FARUK TASAN GÜVEN TAZELEDİ

Türkiye Perakende Federasyonu’na (TPF) bağlı Van Gıda İhtiyaç ve Perakendeciler Derneği’nin (PERDER) 3’üncü Olağan Kurul Toplantısı gerçekleşti.

VAN 29.04.2016 17:23:18 0
FARUK TASAN GÜVEN TAZELEDİ
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Bir otelde düzenlenen PERDER 3’üncü Olağan Kurul Toplantısı’nda tek liste halinde gidilen seçimde 16 üyenin oyunu alan Faruk Tasan, yeniden başkanlığa seçilerek güven tazeledi.

 


Toplantıda bir konuşma yapan Van PERDER Başkanı Faruk Tasan, 2012 yılında 13 şirket ve 20 perakende noktası olarak kurulan derneğin bugün 20 şirket ile 30 perakende noktası olarak hizmet verdiğine ve hızla büyüdüklerine dikkat çekti.

 


Hedeflerinin 2016 yılı sonuna kadar Hakkâri, Bitlis, Van illerini ve ilçelerini de ekleyerek teşkilatlarını oluşturup güçlerine güç katmak olduğunu ifade eden Tasan, bir diğer amaçlarının ise kent ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyledi.



Tasan, “Van PERDER olarak temel amacımız dağınık ve parçalanmış olan yerel perakendecileri bir çatı altında toplayıp örgütlü, yenilikçi, çevresini geliştiren ve inovasyon odaklı çalışan organize bir yapı meydana getirmektir. Bir diğer amacımız ise ilimiz ekonomisine katkı sağlamak, personel gelişimini öncelemek, müşteri odaklı mağazalarımızdaki kaliteyi arttırmaktır. Pazarda ulusal marketleri taklit etmek yerine, onlara öncülük etmektir. Ne satarız yerine, nasıl daha iyi satarız şeklinde odaklanmaktır. Rekabetin sürekli olarak artığı, işletmelerin artık varlıklarını koruyabilmek ve Pazar paylarını artırabilmek için kalite, maliyet ve zaman odaklı çalışmak zorunda olduğumuzu gönümüzde birlikte hareket etmenin önemi her geçen gün daha da artmaktadır.” dedi.

 


Daha sonra konuşan TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek ise “Türkiye Perakendeciler Federasyonu olarak, 329 üyemiz 4 bine yaklaşan satış noktamız, 70 bine yaklaşan çalışanımız ve 2 buçuk milyona yaklaşan metrekare alanımız ile perakende sektörü içinde önemli bir gücü temsil ediyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dâhil olmak üzere Türkiye’de toplamda 15 PERDER’in çatı örgütüyüz. Federasyonumuzun çatısı altında güçleri birleştiren yerel zincir marketlerimiz toplamda 10 milyar dolara aşkın ciroya imza atıyor. Federasyonumuz hemen her şehirde Anadolu insanına ve yerele dokunabilme gücü sayesinde sektörde yaşanan değişim ve talepleri çok hızlı görebiliyor ve bu sayede sorunlara lokal çözümler gerçekleştirebiliyor, hızlı değişimlere imza atabiliyoruz.” diye konuştu.





“KÜRESELLEŞME PERAKENDECİLİK SEKTÖRÜNDE GİDEREK ÖNEM KAZANMAKTADIR”

 
Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da, perakendeciliğin her geçen gün boyut değiştirdiğini, büyük mağazaların perakende ticaretteki paylarının hızla arttığını dile getirerek, “İhtiyaçların karşılanması amacıyla yapılan alışveriş alanları, tarihsel süreç içerisinde sürekli değişime uğramıştır. Son yıllardaki gelişim ise daha hızlı gerçekleşmekte ve küreselleşme perakendecilik sektöründe giderek önem kazanmaktadır. Temel gıda, et ve et ürünleri, bakliyat, sebze ve meyve ürünlerinin toptan satım KDV’si yüzde 1, perakende satış KDV’si ise yüzde 8’dir. KDV farkı ürün maliyetleri üzerinden nihai tüketiciye olumsuz yansıdığı gibi, aynı ürün toptan satıcı üzerinden direkt nihai tüketiciye de satılabiliyor. Bu durumun da perakendeci aleyhine haksızlık oluşturduğunu biliyoruz.  Bu konuda yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Vergi sistemi piyasada aynı alanda iş yapanlar arasında rekabet eşitsizliğine neden olmamalı ve herkes için eşit olmalı. Malların alınırken ve satılırken uygulanan KDV oranları farklılık gösterebiliyor. Bu konuda bazı sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu yönde yapılacak her çalışmada kayıtsız şartsız size destek sunacağımızı ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

 

“YEREL MAĞAZALARIN HER GEÇEN GÜN SIKINTILARI BÜYÜMEKTEDİR”

 
Son olarak konuşan Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu ise, “Global ekonomide yaşanan krizlere rağmen sektörün 2015 yılında çift haneli büyümesi mutlu edicidir. Ancak yerel mağazalarımızın her geçen gün sıkıntıları daha da büyümektedir. Ulusal mağazaların çoğalması ve mantar gibi türeyen indirim mağazaları rekabeti daha da keskin hale getirmiştir. Nitelikli personel sıkıntısı olması gibi sorunlar ise faaliyet kâr oranını sıfıra düşürmektedir.” dedi.

Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ
Yılmaz Sönmez/Van Olay