Gürpınar'ın tek kitapevi

Van'ın Gürpınar ilçesinde açılan Ninova Kitapevi, satın alma gücü olmayanlara geri getirmek koşuluyla kitapları ödünç veriyor. Kitapevi sahibi Yakup Melet, 'Burayı açarken ticareti de önemsedim, para kazanmam lazım, ama okumak isteyenl

VAN 30.03.2015 10:02:57 0
Gürpınar
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Haber: Adil HARMANCI

Yüzölçümü bakımından Van'ın en büyük ilçesi olan Gürpınar'ın nüfusu yaklaşık 40 bin. Okuma yazma oranı oldukça düşük. 
Ekonomik olarak en fazla sıkıntı çeken ilçelerden biri. Norduz bölgesinin çatışmalar nedeniyle 1990'lı yıllarda boşaltılmasıyla ilçenin adeta ekonomik kaynakları kesildi. 
Yer yer hayvancılığın sürdürüldüğü ilçede daha çok balıkçılık ekonomik gelirler arasında sayılıyor. 
Kültürel olarak da ilçede herhangi bir hareketlilik yok. İlçede şu anda okul malzemeleri satan bir kırtasiye, bir de "Ninova" adında yeni açılan bir kitapevi var.

ZABITA GÖREVİNDEN İSTİFA ETTİ

Ninova Kitapevi'ni Van Büyükşehir Belediyesi'nde zabıta memuru iken görevinden istifa eden Yakup Melet isimli bir ilçe sakini açmış. 
Van'da "yılın en iyi trafikçisi" ödülünü de alan Melet, "Görevimde başarılıydım ve işim de rahattı. Ama okumayı daha çok sevdiğim için böyle bir yer açtım. Bir de ilçenin buna ihtiyacı vardı." diye konuştu.

PARASI OLMAYANA ÖDÜNÇ

Aynı zamanda okul malzemelerinin de satıldığı ilçenin tek kitapevinde romanlar, dünya klasikleri, felsefe, siyasi ve dini kitaplar ile çocuk kitapları ve Kürtçe dil kitapları bulunuyor. 
Kitapevi sahibi Yakup Melet, kitapları sattığı gibi aynı zamanda ödünç de verdiğini söyledi. İlçe halkının gelir düzeyinin düşüklüğüne dikkat çeken Melet, şunları söyledi:
"Diyelim ki bir müşteri geliyor, çok istediği bir kitap var ama parası yok. Ben onu geri çevirmiyorum. Kitabı tekrar iade etmek koşuluyla okuması için ödünç veriyorum. Tabi bunlar zamanla elden ele dolaştığı için artık satılma özelliğini kaybediyor ve bu tür kitaplar için ayrı bir reyon oluşturmuş durumdayım, orada saklıyorum."

HEM TİCARET HEM HİZMET

Okumayı çok sevdiği için parası olmayan kitap okurlarını anlayabildiğini belirten Melet, şunları kaydetti:
"Ben de bu gibi durumlarla çok karşılaştım. Çok sevdiğim bir kitap olurdu, ama param olmadığı için satın alamazdım. Alıcı gibi girdiğim herhangi bir kitapevinde elime aldığım kitabı ayaküstü okumaya çalışırdım, sonra yorulunca tekrar rafa bırakırdım. O nedenle gelen müşteriyi daha iyi anlıyorum. Ayrıca benim tek amacım ticaret de değil, zaten öyle olsa niye kitapları ödünç vereyim, ben bir de insanların her konu hakkında okuyarak bilgi sahibi olmasından yana biriyim. Evet, evimde 24 nüfus var. Burayı açarken ticareti de önemsedim, para kazanmam lazım, ama okumak isteyenlere de kitapları ödünç vererek yardımcı oluyorum."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı