GÜNAHI SANAL ZANNETMEK

Hasan Değirmenci

VAN 19.06.2018 09:34:41 0
GÜNAHI SANAL ZANNETMEK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 GÜNAHI SANAL ZANNETMEK 

Kuran’da bazı kavramlar vardır, gaybîdir, gizliliği, sırrı ve bilinmezliği ifade eder. Onun için Allah, ‘Siz nereden bilebilirsiniz ki?’ der ve içeriğini Ahiret’e bırakır. Biz de  durulması gereken yerde durur, ‘İman ettik.’ deriz ve inanırız. Kıyamet, ruh, siccin, sakar gibi bazı kavramlar da vardır  ki; bir gizlilik, bir sır ve muğlaklık yoktur, açık ve nettir. Hatta açıkça izah edilmiş ve anlatılmıştır. Allah, Kuran’da sınırlarını  çizmiş, ‘Ona yaklaşmayın,’ demiş, ona götürecek yolları bildirmiş ve önünü kesmiştir. İşte, günah kavramı böyledir, günah kavramında gaybilik, gizlilik, saklılık yoktur, açıktır, açıklanmıştır .
Günah bellidir, günaha götüren hal ve hareketler bellidir, günah fiiller ve günaha yol açacak ameller Kuran’da açık açık belirtilmiştir.
Günah kavramının sonunda ‘Sen nereden bileceksin ki?’ ilahi bir ibare de yoktur çünkü bilinmez ve bilinmeyen değildir. Allah, insanlar günaha, harama yaklaşmasınlar diye izahlı bir şekilde  belirtmiş ve açıklamıştır. Hatta bir insan yaptığı bir şeyin günah mı sevap mı olduğunu iyi bilir ve ona göre davranır. İnsanın fıtratında günaha karşı kendini koruma refleksi vardır, bu içgüdüsel olarak insana kalkan olur, onu korur. Bu yüzden kişi günah işledikten sonra aklı başına gelince pişmanlık bile duyar. Ancak teknoloji gelişip sosyal medya hayatımıza girdikten ve dijital dünya ile tanıştıktan sonra günah kavramı sanki mutasyona uğradı, sosyal medya gizliliği, bilinmezliği, saklılığı açık ve seçik alenen belli olmasına rağmen günah kavramının niteliğini değiştirdi ve gizliliğe dahil  etti. Sanallık günahın üzerini kapladı, kapsadı. Günah artık bizim için yapıp da bilemediğimiz, hissedemediğimiz, korkmadığımız, çekinmediğimiz bir tavır haline geldi ve onu içselleştirdik. Ona  hiç yapmamış gibi davranıp bunu adet haline getirdik. 
Şöyle ki; Karşısına geçip de bir kelime  dahi kötü söz söyleyemeyeceğimiz bir kimseye her türlü hakareti yapıyoruz.
Hiç tanımadığımız, bilmediğimiz bir kişi hakkında ne kadar yalan, iftira varsa atıyoruz. Karşı karşıya geldiğimizde yapmayacağımız veya yüzümüzün kızaracağı sözleri sosyal medya üzerinden söylemek günahı günah olmaktan çıkarmaz veya günah değilmiş gibi davranmamızı sağlamaz. Artık hayatımızda dijital dünya diye bir gerçek var, attığımız bir twit kitlelere ulaşmakta ve etkilemektedir. Bu nedenle teknolojiyi kullanmanında bir ahlakı olması gerekir. İşte onun için derim ki;
İlerde bizi mahcup edecek, utandıracak, önümüze çıkacak sanal alem fiilleri yapmaktan uzak duralım ve Rabbimizin uyarısını dikkate alalım.
“Günahın açığını da, gizlisini de bırakın! Günah kazananlar, yaptıklarının cezasını çekecekler.” (En’am -120)