'ERKEĞİNDE KADININDA İFFETİ GÜVENDE DEĞİL'

Facebook ve İnternet Kullanımında Kadın-Erkek İlişkilerine Müslümanca Bir Bakış

VAN 24.10.2014 11:51:46 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Nureddin Yıldız 
Facebook
 ve İnternet Kullanımında Kadın-Erkek İlişkilerini değerlendirdi
 


SORU: 

Hocam selamun aleyküm. Son zamanlarda artan bir hastalık olduğunu düşünüyorum. Özellikle facebook sitesinde insanlar kadın-erkek ilişkilerini çok açık bir şekilde ifade ediyorlar. Sevdiği kişinin profil linkini vererek kiminle ilişkisi olduğunu göstermiş oluyorlar. Bu tür eylemler günahın reklamı olmuyor mu? İkincisi; bu ilişkiyi beğenme, “hayırlı olsun” gibi yorumlara sebebiyet veriliyor. Günahı beğenme- -özendirme- sıradanlaştırma hastalığı doğmuyor mu ? Gençlerimize Neler tavsiye edeceksiniz hocam. Şimdiden tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Rabbim yar ve yardımcınız olsun. hürmetle selamlarım.


CEVAP: 

Selamünaleyküm.

Dillendirmekte sıkılabileceğimiz bir faciayı hatırlattınız. Maalesef Allah’ın en büyük haramlarından biri olan zinaya davetiye olan işler normalleşmiş gibi görülebilmektedir. Daha da esef veren bir durum, bu tür işlerin bir de ‘İslamî gayeler(!) için’ kullanılıyor olabildiğidir. Neredeyse zinaya açılan kapıların üzerinde ‘hamileliğe sebebiyet vermediği sürece serbestsiniz’ gibi bir levha asılacak! Kimse, kadınların erkeklerin huzurunda ilahî(!) söylemelerini, genç bir kızın arkadaşlarıyla çektirdiği toplu fotoğrafı ağabeylerine göstermesini, bir kızın veya yeni evli bir hanımın, erkeklerin bulunduğu karma bir toplantıya başörtüsü(!)ile katılmasını sakıncalı görmemektedir. Bir de bunların adı İslam’a hizmet olmuyor mu! Bu bir afettir. Tam anlamıyla bir afettir. Biz güya baş örtüsü için mücadele ederken bir de baktık ki, başlar örtülü ama bacaklarında kovboy pantolonu olan kızlarımız oluverdi. Bir zamanlar ‘kadınların pantolon giymesi caiz mi?’ şeklinde sorulurdu. Şimdi artık o soru, ‘pantolonsuz tesettür olur mu?’ kalıbını aldı. Bu bir afettir. Bu bir içten çöküştür. Bu bir erimedir.

İnternet gibi insandan cine kadar herkese açık ve bir daha kapatılamayan bir ortama Müslüman kadın nasıl fotoğraf koyabilir? Evet, Müslüman kadın da internet kullansın. Çok da güzel olur ama bu kullanma, bir erkekle nikâhlandıktan sonra karşı cinse kullandığı ağırlıktaki ölçülerle olsun. Kızlarımızın hatta kadınlarımızın internet ortamında tavizler verdiği bir zamanda bizim başkalarından baş örtüsü mücadelesi beklememizin ne anlamı olacak, kim kimden ne istiyor bunu nasıl ispat edeceğiz?
Bir de şu hususu tespit edelim: Bunları yazıp konuşurken meseleyi kadınlarla sınırlamış gibi oluyoruz. Sanki erkeklerimiz internette güvende imişler gibi anlaşılıyor. Bu da başka bir sorun; ne erkeğin ne de kadının iffeti için güvenli bir ortam oluşturmuyor internet. Bunu kesin bir dille beyan etmemizde yarar var.

Özellikle bayanlar üzerinden konuştuğumuz için burada, bayanlar ve internet hususunda şunları tespit etmek isteriz:

1- İnternet, bir ihtiyaç olarak kullanılmalıdır. Bilgi, iletişim gibi ihtiyaçlarımıza cevap veren internet için gerekli ve caiz diyebiliriz. İnterneti eğlence, vakit geçirme aracı olarak kullandığımızda erkek olsun kadın olsun, şeytanın ağlarına takılmaktan kurtulamayız. İnternet tutkunu olmak bizim hastalığımız olmamalıdır.

2- Erkek veya kadın olsun, bizim için normal günlük hayatımızda ne haram ve ne helal ise, internette de o haramdır veya helaldir. Günlük hayatta haram olan bir şey internet ortamında mübahlaşamaz. Mesela bir bayanın fotoğrafını, camiden çıkan bir erkeğe göstermesi nasıl bir refleks ile karşılanırsa, aynı bayanın fotoğrafını İslamî amaçlı(!) da olsa bir sitede kullanması mümkün değildir. Camiden çıkanlara ne kadar ve hangi fotoğrafını verebiliyorsa internete de onu koyabilmelidir.

3- İnternetle meşguliyetimiz, dini ve insani vecibelerimizi aksatmamalıdır. Kadınların kadınlıklarını yapmada yani eş veya anneliklerini erteleyecek tarzda bir meşguliyet sakıncalıdır.

4- İnternet üzerinden oluşacak bir evlilik için sadece ‘Allah aklımızı korusun!’ diyebiliriz.

Bütün nimetler gibi, internet de bir nimet olarak artıları ve eksileri vardır. Bu bir imtihandır; çalı çırpıya takılmadan yürümek zorundayız bu ormanda.

Nureddin YILDIZ