FESTİVAL KUTLAMALARI

Renkler ve sesler festivali

VAN 12.09.2013 12:44:33 0
FESTİVAL KUTLAMALARI
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Belediyesi tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen Vangölü Kültür Sanat ve Doğa Festivali kapsamında 'festival yürü^yüşü' gerçekleştirildi. Renkler ve seslerin buluştuğu yürüyüşte halk Cumhuriyet Caddesi'ni renk cümbüşüne çevirdi.
Haber: Mürsel ÖNER
 
Van Belediyesi tarafından bu yıl 3´üncüsü düzenlenen Vangölü Kültür Sanat ve Doğa Festivali kapsamında ´festival yürüyüşü´ gerçekleştirildi. Cumhuriyet Caddesi´nde toplanan yüzlerce kişi renga renk giysileri ile alanı adeta renk cümbüşüne çevirdi. Halk caddede halaya durdu.
Daha sonra BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ve Van Belediye Başkanı Bekir Kaya alana geldi. ARdından Festival yürüyüşüne geçildi. Sloganlar ve zılgıtların atıldığı yürüyüşte çalınan davul, zurna ve erbaneler eşliğinde halk Cumhuriyet Caddesi´ni baştan sona yürüdü. Renk karnavalına dönen cadde üzerinde bulunan yurttaşlar da alkış ve ıslıklarla yürüyüşe destek verirken, yüksek katlı binalardan da yürüyüşe destek verildi. Cumhuriyet Caddesi Beşyol Kavşağına kadar devam yürüyüşün ardından halk otobüslerle festival açılış konserinin yapıldığı Newroz alanına geçti.
AÇILIŞ KONSERİNDE HERŞEY VARDI
Van Belediyesi tarafından bu yıl 3.´sü düzenlenen Vangölü Kültür Sanat ve Doğa Festivali´nin açılış konseri gerçekleştirildi. Binlerce kişinin katıldığı konserde sanatçılar hem dygulandırdı hem coşturdu. Rıbab ustası olarak bilenen Helimê Omerî´nin sahnede çaldığı parçalara eşlik eden halk dakikalarca Xerzanî oynadı.
Yoğun katılım ile Van Belediyesi Kültür Parkı-Newroz alanında gerçekleştirilen konsere sanatçılar Rojwan Casim, Helimê Omerî, Hozen Comerd, Pınar Aydınlar ve Ali Baran katıldı. Festivale katılanlar ulusal elbiseleri ile alanı renklendirirken, festival sahnesi ise renga renk süslendi. Sahneden yapılan lazer ışıkları Van Kalesi´nin bedenlerine ışınlanırken, alanın etrafında ise semaverlerde yapılan çaylar gelen konuklara ikram edildi. Havanın soğuk olmasına aldırış etmeyen binlerce kişi sanatçıların şarkıları ile adeta coştu.
Sahneye ilk olarak Van MKM sanatçısı Rojwan Cesim çıkarken, Cesim´in ardından Rıbab ustası Helimê Omerî çıktı. Suvaro parçası ile alanı duygulandıran Omeri daha sonra kemençesi ile alanı adeta coşturdu. Çalınan parçalara katılan binlerce kişi Kemençe eşliğinde dakikalarca durmadan halay çekti. Omeri´nin hareketli şarkılarının ardından sahneye bu kez Hozan Comerd çıktı. Comert, Ez Şehidîm, Car Caran parçalarını kalabalıkla birlikte söyledi. Sahneden Beytler okuyan hozan Comerd dinletinin sonunda hareketli şarkılar okudu. Comerd, konserin sonunda halka mücadelelerine sahip çıkma çağırısı yaptı.
Hozan Comerd´in ardından bu kez sahneye Türk Halk Sanatçısı Pınar Aydınlar çıktı. Aydınlar, gezi olayları sırasında yaşamını yitirenlerin tek tek isimlerini söyleyerek sahnede andı. ´Yaşasın halkların kardeşliği´ sloganı atan Aydınlar, daha sonra devrim şarkılarını binlerle birlikte söyledi. Savaşlarda yaşamını yitiren tüm insanları andığını aktaran Aydınlar, Elqajîyê parçasını okudu. Aydınlar, hareketli Kürtçe-Türkçe parçalar okuyarak konserini bitirdi.  Sahneye son olarak Sanatçı Ali Baran çıktı. Yıllardır herkesin dilinde olan ´Dilêm loy loy´ parçası ile konserine başlayan Baran, yöresel ezgiler ve türküleri konsere katılanlarla birlikte söyledi. Baran´ın hareketli şarkılarının ardından festival açılış konseri sona erdi.