Esed savaşacak asker bulamıyor

Son olarak Nusayrilerin de sırtını döndüğü Esed, ordunun eksiklerini tamamlamak için asker arıyor.

VAN 23.10.2014 19:13:03 0
Esed savaşacak asker bulamıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 NUSAYRİLER ESED'E SIRT ÇEVİRDİ

Suriye’de iç savaş ve çatışmaların uzun sürmesi sebebiyle büyük kayıplar veren Nusayrilerin de Esed yönetimine sırtını döndüğü belirtildi. Çatışmalarda binlerce kişinin öldüğü Nusayrilerin Esed’in ordusundan ayrılmaya başladığı ifade ediliyor. Ordunun bel kemiğini oluşturan Nusayrilerin de çekilmeye başlamasıyla Esed yönetiminin savaşacak asker bulmakta sıkıntı çektiği belirtiliyor.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KAYITLARI DONDURULDU

Suudi Arabistan’da yayın yapan El Vatan gazetesi, Esed yönetiminin kontrolündeki Tartus, Humus ve Şam bölgelerinde firar eden Nusayri askerlerin sayısında ciddi artış olduğunu yazdı. Yaşları 19 ve 30 arasında değişen çok sayıda kişinin askerden kaçtığı kaydedildi. Şebbiha milislerinin asker toplamak amacıyla üniversite öğrencilerinin kayıtlarını dondurma kampanyası başlattığı, buna karşılık çok sayıda kişinin ailesiyle birlikte Lübnan’a kaçtığı ifade edildi.

35 YAŞ ALTI ERKEKLER HEDEFTE

Asker kaçakları ve 35 yaş altı erkekler orduya yerleştirilmek üzere hedef alındı.Askerden kaçan binlerce kişinin rejim güçleri tarafından tutuklandığını yazan gazete, kontrol noktalarındaki görevlilerin ise 1980 ile 1990 yılları arasında doğan Suriyeli erkekleri belirleyerek, orduya teslim ettiğini belirtti.

Yalnızca Pazartesi günü Şam ve Hama'da yapılan operasyonlarda 1,500 kişinin tutuklanarak orduya gönderildiği öne sürüldü.

GENÇLER ASKERE ZORLA ALINIYOR

Kısa süre önce Şam'dan kaçan Ebu Kefah adlı bir kişi, "Askerlikten kaçanlara yapılan baskı yeni değil. Ama her geçen gün bu baskı daha da artıyor. Artık öğrenci belgeleri her iki ayda bir yenilenmek zorunda. Ve öğrenciysen de, askerlik görevini altı aydan fazla erteleyemiyorsun. Eğer belgelerin varsa, genellikle Şam'daki kontrol noktalarından rahatlıkla geçiyorsun. Ama kırsal kesimde kontrol noktaları genellikle Şabiha milislerinin elinde ve onlar neredeyse herkesi tutukluyorlar. Belgen olması onlar için fark etmiyor." dedi.