Görüşmeler ertelensin !..

KESK Van Şubeler Platformu 3 Ağustos’ta yapılması planlanan toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde bir basın toplantısı düzenleyerek görüşmelerin ertelenmesini istedi. Basın toplantısında son günlerde yaşanan operasyonlara da dikkat

VAN 30.07.2015 12:50:49 0
Görüşmeler ertelensin !..
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

2016-2017 yıllarına ait özlük haklarını belirleyecek olan toplu sözleşme görüşmelerinin başlamasına sayılı günler kala, KESK Van Şubeler Platformu tarafından görüşmelerin ertelenmesi istendi. Görüşmelerin ertelenmesine ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen KESK Van Şubeler Platformu üyeleri, görüşmelerin Eylül ya da Ekim ayına alınması yönünde görüş bildirdi. Basın toplantısında konuşan KESK Van Dönem Sözcüsü Cengiz Paycu, AKP hükümetine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüklendi.

“İMHA VE İNKÂR SİYASETİ DEVREDE”

Toplu sözleşme görüşmelerine sayılı günler kaldığını ifade eden Paycu, “İnsanlarımızın kanlarının oluk oluk aktığı, Kürt sorununda bir kez daha imha ve inkâr siyasetinin devrede olduğu, üç günde binden fazla AKP muhalifinin gözaltına alındığı, tutuklandığı, yargısız infazların yaşandığı, güvenlik güçlerinin yaşamını yitirdiği, tüm demokratik eylem ve etkinliklerin fiilen yasaklandığı, muhalif basının hukuksuz şekilde engellendiği, IŞİD tehdidinin içimize kadar girdiği bir ortamda 2016-2017 yılları için toplu sözleşme görüşmelerine başlanacak”dedi.

“EMEKÇİLER BARIŞA SAHİP ÇIKACAK”

Hukuk dışı operasyonların gerçekleştirildiğini belirten Paycu, “Ne ilginçtir ki, özgür toplu sözleşme önünde engel olan 4688 ile ilgili değişiklik çalışmalarının olduğu 2012 yılının ilk aylarında Konfederasyonumuza yönelik operasyonların startını veren AKP, bu kez TİS sürecinde sendikamız EĞİTİM-SEN’e hukuk dışı bir operasyon gerçekleştirdi. AKP gerilimi artırarak kaos ortamı yaratma ve erken seçime gitme hesaplarıyla savaş konseptine geçmiştir. Gelişmeler Cumhurbaşkanı ve AKP’nin 7 Haziran seçimleri öncesi uyguladıkları gerilim ve kaos ortamından bir kez daha medet umduklarını göstermektedir. O zaman başaramadılar, yine başaramayacaklar. Çünkü kaynakların savaşa aktarıldığı bir ortamın bedelini ödeyecek olan emekçiler buna izin vermeyecekler, geleceklerine ve barışa sahip çıkacaklardır”diye konuştu.

“SORUNLARIMIZ KONUŞULMUYOR”

Emekçilerin hiçbir sorununun toplu sözleşme görüşme masasında konuşulmadığına dikkat çeken Paycu, şöyle dedi:

“ “Yasa, masa, kasa vardır, TİS yapılır” iddiası yapacakları yeni satış sözleşmesine meşruiyet kazandırma dışında bir gerçekliği ifade etmemektedir. Çünkü üçü de sorunludur. Yasa sorunludur. Çünkü 4688 sayılı yasa ILO sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası hukuk ve AİHM kararlarına aykırı içeriği ile özgür toplu sözleşme hakkı önünde engeldir. Dolaysıyla 4688 sayılı yasa ile kamu emekçilerinin hak ve çıkarını koruyup geliştirecek gerçek bir TİS yapmak mümkün değildir. Masa sorunludur, çünkü yüzdelik zam dışında kamu emekçilerinin mali, sosyal, özlük, demokratik hiçbir sorunu ve talebi masada konuşulmamaktadır.  Kasa sorunludur, çünkü emekçilere verilecek zam oranı çok önceden belirlenmektedir.”

“GÖRÜŞMELER ERTELENSİN”

Görüşmelerin ertelenmesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Paycu, şunları kaydetti:

“Görüşmelerin Eylül ya da Ekim aylarına alınması talebimizi tekrarlıyoruz. Talebimizi hem iktidara hem de muhalefet partilerine ilettik, çeşitli girişimlerde bulunduk. Bu çabamız devam edecektir.”

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş