ESNAF OLMAK

Hasan Değirmenci

VAN 9.10.2018 10:32:00 0
ESNAF OLMAK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 ESNAF OLMAK

Ekonomik değerleri olan ürünlerin alınıp satılmasına ve dağıtılmasına ticaret denir. Ayrıca ticaret, insanlar arasında iletişime geçme ve diyalog kurma aracıdır. Bu manada alışveriş kişinin aynası ve onun tanınmasının, bilinmesinin yoludur.

Her insan hayatını kazanmak, idame ettirebilmek ve bir meslek sahibi olabilmek için yaşantısı boyunca çaba sarfeder, emek harcar. Bu sebepten dolayı meslek, insan için önemlidir. İnsanlar meslekleri ile anılır, onlarla özdeşleşirler, bütünleşirler. Öyle ki meslek kişinin üstündeki elbisesi gibi olur. Onun benliğini ve karakterini etkiler, ona değer verir. Hayatını onunla kazanır, hayat onunla anlam kazanır. Onun için her meslek değerlidir ve kıymetlidir.

Bazı meslekler vardır ki daha özeldir, daha elittir, insanlar için okumuşluğu ve üstünlüğü temsil eder. Doktor, mühendis, avukat gibi. Bazıları da vardır ki toplumun her kesimi ile ilgilidir. Zengin fakir herkes onun tezgahında her türlü ihtiyaçlarını giderir. Kadın erkek, çoluk çocuk, genç ihtiyar hepsi bir vesile ile onunla alışveriş yapar veya diğer gereksinimlerini karşılar. Ve herkesin gündelik hayatını kolaylaştırmak için yardımcı olandır. İşte esnaflık böyle bir meslektir. Esnaflık zordur, kolay yetişmez, kolay da bulunmaz. Tabiri caizse çekirdekten olur. Esnaflık bir duruştur, düzgün bir karakterin öznesi, bir ahlak abidesi, ilkelerin simgesidir. İnsanlığın numunesi, herkesin gözünde bir örneklik teşkil edendir.

Onun için
esnaf olmak, adam olmanın, Adem olmanın, mümin ve müslim olmanın yani insan olmanın ilk harcıdır.
Esnaf olmak, ahlakı yaşam tarzı haline getirmek, emin ve güvenilir olmak, güven vermek, dürüst olmak, alışverişte yalan yere yemin etmemektir.
Esnaf olmak, tartıda hile yapmamak, ölçüyü nakıs tutmamak, malın fiyatını faiş söylememek, eksik ve yanlış mal koymamaktır.
Esnaf olmak, maddi ve ailevi tüm sıkıntıları içine atarak müşteriye güler yüzlü ve samimi davranıp onun güvenini kazanmak ve adaletli olmaktır.
Esnaf olmak, söz verdiğinde sözünde durmak, ticaretine yalan yanlış ve hile karıştırmamak, müşteriye karşı her tür sözlü ve fiili tacizden uzak durmaktır.
Esnaf olmak, ticarette helal ve harama riayet etmek, hak ve hukuku kollamak, faizin her türlüsünden kaçınmak, borcuna sadık olmak ve komşularına hased etmemektir. Esnaf, toplumun her kesimi ile irtibatlıdır. Aslında toplumun ta kendisidir, onun için duyarlıdır, sezgisi kuvvetlidir. Toplumsal olaylara ilk tepkiyi verendir.
Esnaf insan fedakardır gerektiğinde çocuklarına güzel bir gelecek kurmak için gece gündüz çalışıp çabalar ve kendine hiç vakit ayıramaz.


Esnaf insan, yalan konuşmayan, söz verdiğinde sözünde duran, emanete ihanet etmeyen, insanlara numune-i imtisal olandır.
“Allah Rasulu kazancın 9/10 ticarettedir.” diyerek esnaflığı teşvik etmiş ve özendirmiştir. Ayrıca peygamberimizin bizzat kendisi de geçimini sağlamak için ticaret yapmış örnek olmuştur.Biz de ona layık ümmet olmak için elimizden gelen gayreti gösterip esnaflığa halel getirmemeliyiz.

antalya escort bayan