Fırıncıların 'İnci Kefali' duyarlılığı

15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasaklanan İnci Kefali Balığını korumaya yönelik Van Lokantacılar, Fırıncılar, Pastacılar ve Kahvaltıcılar Odası tarafından bu yıl ilk kez farklı adımlar atılıyor.

VAN 27.05.2014 10:06:39 0
Fırıncıların
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haber: Fazıl ERÜŞ

Avlanması yasak olduğu halde bilinçsiz avcılar tarafından avlanarak satılan ve kimi vatandaşlar tarafından da alınan inci kefali zaman zaman ekmek fırınlarında pişiriliyor. Bu durumun farkına varan Fırıncılar Odası Başkanlığı son derece önemli adımlar atarak, fırınların böyle bir işin içinde olmaması gerektiğini anlatıyor. İlk olarak fırınları mesajla uyaran Fırıncılar Odası, ilk kez konuya ilişkin broşürler de bastırarak fırınlara göndertti. İnci Kefali Balığının korunması yolunda Fırıncılar Odası'nın attığı bu adım büyük önem taşıyor.
Van Lokantacılar, Fırıncılar, Pastacılar ve Kahvaltıcılar Odası, inci kefali adına geniş kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Lokantacılar Fırıncılar Pastacılar ve Kahvaltıcılar Odası, fırınlara uyarı afişleri astırarak İnci Kefali av yasağı döneminde örnek davranış sergiledi.
Fırınları mesajla uyaran, ardından bastırdığıbroşürleri fırınlara astırtan Fırıncılar Odası, av yasağı boyunca fırınlarda inci kefali balığının pişirilmesine kesinlikle müsaade etmeyeceğini duyurdu. Buna uymayan fırınlar hakkında her türlü yaptırımı uygulayacaklarını belirten Fırıncılar Odası Başkanı Osman Tuncil; "İnci Kefali bu kentin ortak değiridir. Bu değere hep birlikte sahip çıkmalıyız" dedi.

UYARI AFİŞLERİ
DAĞITILDI
Gazetemize açıklamalarda bulunan Van Lokantacılar Fırıncılar Pastacılar ve Kahvaltıcılar Odası Başkanı Osman Tuncil, yasağa uymayan üyelerine yönelik ağır yaptırımlar uygulayacaklarını belirtti. İnci Kefali'nin Van için büyük değer olduğunu ifade eden Tuncil şunları söyledi: "10 güne yakındır bütün fırınlara ve pide salonlarına inci kefali av yasağı ile ilgili uyarı afişleri dağıttık. Bütün fırıncılar bu uyarı afişlerini asmalıdır. Bu sosyal bir görevdir. Bu konu ile ilgili denetimlerimizi arttıracağız. Eğer bu afişleri asmayan fırınları tespit edersek, asmaları için rica da bulunacağız."

Bir çok fırının söz konusu uyarı afişini astığı görülürken, bazı fırınların ise uyarı afişlerini dikkate almadığı gözlendi. Ancak Fırıncılar Odası Başkanı Tuncil, bu konu ile ilgili fırınları ziyaret edeceklerini söyledi.

DUYARLILIK ÇAĞRISI
Uyarı afişini fırınının önüne asan Lavaşçıoğlu Pide Salonu sahibi Ramazan Okam, gelecek nesiller için inci kefaline sahip çıkmak ve duyarlı olmak durumunda olduklarını söyleyerek; "Bu memleketin çocuğuyuz. Neden bile bile değerimizi yok edelim? Bizden çok balıkçılara iş düşüyor. Bunları avlamasalar vatandaşlar fırınlara getiremeyecektir. Ancak avladıktan sonra zaten iş işten geçmiş oluyor. İnci Kefali av yasağına herkesin uyması gerekir. Ben bu sorumluluğu yerine getirdiğime inanıyorum."dedi.

'YASAK KONUSUNDA
DUYARLIYIZ'
İnci Kefali av yasağı döneminde kesinlikle balık pişirmediklerini ifade eden Nizam Usta Pide Fırını sahibi Mehmet Yaşar da; "Bu konuda çok ciddiyiz. Bütün fırınlar da böyle davranmalıdır. Ama görüyoruz ki bu yasağa kimse uymuyor. Fırınlarına bir uyarı afişi bile asmıyorlar. Çok yazık. İnan bu duruma çok üzülüyorum. Hiçbir fırıncının bir tepsi balık pişirme parasına ihtiyacı olmaz. Bunu neden yapıyorlar anlam veremiyorum."diye konuştu.

'ODAMIZIN DUYARLILIĞI
BİZİ SEVİNDİRMİŞTİR'
Lara Pide ve Lahmacun Fırını çalışanı Ömer Ateş ise şunları söyledi: "İnci Kefali yasağına uyuyoruz. Fırınımıza kim balık getirse getirsin kesinlikle pişirmiyoruz. Hatta getirenleri de bu yasak ile ilgili uyarıyoruz. İnci Kefali uyarı afişini de sosyal görevimiz olduğu için astık. Bütün fırıncılar da asmalıdır. Odamızın böyle bir çalışma yapması bizi sevindirmiştir. Bu durum odamızın Van'ın değerleriyle ne kadar ilgili olduğunu da gösteriyor."