Gür, et ve süt kombinasının akıbetini sordu

Van Milletvekili Nazmi Gür, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle Meclis'e bir soru önergesi verdi. Gür, önergesinde deprem sonrası hasar gören Et ve Süt Kombinası ile ilgili bir çalışma olup olmadığnı

VAN 20.11.2014 18:37:02 0
Gür, et ve süt kombinasının akıbetini sordu
Tarih: 01.01.0001 00:00
              Hayvancılığın, Van'ın ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Gür, "Hayvancılık bölge insanının temel geçim kaynakları arasında yer almaktadır. Bölge için önemli bir sektör olan hayvancılık yeterli anlamda yapılamamakta olup, bunun sebepleri arasında bu sektörde faaliyet gösteren kişilerin eğitim eksikliği ve modern koşullara sahip tesislerin olmayışı önemli nedenler arasındadır" dedi. 

             Milletvekili Gür, önergesinde et ve süt kurumuna da değinerek, "Kurulduğu tarihten itibaren bölge hayvancılığının gelişmesine katkı sağlayan Et ve Süt Kurumu, özel sektöre öncülük ettiği gibi bölgede hayvancılığın modern koşullarda yapılması konusunda da örnek teşkil etmiştir. Kurum aynı zamanda hayvancılık ile uğraşan kişilerin yetiştirmiş olduğu hayvanları satın alarak maddi kaynak sağlamada da önemli görev üstlenmiştir. Son yıllarda sağlanan teşvikler ile bölgede hayvancılığın gelişmesi amaçlanmakta olup, bölgede hayvancılığın gelişmesinin ise ancak modern koşulların oluşturulması ve eğitim eksikliğinin giderilmesi ile mümkün olacaktır. 2011 yılında yaşanan deprem sonrası, Et ve Süt Kurumu Van Kombinası hasar görmüş ve faaliyetlerine ara vermek zorunda kalmıştır. Kombinanın ilimiz için önemi büyük olup, yeniden faaliyete geçmesi için yoğun talepleri olduğu görülmektedir" diyerek, şu soruları sordu:


1-Van ilinde depremden sonra kapanan Et ve Süt Kurumu Van Kombinasının tekrar faaliyet göstermesi için Bakanlığınız tarafından her hangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?
2-Van ilinde hayvancılığın bilinçli bir şekilde gelişmesi için ne tür çalışmalarınız bulunmaktadır? Van ilinde son 10 yılda çiftçilere verdiğiniz eğitim, panel ve sempozyum sayısı nedir?
3-Van ilinde hayvancılığın daha modern bir şekilde yapılması için açmayı düşündüğünüz tesis sayısı kaçtır?


4-Van ili hayvancılık bakımından Türkiye sıralamasındaki yeri ve önemi nedir?
5-Van ilinde hayvancılığı geliştirmek ve örnek bir şehir olarak göstermek adına Bakanlığınız tarafından gerçekleştirmek istenen projelerde pilot bölge olarak göstermeyi düşünüyor musunuz?
6-Van ilinde et ve süt üretimi adına Türkiye'de kaçıncı sırada yer almaktadır?