Esnafın işi yok, borcu çok!

Vanlı esnaflar iş yapamamaktan yakınıyor. 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremle birlikte sıkıntılı süreçler yaşayan Van esnafı, gelinen noktada borcunu ödeyemez duruma geldi.

VAN 22.08.2016 14:37:04 0
Esnafın işi yok, borcu çok!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İlk önce depremle sarsılan, ardından bölgedeki can yakan süreçle birlikte bir türlü toparlanamayan esnaflar, ne yapacağını şaşırdı. Zaman zaman İranlı turistlerin yoğun olarak kente gelmesiyle az da olsa nefes alan esnaf, son süreçle birlikte İranlı sayısının da son derece azalmasıyla ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşıyor. Kredi borcu, SGK borcu, vergi borcu gibi ağır yüklerin altında olan esnaf, bu girdaptan çıkış için arayış içinde. KOSGEB destekli faizsiz kredi, vergi ve sicil affı gibi beklentileri olduğunu dillendiren esnaflar ve esnaf kuruluşları, en çok da bölgede barış ve huzur ortamının olmasını arzuladıklarını belirtiyor. Çatışmalı sürecin sona ererek, barış ortamının hakim olmasını temenni ettiklerini belirten esnaflar, böyle olması durumunda ekonominin de düzeleceğine inandıklarını ifade ediyorlar.

VAN TSO'NUN VERGİ TERKİNİ ISRARI

Esnafın durumunu göz önünde bulunduran Van Ticaret ve Sanayi Odası da yıllardır mücadelesini verdiği vergi terkini konusunda pes etmiyor. Bulduğu her fırsatta konuyu Ankara'nın gündemine taşıyan Van TSO, son olarak geçtiğimiz haftalarda Van'ın vergi terkini konusunun torba yasaya bir madde ile eklenmesini talep etmiş ancak bu gerçekleşmemişti. Daha sonra ilgili bakanlıklarla temaslarını sürdüren Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, meselenin yeniden ele alınacağı sözünü almıştı. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Takva'nın konuyu yeniden Maliye Bakanı Naci Ağbal ile paylaşacağını ve söz konusu vergi terkininin tamamının mümkün olmaması durumunda bunun en azından yarısının terkin edilmesini önereceğini söylemişti.
Takva, "Hakikaten esnafımızın durumu iç açıcı değil. Esnafın nefes almasını sağlayacak adımlara ihtiyaç var. Şüphesiz bunlardan birisi de vergi terkinidir. Bu meselenin uzatılması artık tüm esnafımızı bıkkınlık noktasına getirdi. Bunu daha fazla zamana yaymadan mümkünse tamamı, değilse verginin bir kısmının terkin edilmesi, kalanın da uzun vadeyle ödenmesi sağlanmalı. Açıkçası bu adımın atılması konusundaki umutlarımızı koruyoruz" dedi.
Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği ve Van Bakkallar ve Manavlar Odası gibi esnaf kuruluşları da benzer beklentilerini zaman zaman gündeme taşıyan kuruluşlar oluyor. Her iki esnaf odası da, vergi terkini, faizsiz KOSGEB kredisi ve sicil affı gibi konuları gündemlerinde tutuyorlar.
Ancak esnaf odaları ve esnaflar, en çok da barış ve huzur ortamının olmasını arzuladıklarını belirtiyorlar. Esnaflar ve temsilcileri, ekonominin barış ve huzur ortamıyla direrkt alakalı olduğunu da dile getirerek, sürecin barışa evrilmesini biran önce beklediklerini de vurguluyorlar.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Mürsel Öner