Gevaş cevizi görücüye çıktı

Van'ın Gevaş ilçesinde yetişen meşhur Gevaş Cevizi çarşı-pazarda yerini aldı. üreticiler, mahsül azlığından şikayet ederek bunun nedeni ise soğuk hava ve doluya bağladı.

GEVAŞ 29.09.2013 12:31:15 0
Gevaş cevizi görücüye çıktı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'ın Gevaş ilçesinde çarşı pazarda yerini alan Gevaş Cevizi, satıcıların yüzünü güldürürken, bu seneki mahsulün soğuk hava ve doludan zarar gördüğü için az olduğu belirtildi.

 

Gevaş cevizinin güzel olduğunu ancak bu sene az olduğunu belirten satıcı Adil Erdem, "Gevaş cevizi meşhurdur. Yağlı cevizdir. Sıktığın gibi yağ çıkıyor. Kuru olduğu zaman 10 tane yiyemezsin. Ancak cevizlerimiz bu yıl doludan dolayı çok zarar gürdü. Ondan dolayı da oldukça azdır" dedi.

 

Satıcı Mirhan Balık da ceviz ağaçlarının susuzluk ve doludan çok etkilendiğini söyleyerek, "Ama cevizlerimizin tadı mükemmel herkese tavsiye ediyoruz. Tenekesi 60 ile 80 TL arasında değişiyor" şeklinde konuştu.

 

Cevizci Murat diye bilinen Murat Yıldız ise, mahsulün bol olduğu zamanlarda 20 tona kadar sattığını ve Türkiye'nin birçok iline gönderdiğini ifade ederek şunları söyledi:

 

"Cevizimiz kilosu 5 liradan başlıyor 15 liraya kadar çıkıyor. Cevizimiz ilçemizin yerli cevizidir. Bu sene istediğimiz mahsulü alamadık. Soğuk havalar ve doludan dolayı cevizlerimiz buzuldu. Ama Allah'a şükürler olsun yine iyidir. Memnunuz. Gevaş cevizinin bir özelliği var. Kabuğu ince içi dolu ve yağlı olmasıdır, buda müşterimizi memnun ediyor. Tadı da çok farklıdır. Taze cevizi insan yedikçe daha çok yiyesi geliyor. Bir seferde bir kiloya kadar yiyebilirsiniz. Türkiye'nin her tarafına gönderiyorum. Özellikle Ankara ve İstanbul'a sayılı kişilere gönderiyorum. Gevaş'a okul açılışı için gelen Sayın Cumhurbaşkanının Eşi Hayrunnisa Hanıma bile cevizlerimi takdim ettiler." (Mehmet Aldemir -İLKHA)