Esnaf talepte bulundu restorasyon ertelendi

Van Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Peynirciler Çarşısı’nın restorasyon çalışması için DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden kaynak temin etmiş ve yakın zamanda restorasyon çalışmalarının başlayacağını açıklamıştı. 20 Mayıs’ta

VAN 23.05.2018 12:48:36 0
Esnaf talepte bulundu restorasyon ertelendi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da “tarihi” olarak nitelenen yapılar arasında yer alan ve İpekyolu ilçe sınırları içerisinde  bulunan, mülkiyeti Van Büyükşehir Belediyesine ait Van Peynirciler Çarşısı’nın restorasyonu için bir süre önce karar alınmıştı. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından restorasyonunun 20 Mayıs’ta başlatılması planlanmıştı. 

 

ESNAFIN RAMAZAN ENDİŞESİ
Ancak esnaflar, bir yandan, adeta kullanılamaz hale gelen çarşının restorasyonla rahata kavuşacağı için sevinirken, bir yandan da restorasyonun Ramazan ayına denk gelmesinin işlerini sekteye uğratacağı endişesini duymaya başladı.
Gazetemize konuşan Peynirciler Çarşısı’ndan bazı esnaflar, restorasyon için belirlenen tarihin alışverişin yoğunlaştığı bir tarihe denk geldiğini, bu nedenle restorasyonun Ramazan sonrasına ertelenmesinin daha doğru olacağını ifade etmişti.

 

BELEDİYE İLE GÖRÜŞTÜLER
Esnafların, geçtiğimiz günlerde Van Büyükşehir Belediyesi’ne giderek yetkililer ile görüştükleri ve Ramazan ayı alışverişi ile ilgili endişelerini belirterek restorasyonun daha uygun bir tarihe ertelenmesini istedikleri öğrenildi.
Belediye yetkililerinin yaptıkları değerlendirme sonucunda, daha sonra esnaflara, restorasyonun Ramazan bayramından sonraki bir tarihte başlatılacağının iletildiği belirtildi.
 

ESNAF KARARA SEVİNDİ
Esnaflar ise, alınan karara sevindi. 
Ramazan ayı nedeniyle taşınmaların zor olacağını belirten esnaflar, ertelenme kararı verilmesinden dolayı memnun olduğunu vurguladı.
Gazetemize konuşan Hacı Baba Sakatat çalışanı İzzettin Özarslan, erteleme kararını olumlu bulduğunu belirterek, şunları söyledi; “Esnaf olarak sakatatçılar iş yapabilmek için zaten Ramazan ayını bekliyor. Ramazan ayında biraz işlerimiz canlanıyor. Malum buranın restore durumu vardı, belediyemiz bu ayın 20’sine kadar bize gün vermişti. Ancak buradaki esnaflar olarak belediyemize gittik, yetkililerden Ramazan ayı için bize müsaade etmelerini rica ettik. Restorasyon kararı ertelendi, buranın restore edilmesi kararının ertelenmesinden dolayı çok memnun olduk. Ramazan ayında biz burada kaldığımız için esnaf olarak çok memnunuz ve mutluyuz. Ramazan ayı her zaman olduğu gibi bereketiyle geldi, işlerimiz yoğun, satışlarımız çok iyi.” 
 Lades Sakatat sahibi Lokman Bahadır ise, sakatatçıların restorasyon ile birlikte Akköprü deresi yanında yeni yapılacak olan bir yere taşınacaklarını belirterek, “Burası yapıldıktan sonra sadece peynircilere verilecek” dedi.
Bahadır, sakatatçıların çarşıdan ayrılmasının işlerini etkileyeceğini söyleyerek, yeni yerlerine alışmalarının ve müşteri kazanmalarının zaman alacağını sözlerine ekledi.

 

KAYNAĞI HAZIR
Van’ın en önemli yöresel değerlerinden biri olan otlu peynirin ve diğer yöresel ürünlerin satıldığı Tarihi Peynirciler Çarşısı’nın yenileme çalışmaları için geçtiğimiz haftalarda kaynak temini gerçekleştirilmişti. DAP Bölge Kalkınma İdaresi ile Van Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan sermaye transferi protokolü ile 3 milyon liralık kaynak, tarihi çarşının aslına uygun şekilde yenilenmesi için temin edilmişti. Protokol, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ile DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir tarafından imzalanmıştı.
Vali Zorluoğlu, protokol imza töreninde yaptığı açıklamada; “Tarihi Peynirciler Çarşımızı, yerli ve yabancı ziyaretçiler için çok daha cazip hale getirmeyi hedefliyoruz. İhalesini tamamladığımız proje, inşallah 4 ayda tamamlanacak ve peynirciler çarşımızda halkımıza ve misafirlerimize daha nezih şekilde hizmet verilecek. Van’ımızın önemli bir değerine daha maddi desteklerinden dolayı Kalkınma Bakanlığımıza ve DAP İdaresi Başkanlığımıza müteşekkiriz” ifadelerini kullanmıştı.
Restorasyon çalışmalarının Ramazan Bayramı sonrası başlatılması bekleniyor.
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: