Geri sayım başladı!

Van'da her yıl 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında Van Balığı avlanma yasağı uygulanıyor.

VAN 26.03.2018 09:58:44 0
Geri sayım başladı!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Balığının üreme dönemi olan bu 3 aylık dönemde ilgili kurumlar tarafından, kaçak avcılığın önlenmesine yönelik çeşitli önlemler alınıyor. Ancak tüm önlemlere rağmen her yıl kaçak avcılık yapılıyor ve avlanan balıklar sokak aralarında araçlar üzerinde satılıyor. Van Balığının üreme döneminde yapılan kaçak avcılık nedeniyle balığın nesli tehlikeye girerken, kaçak avlanan balıkların vatandaşlar tarafından satın alınması da bu işi yapanların ekmeğine yağ sürüyor. Van'ın bir değeri olan balığın neslinin korunması için üreme döneminde gereken hassasiyetin gösterilmesi arzulanırken, av yasağı dönemine sayılı günler kala dileyenin Van Balığını 15 Nisan'a kadar tüketmesi, 15 Nisan ile 15 Temmuz arası ise Van Balığını menülerinden çıkarması büyük önem taşıyor.
Van Balığı av yasağı için geri sayım başladı. 15 Nisan itibari ile av yasağı resmen başlamış olacak. Havaların ısınması ile birlikte de Van Balığı, eşsiz bir yolculuğa çıkacak ve akar suyun tersine adeta uçarak ilerleyerek, vardığı hedef noktada yumurtalarını suya bırakacak.
Son derece meşakkatli ve kutsal bir yolculuğa çıkan Van Balığı, göç esnasında çıplak gözle de görülebiliyor ve öne çıkarılması durumunda turizme de büyük katkı sunabilecek bir güzelliğe imza atıyor. Ancak Van Balığı bu güzelliği yaşatıp, neslini devam ettirebilmenin çabasını verirken, canını da büyük oranda riske atıyor. Yasak olmasına ve alınan tüm tedbirlere rağmen, bilinçsiz kişiler tarafından yasak döneminde tonlarca avlanabilen Van Balığı, şehrin belli noktalarında, sokak aralarında da satışa sunuluyor.

 

VATANDAŞ ALMAMALI!
15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında avlanması ve satılması yasak olan Van Balığı, kaçak olarak avlandıktan sonra sokak aralarında satılırken, bu dönem aralığında maalesef alıcı da bulabiliyor. Bu konuda vatandaşların da bilinçlenmesi ve yasak dönemi boyunca balık almamasının son derece önemli olduğuna vurgu yapılıyor. Vatandaşların, kaçak olarak avlanmış balığı almaması durumunda, zamanla balığın satılmadığını farkeden kaçakçıların da bu yanlıştan vazgeçme ihtimalleri yükselecek!

 

VAN BALIĞI
Van Balığı, Van Denizi’nin tuzlu-sodalı sularında yaşayabilen tek canlı türü ve sazangillerin bir üyesi. Dünyada sadece bu kapalı havzada bulunuyor. 20 cm boya ve 80-90 gram ağırlığa sahip. Vücudu parlak gümüş renkli pullarla kaplı. Kış aylarında gölün 75 m derinliklerine kadar inebilirken, yaz aylarında 10-15 m derinliklerde beslenmeyi tercih ediyor. Van Balığı, her yıl büyük sürüler halinde göç ediyor. Çünkü Van Gölü'nün tuzlu-sodalı suları üremesine imkân vermiyor. Akarsuların sıcaklıkları 13 dereceyi bulduğu zaman balık sürüler halinde derelere yöneliyor ve yumurtasını bıraktıktan sonra tekrar göle dönüyor. Bu eşsiz yaşam döngüsü her yıl Nisan’da başlayıp Temmuz’a kadar devam ediyor. Van Balığı bu yolculukta akarsuya karşı büyük bir mücadele vererek, taşları, önüne çıkan engelleri adeta uçarak aşıyor.
Göç döneminde birçok kişi bu kutsal yolculuğa şahitlik etmek için göçün yaşandığı derelere kenarlarına gidiyor. Van Balığının göç mevsimi, aynı zamanda balıkların avlanma karşısındaki en çaresiz zamanları olarak da görülüyor. Nehirlerin sığ sularına yığılan balık sürülerinin kolay avlanabilirliği, kaçak avcılara cazip geliyor. Kaçak avlanmayla mücadele kapsamında, balıklar üremek için çıktıkları göç yolculuğunda sıkı şekilde denetleniyor ancak buna rağmen kaçak avcılar bir yolunu bularak balığı avlamayı sürdürüyor. Van’ın doğal, kültürel ve ekonomik değerlerinden biri olan balık sayesinde, yöre halkından binlerce insan da, geçimini sağlıyor. Özel Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: