Gevaş'ta Sebze ve Meyve Üretimi

Van'ın Gevaş ilçesinde üretilmeye başlanılan organik karpuz ve kavunlar, manavlar yerine direk tarladan satılmaya başlandı.

GEVAŞ 16.08.2012 13:42:19 0
Gevaş
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'ın Gevaş ilçesinde üretilmeye başlanılan organik karpuz ve kavunlar, manavlar yerine direk tarladan satılmaya başlandı.

İlçede üretilen ve son yıllarda büyük rağbet gören organik karpuz ve kavunlar tezgahlardaki yerini aldı. İlçenin sahil kısmında birçok çiftçi tarafından üretimine başlanılan ve büyük verim alındığı belirtilen organik meyve ve sebzeler, vatandaşlardan büyük rağbet görüyor. Tarla kenarına kurulan barakalarda satılan organik meyve ve sebzeleri, isteyen vatandaşlar tarladan kendisi de toplayabiliyor. Vatandaşların büyük ilgisini gördüklerini anlatan üreticiler, yapılan ihracatın dışında, çevre illerden de birçok müşterilerinin olduğunu belirtiler. İlçenin meyve sebze ihtiyacını fazlasıyla karşıladıklarını belirten üreticiler, öte yandan birçok işçi istihdam ettiklerini anlattılar. Satış yaptıkları barakaların önünde kuyruklar oluştuğunu dile getiren üreticiler, ilgiden gayet memnun olduklarını ifade ettiler. İlçenin topraklarının batıdakine kıyasla daha verimli olduğunu anlatan üreticiler "Batıda bir tarla yılda 3 defa ekildiğinden verimi az olur. Ama bu topraklar yılda bir kez ekiliyor ve verimi daha iyi oluyor" dediler.

Hakkarili Süleyman Duman adlı vatandaş ise, memleketine gittiğini belirterek "Daha önce de birçok defa Gevaş karpuz ve kavunundan aldım. Yol üzerinden aldığım meyve sebzeleri buradan Hakkari'ye aileme götürüyorum. Hem organik, hem de fiyatı gayet uygun. Yöremizde bu gibi çalışmaların yapılması gayet güzel" dedi.

Ziya Ödük isimli vatandaş ise Gevaş'ın artık dışarıya bağımlı olmadığını söyleyerek "Bundan sonra Adana ve Mersin'den gelen hormonlu meyve ve sebzelere ihtiyacımız yok. İlçemizde üretilen bu organik ürünlerden özellikle kavun ve karpuzumuz tüm çevre illere nam saldı. Yıllardır ilçemizde buğday arpa gibi klasik ve herhangi bir gelir elde edilemeyen ürünler üretildi. Fakat çiftçilerimiz artık halkın talebine göre bir şeyler üretmeye başladı. Bu hem ilçemiz adına hem de halkımız adına olumlu bir durumdur" şeklinde konuştu.

Yol kenarında bulunan tarlalarda üretilen kavunun kilogramı 1 TL, karpuzla ise 50 kuruştan satılıyor. - Van