Halepçe'deki deprem Vanlıları sokağa döktü

Irak'ın Halepçe ve Süleymaniye arasında kalan bölgesinde meydana gelen 7.3 şiddetindeki deprwm Vanlıları da kokuttu.

VAN 12.11.2017 22:52:23 0
Halepçe
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Irak'ın Halepçe ve Süleymaniye arasındaki bölgede meydana gelen 7.3 şiddetindeki deprem Van'fa da paniğe neden oldu. Vatandaşların büyük çoğunluğu sokaklara çıktı. Birbirini telefonlarla arayan birçok kişi önce depremin Van'da olduğunu düşündü. Bazı vatandaşlar uzun süre evlerine giremedi.

Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki deprem İran, Suriye, Kuveyt, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde hissedildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde birçok şehirde hissedilen depremde, İran ve Irak'ta çok sayıda ölü ve yüzlerce yaralı var. Depremin yerin 103 km derinliğinde meydana geldiği açıklandı. Sarsıntının ardından Irak'taki camilerde sela okundu. Depremin merkez üssüne en yakın kent olan Halepçe'de olağanüstü hal ilan edildi. Kente birçok binanın yıkıldığı bilgisi geldi. Ölü ve yaralı haberleri gelen Süleymaniye'de elektrik ve internet bağlantısı kesik. Sağlıklı bilgi alınamıyor... Ayrıca Süleymaniye'de bulunan Derbendihan Barajı'na yakın yerleşim alanlarının ivedi şekilde boşatılması istendi. İran devlet televizyonunun açıkladığı bilgiye göre şu ana kadar 61 kişinin öldüğü belirlendi, 200'den fazla da yaralı var.

Irak'ın Süleymaniye şehrinde yerel saat ile 21:18'de bir deprem meydana geldi. Richter ölçeğine göre 7.3 şiddetinde olan deprem, Türkiye ve Ortaoğu'nun yarısında hissedildi. İran ve Irak'ta yüzlerce yaralı ve çok sayıda kişinin öldüğü açıklandı. Deprem başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurafa, Hakkari ve Şırnak olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinde vatandaşları sokağa döktü. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, merkez üssü Halepçe'nin 32 kilometre güneybatısı olan depremin, 33,9 kilometre derinlikte meydana geldiğini duyurdu.

İran devlet televizyonunun açıkladığı son dakika haberine göre İran'da en az 61 kişi hayatını kaybetti, 200 kişi de yaralandı.

17-11/12/5a08a55ed3806c4de8414706.jpg

DEPREM CİZRE’DE DE HİSSEDİLDİ, HASTALAR TAHLİYE EDİLDİ

Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen deprem Şırnak’ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Deprem nedeniyle Devlet Hastanesi acil servisindeki hastalar tedbir amacıyla tahliye edildi.

Süleymaniye'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem, Cizre’de de hissedildi. Deprem nedeniyle büyük korku yaşayan vatandaşlar evlerini terk ederek, sokaklara çıktı. Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi acil servisindeki hasta ve hasta yakınları da tedbir amacıyla tahliye edildi. Hastanede görevli polisler, deprem sarsıntısının hissedilmesiyle birlikte vatandaşlardan dışarı çıkmalarını istedi. Bazı hastalar kollarına takılı serumlarla birlikte hastaneyi terk etti. Sarsıntının ardından hasta ve hasta yakınları yeniden içeriye alındı.

17-11/12/dodf3eqxcaehspo.jpg

ABD deprem merkezi, USGC tarafından yapılan ilk açıklamalarda depremin büyüklüğünün 7.2 olduğu açıklansa da daha sonra kuruluş bunu revize ederek 7.3’e çıkardı. Depremin merkez üssünün Süleymaniye’nin 103 kilometre uzağında olduğu kaydedildi.

USGC’nin verilerinde depremin Halepçe’nin 32 kilometre uzağında meydana geldiği de belirtiliyor.

17-11/12/doc9qrgx0aaojua.jpg

DERBENDİHAN BARAJI'NA YAKIN YERLERE TAHLİYE ÇAĞRISI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid, yaptığı yazılı açıklamada, Süleymaniye'deki barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi. 

17-11/13/5a08c5f52269a26bd0ef6224.jpg

Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle baraj zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu. 

17-11/12/dodit4qw4aar2jc.jpg

SÜLEYMANİYE'DE 50 YARALI, 6 ÖLÜ

Depremde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığı bildirildi. Depremden sonra ilk gelen bilgilere göre Süleymaniye'de 8 köyde büyük hasar var. 6 kişinin öldüğü bilgisi de geldi. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye İl Sağlık Müdürü Mirhan Muhammed, yerel basına yaptığı açıklamada, depremde Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını ifade etti.

Muhammed, yaralıların ilçe ve Süleymaniye kent merkezindeki hastanelere kaldırıldığını kaydetti.

17-11/12/1-1510520087.jpg

Derbedihan İlçe Kaymakamı Nasih Mela Hasan da deprem sonrası yaptığı açıklamada, hükümete ivedi bir şekilde yardım çağrısında bulundu. Hasan, yaralı sayısının çok olduğunu ve bazılarının durumun ise ağır olduğunu belirtti.

KIZILAY HAREKETE GEÇTİ: İRTİBAT HALİNDEYİZ

Depremin ardından Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık Twitter'dan açıklama yaptı ve "Ekiplerimizi bölgeye sevk ediyoruz, Irak Kızılayı ile irtibat halindeyiz." mesajını paylaştı.
 
17-11/12/dodic_uw4aaiyf4.jpg

DİYARBAKIR, MARDİN VE BATMAN'DA KORKUYA NEDEN OLDU

Deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman'da korkuya neden oldu. Yaklaşık 40 saniye süren deprem nedeniyle panik yaşayan vatandaşlar, kendilerini sokağa attı. Mardin'de çocuğunu kucaklayarak sokağa çıkan bir vatandaş, "Depremi eşim bayağı hissetti. Eşim panikledi bu yüzden çok korktum" dedi.

17-11/12/dodilfxxcaegz7t.jpg

DEPREM 7 ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

Richter ölçeğine göre 7.3 şiddetinde olan deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.

Son dakika... Irakta 7.2 büyüklüğünde korkutan deprem

KANDİLLİ MERKEZ ÜSSÜ'NÜ İRAN OLARAK AÇIKLADI

Öte yandan Kandilli Rasathanesi de deprem şiddetini 7.1, merkezüssünü ise İran olarak açıkladı.

"DEPREM SÜRPRİZ DEĞİL"

CNN Türk canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Tuncay Taymaz, "Bu deprem bizim için sürpriz değil. 100-150 kilometrelik bir deprem fayının kırıldığını tahmin ediyoruz. 10 km derinliğinde gerçekleşen bu depremin ilk 72 saatte artçıları 7.5 şiddetine kadar varabilir." açıklamasında bulundu.

İRAN'DA 61 ÖLÜ, 200 YARALI

Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3'lük deprem nedeniyle İran'da şu ana kadar en az 61 kişinin öldüğü açıklandı.

İran devlet televizyonu yetkililere dayandırarak verdiği haberde, depremin en çok his edildiği Kirmanşah ilinde en az 61 kişin hayatını kaybettiğini yüzlerce insanın da yaralandığını belirtti. Can kaybının ise en çok Kirmanşah'ın Kasr-ı Şirin ve Serpol Zehap ilçelerinde yaşandığı bildirildi.  Kirmanşah ve İlam illerinde ve ülkenin batısındaki bazı diğer ilçelerde olası tahribat nedeniyle okullar bugün tatil ilan edildi. Yetkililer, deprem nedeniyle bazı binaların yıkıldığını, enkaz altında insanların olabileceğini belirtti. Arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgelerine sevk edildiği belirtilirken, elektrik kesintileri nedeniyle bazı bölgelerde kurtarma harekâtının yavaş ilerlediği bildirildi. Yetkililer, onlarca helikopterin hazırda bekletildiğini ve havadan yapılacak kurtarma arama kurtarma çalışmalarının sabah saatlerinde yapılacağı kaydedildi.

HAVA SAHASI AÇILABİLİR

Öte yandan Kızılay’ın yanı sıra AFAD olası bir yardım talebine karşın hazırlıklarını tamamladı. Bu arada Kuzey Irak’taki refarandumun ardından uçuşlara kapatılan hava sahasının da Kuzey Irak’ta gelecek yardım talebi doğrultusunda açılabileceği, Ankara’dan Erbil’e hava yoluyla yardım gönderebileceği öğrenildi.

İKİNCİ DEPREM 00.33'TE

21.18'deki 7.3'lük depremin ardından saat 00.33'te 4.8'lik bir deprem daha meydana geldi.

PROF. PINAR: BİZİM FAYLARI ETKİMESİNİ BEKLEMİYORUZ

Prof. Ali Pınar yaptığı açıklamada “ Arap Levhasının kuzeye doğru hareketi sonucu bu deprem  gerçekleşti. Söz konusu fayın her yıl 20-25 milimetrelik kayması olur. Bölge için sürpriz değil aslında. Dağ bölgesinde oluşan sismik enerji böylece ortaya çıkıyor. Bölgede yıllardır bir deprem hareketi yok dolayısıyla uzun süreden beri sismik enerji birikimi var. Dağlık bölgede meydana gelmiş olması hasarı azaltacaktır. Güneydoğu’daki faylara 300-400 km uzaklıkta. Dolayısıyla bizim fayları etkimesini beklemiyoruz." dedi. 

Prof. Ali Pınar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depremin sebebi Arap fayındaki hareketler... Petrol arama faaliyetlerinin depremi tetiklemesi beklenemez. Bu büyüklükteki deprem ancak levha hareketiyle olur. Bu tür depremler petrol kapanlarını parçalar. Böylece petrol alanları küçülür. Yani petrol aramaları depreme değil deprem petrole etki eder."

SON DEPREMLER