Görsel şölen hazırlığı!

Her yıl Van'ın Erciş ilçesinde düzenlenen Balık Festivali'ne bu yıl ayrı bir nokta daha eklendi. Balığın tanıtılması ve korunması, eko turizme katkısı anlamında önemli sayılan festivallerden birisi için Muradiye Kaymakamlığı ve Bel

VAN 9.05.2018 10:47:02 0
Görsel şölen hazırlığı!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

15 Nisan – 15 Temmuz  tarihleri arasında avlanma yasağı bulunan Van Balığı (İnci Kefali), tatlı sulara doğru göçe başladı.
Göç olayının daha rahat bir ortamda izlenmesi için her yıl Erciş ilçesindeki balık bendinde festival düzenleniyor. Bu yıl da Erciş'de Haziran ayının ilk haftasında festival yapılması planlanıyor. Ancak Erciş'te yapılacak olan festival öncesi Muradiye İlçesinde de festival yapılması kararı alındı. İlçe Kaymakamı Harun Yücel, 12 – 13 Mayıs tarihlerinde Bendimahi alanında festival gerçekleştirilmesi kararı aldı.

 


Bu durumu gazetemizle paylaşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Bu festivalin düzenlenecek olması bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Söz konusu festival hem Muradiye ilçemizi, hem kentimizi, hem gölümüzü, hem balığımızı tanıtması açısından son derece önemlidir” dedi.

 

“BALIĞIMIZIN ÜNÜ ARTIK VAN SINIRLARINI AŞTI”
Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan an Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “İnci Kefali'nin ünü artık Van sınırlarını aşmış, ülke genelinde ve dünyada tanınan bir değer haline gelmiştir. Bu durum Van'da yaşayan insanlar olarak bizleri gururlandıran bir durumdur. Çünkü artık İnci Kefali reklam filmlerine konu olmakta, Türkiye'nin tanıtım filmlerine girmesi konuşulmakta ve herkesin kabul ettiği çok çok önemli bir değer haline gelmiş bulunmaktadır. İnci kefalinin tanıtımı, üreme göçüne dikkat çekmek için yaklaşık 7 – 8 yıldır Erciş'te Uluslararası İnci Kefali Festivali düzenleniyor. Hepimiz inci kefali dediğimiz zaman ister istemez aklımıza Erciş geliyor festivalden dolayı. Çünkü bölgemizde yapılan festivaller Van'ı ve Van'ın sahip olduğu değerleri tanıtması açısından büyük öneme sahip. Van Gölü havzasında eko turizm potansiyeli olan inanılmaz değerlerimiz var. Bu değerlerimizi tanıtabildiğimiz ölçüde bölgemizdeki ekonomiye büyük katkılar sunmuş olacağız. E o zaman inci kefali göçünü neden tek bir noktadan izleyelim? Bu kıymetli göçü iki üç noktada daha izleme imkanımız var. Bu noktalardan birisi de Muradiye ilçesinde yer alan Bendimahi'deki balık bendidir. Tıpkı Erciş ilçesindeki balık bendine gittiğiniz zaman Muradiye'deki balık bendine de gittiğiniz zaman burada da aynı anda zıplayan yüzlerce, binlerce balığın görsel şölenine şahitlik edeceksiniz.” ifadelerini kullandı.

 

 

“FESTİVAL, BÖLGEYİ DESTİNASYON NOKTASI HALİNE GETİRECEK”
Festivalin önemine işaret eden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Burada yapılacak olan bir festival elbette ki burayı da bir destinasyon noktası haline getirecek ve başta Muradiye olmak üzere bölgemizin eko turizmine büyük bir katkı sunacaktır. Geçmiş yıllarda Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın girişimleri ile Muradiye'de bir kerelik bir festival düzenlendi. Ancak daha  sonra bu festivalin devamı gelmedi. Bu sene ise Sayın Kaymakamımız Harun Yücel'in girişimleri ile çok güzel bir adım atıldı ve festival yapılmasına karar verildi. Yine kaymakamlığımız tarafından alanda yapılan uygulamalar ile burası festivale hazırlandı. Bu hafta sonu burada büyük bir festival gerçekleştirilecek ve hem buradaki göç gözlem noktası, hem balığımızın göçü, hem bölgemiz tanıtılmış olacak. Bu nedenle bölgemiz ve Muradiye adına atılmış çok güzel bir adım bu festival. Çünkü festivaller gerek sosyo-kültürel yapı olsun, gerek ekonomik yönden olsun, bölgelere inanılmaz katkı sunmaktadır. Öyle ki bölgeler, şehirler eko turizmden kendilerine düşen payı arttırmak için inanılmaz yatırımlara giriyor, inanılmaz tanıtımlar yapıyor. Bu doğrultuda ülkemizin en doğusunda yer alan, İran sınırında bulunan ve sayısız zenginliklere sahip olan bir il olarak Van'da inci kefali festivalinin düzenlenmesi bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Neden Erciş gibi Muradiye de inci kefali festivali anlamında merkez bir konum almasın? Kaymakamımızın doğaya olan sevgisi ve ilgisi inanılmaz boyuttadır ve bu bizim için bir şanstır. Gerekirse geceden sabaha kadar balıkların korunması için dere kenarlarında gezen, kaçak olarak balık avlanmasın diye denetimlere katılan bir kaymakamımız var. Bu gelişme önümüzdeki yıllar açısından çok çok sevindiricidir. İnci kefalinin tanıtılmasına ve korunmasına büyük bir katkı sunacak olan festivalimizin gelecek yıllarda da devam etmesini umuyoruz.” şeklinde konuştu.

 


“Muradiye Bendimahi Balık Göçü Festivali” 12 – 13 Mayıs 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek.  Özel Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: