorum, ama ikna edip gönderiyorum, şu anda kaydını sildiğimiz kimse yok.”

NE TÜR KURSLAR VAR?

Müdürlük bünyesinde toplumsal yaşamda gerekli hemen hemen tüm kurslar veriliyor. Halk Eğitim Müdürü Zafer Kayakeser, verilen kurslarla ilgili olarak, şu bilgileri verdi:

“El sanatları, dikiş kursu, okuma yazma kursu, spor dalarlında kick boks, masa tenisi, tekvando, halk oyunları, hemen hemen bütün okullarımızda açmışız. Yüzme, yağlı boya, satranç, kuran tecvidi, çocuk gelişimi ve eğitimi, İngilizce seviye. Mesela dışarıdan ilimize göç nedeniyle gelenlere okuma yazma kursları açıyoruz. Akabinde belge veriyoruz. Bunun dışında bilgisayar, el sanatları kurslarına alıyoruz. Mesela cenaze hizmetleri, çok acil bir konudur, onu açtık. Bağlama, gitar, ilk yardım. İşaret dili… Bu çok önemli! Bölge Hastanesi talep etti, açtık, diğerleri de talep ederse onlara da açacağız bu kursu. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüze de açtık. Adliye gelirse, adliyeye açacağız inşallah. Araştırma Hastanesi gelirse orada açacağız, çünkü bunlar çok elzem. Mesela Emniyet gelirse… İnsanlar gidiyor, kendilerini anlatamıyor, ifade edemiyor. Dolayısıyla işaret dili çok önemli bir kurstur. Bunun dışında diksiyon kurslarımız var. Kendisini daha iyi ifade etmek için bu kurs önemli.”

“HALK NEYİ TALEP EDİYORSA O KURS AÇILIYOR”

Kursların gelen talebe göre açıldığını anlatan Kayakeser, “Bu kursları halkın talebi üzerine açıyoruz, halk talep ettikçe biz bu kursları açıyoruz. Mesela hasta ve yaşlı hizmetleri kursu… Hastanelerimizde çok ihtiyaç duyulan bir kurstur. Geçen yıl Adalet Bakanlığı bünyesinde personel alımı olacaktı, ilçe milli eğitiminin talebi üzerine hemen burada klavye kullanma kursu açtık, inşallah bizim birkaç öğrencimiz de işe girmiştir. Yani halk neyi talep ediyorsa, biz tüm kursları açıyoruz. Mesela şimdi Emlakçılar Derneği talep ediyor, bir emlak kursu açacağız. Askeriyeye bir emlak kursu açmış durumdayız şu anda. Polise, doğalgaz ve katı yakıt kursu açtık. Jandarmaya yine öyle.” diye konuştu.

2 BİN KİŞİYE GİRİŞİMCİLİK KURSU

Önümüzdeki dönemde Bostaniçi TOKİ’de 2 bin kişiye girişimcilik kursları verileceğini de kaydeden Kayakeser, şu bilgileri verdi:

“Şu anda İpekyolu Belediyesi’nin talep ettiği çok önemli kurslar var. Bostaniçi TOKİ’de Berivan Kültür Merkezi’miz var, Maya Kadın Sağlık Merkezi var. Buralarda 2 bin kişiye girişimcilik kursu açacağız. Belediye bütün masrafları karşılayacak. Kendileri buna söz verdiler. Şimdi belediye kapsamında 43 kurs açmışız. İnşallah Mart sonuna kadar belediye giderlerini karşılayacak. En büyük sıkıntımız o idi, onu da belediyemiz çözecek inşallah.”

Özel Haber: Adil HARMANCI