Gevaş'ta Sulama Kanallarının Boru Sistemi ile Kapatılması

Van'ın Gevaş ilçesinde, boru sistemi çalışması nedeniyle kanalların kapatılması sonrası susuz kalan birçok meyve ağacının kuruduğu bildirildi.

GEVAŞ 16.08.2012 13:46:29 0
Gevaş
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'ın Gevaş ilçesinde, boru sistemi çalışması nedeniyle kanalların kapatılması sonrası susuz kalan birçok meyve ağacının kuruduğu bildirildi.

Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğü'nün başlattığı çalışma, ilçede su sorununa neden oldu. Yeni yapılan kapalı boru sistemi nedeniyle Artos Dağı yamacındaki kanalı kapatan ekipler, birçok meyve ağacına zarar verdi. Konuyla ilgili tepkilerini dile getiren vatandaşlar, yapılan çalışmanın kabul edilecek bir yönünün olmadığını belirttiler. Kapatılan kanal nedeniyle birçok meyve bahçesinin kurumaya terk edildiğini anlatan vatandaşlar "İlkbahardan beridir sürdürülen çalışma nedeniyle kanala su verilmiyor. Halbuki yeni yapılan kapalı sistem eski kanalın daha üst kısmında kalıyor. Madem bu kadar uzun sürecekti çalışma, hem kanaldaki suyun akışı devam ettirilebilir hem de çalışma sürdürülebilirdi. Şuan binlerce dönüm arazi ve meyve bahçesi kurumaya terk edildi. Bundan sonra kanal Aksa bile kurumuş meyve ağaçları ne işimize yarayacak? Bu tamamen yetkililerin vurdumduymazlığından kaynaklanan bir durum" dediler.

Bahçelerini içme suyuyla sulamak zorunda kaldıklarını ifade eden vatandaşlar "İçme suyu kullanmaya başlayınca bu defa aşağıdaki mahallelere su gitmemeye başladı. Bu mahallelerde içme suyu sıkıntısı baş gösterince belediye hortumlarımızı toplamaya başladı. Yani şu an ne yapacağımızı bilmiyoruz. Su kaynaklarının çokluğuyla bilinen ilçemizde susuz kaldık." şeklinde konuştular.

Konuyla ilgili bilgiler veren Bey Arkı Sulama Birliği Başkanı Kadir Parlak ise, konunun DSİ'nin elinde olduğunu ve kanal suyunun kesilmesiyle ilgilerinin olmadığını anlattı.

Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, "Konu Bey Arkı Sulama Birliği'ne bırakıldı ve her iki kanalın akması için gerekirse pompalar kullanılması şartı koyduk. Ama Bey Arkı Sulama Birliği tarafından aksatılan ya da yapılmayan bu eksiklik kendilerinden kaynaklanmaktadır. Suyun kesilmesi bizimle değil Bey Arkı Sulama Birliği ile alakalı" dediler. - Van