Girişimci kadınlar Van'da buluştu

Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu üyesi iş kadınları ile İran Urmiye Sanayi Odası yönetim kurulu üyesi bir iş kadını, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın (Van TSO) ev sahipliğinde Van'da toplandı.

VAN 6.05.2016 10:36:03 0
Girişimci kadınlar Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van TSO koordinatörlüğünde "Türkiye'nin Kadın Girişimci Gücü Buluşması" adı altında gerçekleşen toplantı, TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlendi.
Van TSO binasında düzenlenen toplantıya Türkiye'nin farklı illerinden kadın girişimciler katıldı.
Toplantının bir de yurt dışından gelen misafiri vardı. Van TSO'nun daveti üzerine Urmiye Ticaret Odası Yönetik Kurulu üyesi ve aynı zamanda Batı Azerbaycan vali yardımcısı olan iş kadını Fatma Ghanbarpur da toplantıya katılan isim oldu. 
Toplantı açış konuşmaları ve panel şeklinde geçti.

KURULUN TANITIMI
Açılışta bir konuşma yapan TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Semra Odabaşı, katılımcılara teşekkür etti.
Kadın Girişimciler Kurulu olarak "Yüzümüzü güneşe döndük, gölgemizi geride bıraktık" şiarıyla hareket ettiklerini belirten Odabaşı, daha sonra kurulun çalışmaları, stratejik hedefleri, vizyonu, misyonu ve çalışma grupları hakkında bilgiler verdi.
Odabaşı daha sonra da, TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu olarak Van'da ve Türkiye genelinde yaptıkları çalışmaları, katıldıkları toplantıları, fuarları ve gerçekleştirdikleri projeleri anlattı. 
Toplantının yurt dışından gelen bir katılımcının da olduğuna dikkat çeken Odabaşı, katılımdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

VAN TSO'DA KADIN EKSİKLİĞİ
Daha sonra söz alan Van TSO Başkanı Necdet Takva, toplantıya nitelikli bir katılım gerçekleştiğini, bunun da nicelikten daha önemli olduğunu söyledi.
Van'ın kent olarak önemini anlatan Takva, daha sonra Van TSO'nun kuruluşundan söz etti.
Şu anda yönetim kurulunda bir kadının bulunmadığını ve bunun bir eksiklik olduğunu ifade eden Takva, bu açığı odanın Kadın Kurulu üzerinden giderdiklerini ifade etti.

VAN'DA KADIN GİRİŞİMCİ AZ
Ülke genelinde olduğu gibi Van'da da kadın girişimcinin kadın nüfus oranına göre çok az olduğunu anlatan Takva, şunları söyledi:

"Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık yarısını (% 49.7) kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye'de bu oran % 49.8, Van'da ise % 48,8 dir. Türkiye kadın istihdam oranı en fazla kadın istihdamı Edirne % 33, en az Şırnak % 6,5, Van ise % 10,2. Kadın esnaf sayısı yoğunluğu bakımından en yüksek il Bilecik % 27,3, en düşük ise Siirt % 5.4, Van % 7.8'dir. Kadın-erkek eşitliğini en iyi sağlayan ülkeler listesinin ilk üç sırasında İzlanda, Norveç ve Finlandiya var. Suriye, Pakistan ve Yemen'in listenin sonunda yer aldığı sıralamada Türkiye 145 ülke arasında 130'ncu sırada bulunuyor. Kadınların ekonomik yaşama daha fazla katılmaları, kalkınma ve büyümeden daha fazla pay almaları ve aile içindeki konumlarında iyileşme sağlanması, kalkınmışlığın gerekleri arasında yer almaktadır. Üretim faktörleri arasında yer alan kadın iş gücünün yok sayılması ya da atılkalması ekonomik kayba yol açacaktır. Kadınların iş gücüne dolayısıyla ekonomiye kazandırılması; tüm ülke için bir kazanç, kalkınmanın hızlandırılması ve büyümenin dengeli bir yapıya kavuşmasında da önemli bir etken olacaktır. Erkekler kadınlarla birlikte yürümedikçe hiçbir millet zafere ulaşamaz."

PANEL
Açılış konuşmalarından sonra panele geçildi.
Moderatörlüğünü TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Merih Eskin'in yaptığı panele TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Aysel Öztelek, TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu Cevahir Asuman Yazmacı ve Şule Yüksel Şeker konuşmacı olarak katıldı.

YAŞAM ÖYKÜLERİ 
Sırayla söz alan panelistler öz geçmişleri hakkında kısa bilgilendirmede bulunurken, farklı işlerden ve farklı aşamalardan nasıl geçerek Türkiye'nin önemli iş kadınları arasına girdiklerini anlattı.
Panelistler, Türkiye'de kadın girişimci sayısının daha da artmasının, ülkenin ekonomik ve sosyal görüntüsü için önemli bir gelişme ve katkı olacağının altını çizdi.
Panel soru cevap bölümü ile son buldu.Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı