Gündem 'tutsak çocuklar'

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanları, cezaevlerinde çocuklara kötü muamele yapıldığı iddialarının ardından Van Kapalı Cezaevinde tutsak çocuklarla yüz yüze görüştü. Eş Başka

VAN 28.02.2015 13:02:01 0
Gündem
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Son günlerde, cezaevlerinde çocuk tutsaklara kötü muamele ve çeşitli iddialarla ilgili DBP ve HDP Van İl Başkanlıkları harekete geçti. DBP Van İl Eş Başkanı Av. Miraz Çallı ile HDP Van İl Eş Başkanı Av. Derya Hayva cezaevine giderek bizzat tutsak çocuklarla görüştü. Yapılan görüşmelerin içeriği ise yazılı bir açıklama ile kamuoyu ile paylaşıldı.

ÇOCUKLARIN ANLATTIKLARINI AÇIKLADILAR...

DBP ve HDP Van İl Örgütleri imzasıyla konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi; "Din maskesi altında inançları her türlü kirliliğe alet eden AKP iktidarı ne yazık ki yine tacizle, cinsel istismarla gündemimize girmiştir. Daha Pozantı'nın failleri cezalandırılmak bir yana mağdur çocuklara verilen yüzlerce yıllık hapis cezaları gündemden düşmeden Van Cezaevlerinde bulunan çocukların uğradığı kötü muamelelerle yüz yüze kalmış bulunmaktayız. Kısa bir süre önce avukatlar aracılığıyla Van Tay-Der ve Partimize aktarılan kötü muamele ve cinsel istismar mağdurlarıyla eş başkanlarımız bizzat görüşmüşlerdir. Yapılan görüşmeler neticesinde varılan bulgulardan bazıları şöyledir:

*Çocuk tutsak R.K. Hakkari Emniyet Müdürlüğü'nde kaldığı 5 günlük gözaltı sürecinde ayakta tutulma, başının duvara vurulması, elektrik verilen diğer tutsaklarının seslerini dinletme, hakarete ve ağır küfürlere maruz kalma gibi işkencelerle karşılaşmıştır. Aktarımına göre hakkında hiçbir delil olmamasına rağmen DAİŞ çetesine katılmak amacıyla Gever'e gelen bir kişiye saldırdığı gerekçesiyle hapiste tutulmaktadır.

*Çocuk tutsak G.S.'ye Hakkari Emniyet Müdürlüğü'nde kaldığı 4 günlük gözaltı sürecinde başta genital bölgelerine elektirik verme, yumurtalıklarını sıkma, kaba dayak, ağır hakaretlere maruz kalma, aç bırakma gibi yöntemlerle ağır işkence yapılmış. İşkenceler nedeniyle yapılan suçlamaları kabul etmek zorunda kalmış. İdrarından kan akmasına rağmen herhangi bir sağlık hizmeti almamış, işkence raporlara geçmemiştir. Uykusuzluk şikayetiyle gittiği doktor tarafından ruh sağlığı yerinde olmadığı gerekçesiyle Elazığ'a sevk edilmiş, bu durum alay konusu yapılmıştır. Elazığ'da bir ay boyunca tek kişilik hücrede bırakılmış.

*Görüşülen beş çocuk tutsak da berberlik kursuna ve diş muayenesine gittiklerinde burada çalışan cezaevi görevlilerinin kendilerini DAİŞ'e ve Hizbullah'a katılmak ve destekte bulunmak için ikna etmeye çalıştığını söyledi. Buradaki görevlilerin 'Bu dava boş dava! Gelin İslam davasına, DAİŞ'e katılın.' dediklerini aktardılar. Elazığ'a sevk edilen G.K. da orada imam olduğunu söyleyen bir kişinin kendisine DAİŞ'e destek vermesi için telkinde bulunduğunu söyledi.

*Dış muayeneye ve duruşmalara götürülen çocuklar askerler tarafından yoğun hakaretere ve tehditlere maruz bırakılmış, giriş ve çıkışlarda çıplak aramadan geçirilmekteler.

*Havalandırma, gazete okuma, TV izleme gibi en basit haklarından gerektiği gibi yararlanamamaktalar."

"EN KİRLİ POLİTİKALAR ÇOCUK VE KADINLAR ÜZERİNDE UYGULANIYOR"

Yazılı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; "Yukarıda sözünü ettiğimiz aktarımlar ve Şakran, Tekirdağ gibi diğer cezaevlerindeki işkenceler de açıkça göstermektedir ki AKP Hükümeti en kirli politikalarını bilhassa çocuk ve kadın siyasi tutsaklar üstünde uygulamaktadır. Bu politikaların en vahşi şekilde uygulandığı yerlerden biri de Van'dır. Demokratik protestolara katılan yurttaşları tutuklayıp işkence eden kolluk kuvvetleri AKP iktidarında hep korunmuş, adalet önüne çıkarılmamışlardır. Aynı uygulamalar ve politikalar cezaevlerinde de devam etmektedir. Daha önce cezaevlerindeki DAİŞ çetelerini serbest bırakan AKP'yi, ölmek üzere olan siyasi tutsakları serbest bırakmaktan alıkoyan işte toplumun kendisinden olmayan geri kalanına duyduğu kin ve nefrettir. Ne yazık ki bu nefret AKP'nin binlerce insanı Suriye ve Irak'taki çetelere, DAİŞ'e katılmalarını teşvik edecek düzeye getirmiştir. Zira görüştüğümüz tüm çocukların ifadeleri göstermektedir ki cezaevlerinde tutuklu ve mahkumların DAİŞ'e, cihatçılara katılmalarını teşvik ve organze eden bir yapılanma vardır. Bu yapılanma Wan'la sınırlı olmayıp diğer bölgelerde de mevcuttur."

"HAYATA GEÇİRİLMEK İSTENEN FAŞİZMDİR"
Yapılan açıklama şu şekilde tamamlandı; "Bugün çocuklara uygulanan muameleler yetmezmiş gibi İç Güvenlik Yasa Tasarısıyla faşizmi hayata geçirmek isteyen AKP iktidarının gözünü kan bürümüştür. DAİŞ'e verdiği destek yedi düvelde bilinirken cezaevlerini bu amaçla kullanan AKP'yi uyarıyoruz. Çocuklarımıza yapılan işkence ve cinsel istismar aşağılıkça bir eylemdir. Eğer bu alçaklığa, namussuzluğa ortak olmak istemiyorsanız bir an önce sorumluları ortaya çıkarıp, cezalandırın. Biz başta Uluslar arası İşkenceyi Önleme Örgütü, İç Güvenlik Yasa Tasarısına sessiz kalan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu, tüm sivil toplum kuruluşları ile demokratik kamuoyunu bu uygulamalar karşısında ses vermeye çağırıyoruz."

TBMM'YE SORU ÖNERGESİ

Bu arada HDP Van Milletvekili Nazmi Gür de konuyu TBMM gündemine taşıdı. Gür, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın cevaplaması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi verdi. Gür önergesinde; "Van M Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki çocuk tutukluların maruz kaldığı işkence ve kötü muamelenin ardından şimdi de kendilerine IŞİD propagandası yapıldığı iddia edilmektedir. Cezaevine berberlik ve benzeri kurslar adı altında sarıklı ve cübbeli kişiler gelerek IŞİD'in İslam için savaştığını ve IŞİD'e katılıp İslam için savaşmaları istenmektedir. Öte yandan yeni gelen tutuklulara kirli yataklar, tüylü battaniyeler verilerek adeta hastalığa davetiye çıkartılmaktadır. Özellikle tutuklu ve hükümlü çocuklara psikolojik baskı yapılarak fiziki şiddet uygulanmaktadır." ifadelerine yer verdi.

Milletvekili Gür, Adalet Bakanı Bozdağ'ın cevaplaması istemiyle de şu soruları sordu;

1-Van M Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlü çocuklara IŞID propagandası yapıldığından haberdar mısınız?

2-İddialara göre Van M Tipi Kapalı Cezaevinde kurs veren cübbeli ve sarıklı kişiler kimlerdir? Van M Tipi Kapalı Cezaevinde verilen kurslar nelerdir? Kurs alan tutuklu ve hükümlü sayısı nedir?

3-Van M Tipi Kapalı Cezaevinde kurs adı altında IŞID propagandası yapan yetkililer hakkında her hangi bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

4-Van M Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan şiddet ve işkenceleri önlemek adına Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

5-Van M Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlere sağlıklı ve hijyenik (temiz yatak ve battaniye) bir ortam sağlanması için ne tür çalışmanız olacaktır? Bu konu ile ilgili bakanlığınızca herhangi bir denetimde bulundunuz mu?

6-Van M Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan psikolojik baskı ve şiddetler nedeniyle Bakanlığınıza gelen şikayet sayı kaçtır? Gelen şikayetler doğrultusunda ne tür önlemler aldınız?"

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -