Geç olmadan görün bu tehlikeyi!

Devlet Su İşleri (DSİ) Van 17. Bölge Müdürlüğü'ne ait olan ve 2005'te Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nce koruma altına alınan tarihi Şamran sulama kanalı çöp yuvasına dönmüş durumda. İlgisizlikten ve b

VAN 3.08.2015 11:24:22 0
Geç olmadan görün bu tehlikeyi!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van'da Urartu Kralı Menua tarafından MÖ 9. yüzyılda yaptırılan ve insanlık tarihinin en eski sulama sistemlerinden biri olan Şamran Kanalı'na sahip çıkılmıyor. Her defasında kirli görüntüsüyle haber konusu olan Şamran kanalı bu defa da etrafında hiçbir güvenlik önleminin alınmaması ve kanal boyunca birçok yerde asfaltlı olmayan yolu ile gündeme geldi.

'SAHİP ÇIKILMIYOR'
Gürpınar'dan Edremit'e, oradan da Van il merkezine uzanan ve şehir merkezinin belli bölgelerinden geçen tarihi Şamran su kanalı, Van tarımının en önemli su potansiyelini oluştururken, diğer yandan bilinçsiz, duyarsız vatandaşlar tarafından atılan çöpler yüzünden her gün biraz daha kirletiliyor. İlgili kurumların da yeterince sahip çıkmadığı kanal ilgisiz ve bakımsız kalması nedeniyle de görüntü kirliliğine neden oluyor.

'GÜVENLİK SORUNU'
Bu da yetmezmiş gibi kanal boyunca asfaltlanmayan yoldan geçen araçlar, kanal civarındaki evleri toza boğarken, kanalın yağışlı aylarda taştığı da belirtiliyor. Hiçbir güvenlik önleminin de olmadığı Şamran kanalı, çocuklar için de güvenlik tehlikesi oluşturuyor.

"ÇÖPLÜKTEN GEÇİLMİYOR"
Şamran kanalına sahip çıkılması gerektiğini belirten vatandaşlar, "Şamran çöplükten geçilmiyor. Bunu defalarca dile getirdik. Ancak yetkililer bu konuda duyarsız. Havaların ısınması ile birlikte de burada oturmak ne mümkün. Çünkü kanalda biriken çöpler yüzünden pis kokular da geliyor" ifadelerini kullandı.

"GEÇ OLMADAN GÖRÜN"
Kanal üstünde her ev hizasında bir ufak taş köprü dikkat çekerken, bu köprülerde hiçbir güvenlik önleminin olmadığı da objektiflerimize yansıdı. İmkânları olmadığı için herhangi bir koruma önlemi alamadıklarını belirten vatandaşlar, "Yetkililer artık tehlikeyi görmeli. Her bir evde mutlaka küçük çocuk vardır. Allah korusun ailenin haberi olmadan dışarı çıkan bir çocuk bu kanala düşerse kim bunun hesabını verecek? Bu nedenle geç olmadan, kimse bu kanala düşmeden, herhangi bir trajedi olayı yaşanmadan güvenlik önlemi alınsın" dedi.

"ASFALTSIZ YOLLAR HUZUR VERMİYOR"
Kanal boyunca asfaltlanmayan yolda geçen araçların da kendilerini toz dumanına boğduğunu ve artık bu nedenle huzurlarının kaçtığını vurgulayan hane sahipleri, belediyeden de yardım istediler. Belediye yetkililerinin bu yolları bir an önce asfaltlaması için çalışma başlatması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, artık seslerinin yetkililer tarafından duyulmasını istiyor.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş