ESKİ VAN, DEFNEDİLMEMİŞ BİR CENAZE!

Bilakis tarihi mirasımızın devlet tarafından yıkılmasına

VAN 23.05.2017 11:36:27 0
ESKİ VAN, DEFNEDİLMEMİŞ BİR CENAZE!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van kalesinin hemen dibindeki eski Van yerleşim alanı, bir zamanlar medeniyet merkezlerinden bir merkezdi. Etrafı surlarla çevrili düzgün caddeleri, çarşısı, camileri, medreseleriyle halkın huzur içerisinde yaşadığı bir şehirdi. Ta ki 1918 yılında Ruslar şehrimizin işgaline son verip gidinceye kadar. O zaman İslam medeniyetine batılı dindaşları gibi düşman olan Hıristiyan Ruslar da şehrimizi, bugün için tarihimizden çalabileceklerini çalıp, geri kalanı da yakıp, yıkıp gitmişlerdir.  Tam 100 yıldır güzelim şehrimiz, gözlerimizin önünde yıkılmış halde, adeta defnedilmemiş bir cenaze gibi yatmaktadır. Topraklarımız insanlığın medeniyet beşiğidir. 

Bu sözümün canlı şahitleri ve delilleri de bizden önce bu topraklarda yaşayanların bizlere bıraktığı miras olan tarihi eserlerdir. Halk olarak bölgemizdeki bize kalan tarih mirasına sahip çıktığımız zaten söylenemez. Tarihi eserlere sahip çıkma duyarlılığında olanların da ellerinde herhangi bir yetki olmadığından bu yıkıma ve sahipsizliğe bir dur diyememişlerdir. Bölgede yaşayan Kürt halkının temsilcisi sıfatıyla sözde siyaset yapan HDP, ciddi oylar alıp hem Ankara hem de yerelde söz sahibi olmasına rağmen, maalesef bölgedeki yıkılmış, yakılmış, tahrip edilmiş tarihimize sahip çıkma konusunda, zerre kadar bir iş yapmamışlardır. 

Bilakis tarihi mirasımızın devlet tarafından yıkılmasına zemin bile hazırlamışlardır. Her neyse konuyu dağıtmadan bugün ellerinde yetki bulunduran hükümete ve hükümetin yereldeki idarecilerine seslenmemiz lazım. Hükümet yıllardır bölgemizde yaşanan çatışmaları gerekçe göstererek yol gibi, ciddi ihtiyaç olan yatırımları hep ertelemiştir. Bir yere kadar bu hususlarda mazur görülebilirler. Ama şunu belirtelim ki hükümetin bölgemizde, geneli şehir merkezlerinde olan tarihi mirasımızı sahipsiz bırakma hususunu, çatışma ortamını bahane olarak kendilerinden kabul edemeyiz. 

Şehir merkezlerinde devasa cezaevleri, emniyet binaları, askeri üsler, okullar, adliye binaları yapınca çatışma ortamı engel olmuyor da şehirlerimizdeki tarihi eserlerimize sahip çıktığınızda mı çatışmalardan çalışmalarınız zarar görecek? Buna bölge insanını inandıramazsınız.

İşinize geldiğinde Hristiyan alemini memnun etmek için denizin ortasındaki kiliseleri restore ediyorsanız, kusura bakmayın, bölge halkını da bu hususta memnun edecek yatırımlara hız vermek zorundasınız. Bu nedenle acilen, yıllar süren ağır aksak işleyen çalışmalardan sonra restore ettiğiniz Horhor Medresesi, Hüsrev Paşa Camisi, Kaya Çelebi Camisi gibi eski Van’ımızın yeniden tümünün aslına uygun bir şekilde, tekrardan inşa edilmesi gerekmektedir.  Sözünü ettiğim eski Van yerleşim alanındaki yıllarca ibadet edilen mekanlarda bugün zavallı alkol bağımlıları içki alemi yapmakta ve oralarda tuvalet ihtiyaçlarını bile gidermektedirler. 

Bahse konu tarihi mirasımıza acilen ciddi ve hızlı bir şekilde sahip çıkılmalıdır. Tekrardan aslına uygun bir şekilde ihya edilmesi şehrimizi turizm ile tüm dünyaya daha iyi tanıtmış olacağız. Bununla birlikte tarihimize yapılacak bu yatırım, turizm gelirleriyle şehrimizi ihya edecek bir yatırıma da dönüşecektir.