Eskinin yerini “taze“ aldı

Yüksek fiyatından şikayet edilen eski otlu peynirin yerini taze peynir aldı. Piyasaya yeni çıkan taze otlu peynirin kilosu ise 10 TL'den başlıyor. Bu arada, hayvanlar Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerince düzenli olarak aşılandıkları için

VAN 2.05.2016 10:21:13 0
Eskinin yerini “taze“ aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: M. Selim KURT

İlkbaharın gelmesiyle birlikte taze otlu peynir ile yemeklerde kullanılan bitki çeşitleri piyasaya da bolca bulunuyor.

ESKİ PEYNİR 27 TL
Yenisi çıktığı halde eski otlu peynir halen alıcı bulabiliyor. Eski peynirin kilosu ise, 25-27 TL arasında değişiyor. 
Van Peynirciler esnafı, eski peynirin sezon boyunca alıcı bulabildiğini, birçok kişinin taze peynir yerine eskisini tercih ettiğini söyledi.
Bunda yeni peynirde brucella riskinin olduğu söylentisinin sebep olduğunu belirten esnaflar, ancak son yıllarda hayvanlar düzenli olarak aşılandığı için hastalığın artık görülmediğini ifade ettiler.

TAZE PEYNİR PİYASADA
Eski peynirin yanı sıra artık esnafın vitrininde taze peynir de var. Van'da taze otlu peynir yaklaşık 10-15 gündür piyasaya sürülmüş durumda.
Peynirin kilosu 10 TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor. Taze otlu peynir Van Peynirciler Çarşısı başta olmak üzere, marketlerde ve diğer gıda maddesi satan esnaflarda vitrinlerde yerini almış durumda.
Esnaflar, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin süt hayvanlarını düzenli olarak aşıladığını, bu nedenle de yeni peynirin çekinmeden tüketilebileceğini söyledi.

YEMEKTE KULLANILAN OTLAR
Bu arada, bölgede, değişik yemeklerde kullanılan bitki çeşitleri de piyasada bolca bulunuyor.
Hakkâri'nin Yüksekova ve Şemdinli ilçe kırsalında toplanan ve bölgede çiriş, mendê, kereng, uşkun isimleri ile bilinen birçok ot çeşidi yoğun bir taleple karşılaşıyor.
Çirişin kilosu 2,5, mendê 5, kereng 4, uşkun 10 TL'den satılıyor.
BÖLGEDEKİ SIKINTI
Gazetemize konuşan Serhat Demir isimli esnaf otları Şemdinli ve Yüksekova kırsalında topladıklarını, ancak bölgede operasyonlar halen devam ettiği için rahat davranamadıklarını söyledi.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -