Habertürk, Sütçü Kenan’ı yazdı

Türkiye’nin önemli basın yayın organlarından biri olan Habertürk, Van’ın önemli lezzetlerinden biri olan Van Kahvaltısı’nın önemli isimlerinden Sütçü Kenan’ı sayfalarına taşıdı.

VAN 28.09.2016 19:00:24 0
Habertürk, Sütçü Kenan’ı yazdı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Habertürk Yazarı Ömür Akkor, Türkiye’deki seyahat rotalarından Van Gölü’nün çevresi ve Van'ın lezzetlerini Habertürk Pazar okuyucuları için yazdı.

   Van Gölü’nün çevresini gezmek, Türkiye’deki seyahat rotalarının en iyilerinden biri olduğunu belirten Akkor, tarihi güzelliklerin yanı sıra, Van’ın lezzetlerinden de söz ederek, özellikle bir kültür haline dönüşen Van Kahvaltısı’na özel yer verdi.

    Akkor, Doğu’da en çok gittiği illerin başında, Van’ın geldiğini belirterek, “Van’da neredeyse her mevsimini gördüm. Kalabalıklığı, sesi, insanları, peyniri, kendi bitki örtüsüyle bence Doğu’nun en güzel şehirlerinden biri. Kahvaltı ise Van’ın olmazsa olmazı.”

 

     VAN KAHVALTISI 

      Meşhur Van Kahvaltısı’nın geçmişten günümüze süregelen serüveni hakkında Sütçü Kenan’dan bilgiler alan Akkor, yazısının devamında şu ifadelere yer verdi:

     Sütçü, eskiden kahvaltı satan dükkânlara verilen isimmiş, şimdilerde Van’daki tüm kahvaltı salonları da ‘sütçü’ olarak anılıyor. Sütçü Kenan da bunlardan biri. Üç kuşaktır geleneksel Van kahvaltısı hazırlıyorlar. Bir yandan atıştırıp bir yandan konuşuyoruz. “Kahvaltının bu kadar meşhur ve çeşitli olması eski bir geleneğe dayanıyor” diyor ve başlıyor anlatmaya: “Sabah erken saatte tarlaya çalışmaya gidecek olan evin reisi, erken saatlerde eşinin uyanmasına kıyamaz ve evden bir parça kahvaltılık alıp çıkar. Bu hareketi o gün tarlada çalışacak tüm arkadaşları da yapar. Böylece herkes yanında evden bir şeyler getirmiş olur. Tüm bu Van’a has kahvaltılıklar çayın yanında ortaya konup afiyetle hep beraber yenir.” Sütçü Kenan bu hikâyeyle Vanlıların ne kadar centilmen olduklarının da altını çiziyor.

     Şimdi gelelim Sütçü Kenan’a göre kahvaltının olmazsa olmazlarına... Van otlu peyniri, sahanda manda kaymağı, tahin, pekmez, taze peynir çeşitleri, ceviz, çatak karakovan balı, cacık (diğer yazıda anlattığım lor nevi peynir), murtağa, tereyağı ve un kavruluyor, üzerine çırpılmış yumurta eklenerek sahanda servis ediliyor. Dilerseniz üzerine bir de bal koyabiliyorsunuz. Kavut, buğday kavrulup değirmende kahve haline getiriliyor. Biraz iri çekilen buğday tereyağında kavrulup masaya getiriliyor. Dilerseniz bal dilerseniz reçellerle servis ediliyor. Ekmekleri arasında ise sılap pide, çöre (kete), ince lavaş ve tandır ekmeğini saymak mümkün.Bölge Gazetesi Haber Merkezi