Erdoğan: AB ve ABD'nin derdi petrol

Cumhurbaşkanı Erdoğan Letonya Üniversite'sindeki toplantıda konuştu. Erdoğan AB ve ABD'yi sert sözlerle eleştirdi.

VAN 23.10.2014 19:12:23 0
Erdoğan: AB ve ABD
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Cumhurbaşkanı Erdoğan Letonya Üniversite'sindeki toplantıda konuştu. Erdoğan buradaki konuşmasında Irak ve Suriye'de yaşanan trajediyi şimdiye kadar görmeyen AB ve ABD'nin konu petrol olunca nasıl harekete geçtiğini anlattı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları:

IŞİD MALİKİ'NİN SİLAHLARIYLA GÜÇLENDİ

Bölgede yaşanan acılar elbet burada da hissediliyor. Irak işgalin ardından bir huzura, istikrara kavuşamadı.  IŞİD adlı terör örgütü nereden çıktı? Doğuşu El Kaide'de. Suriye'ye geçti. Palazlandı, güçlendi. Musul hadisesi çok dikkatli bakmak lazım. Maliki ordusu bütün silahlarını bırakıp kaçtı. Bu silahları IŞİD aldı. Bundan sonra operasyonlarını etkin hale getirdi. Bağdat'a 50 km alana kadar geldi. Irak'ın 3'te 1'ine sahip. Bu silahlarla tüm operasyonlarını yaptı.

"KARA HAREKATI OLMAZSA BAŞARI OLMAZ"

Suriye'deki IŞİD'in operasyonlarına baktığımızda aynı şeyi görüyoruz. ABD'nin hava operasyonu kısmen caydırmıştır. Siz hava harekatını kara harekatıyla desteklemezseniz başarılı olamazsınız.

Ülkedeki mağduriyetleri çok iyi değerlendiren IŞİD Irak'ta çok ciddi bir tehdit oldu. Oradaki halklardan çokça katılım oldu.

KİMYASAL SİLAHLA 300 BİN KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Suriye'deyse uzun yıllardır olan baskı rejimine dostane bir şekilde davrandık. Irak ve Suriye'de dediklerimizi dinlemediler. Suriye'de kimyasal silahla, işkencelerde 300 bin insan öldürüldü. Suriye'de 7 milyon insan evini terk etti. Benim ülkemde 1.5 milyon Suriyeli ve Iraklı mülteci var.

5 MİLYAR DOLAR HARCADIK 25 MİLYON DOLAR YARDIM ALDIK

BM'den bize herhangi bir destek geldi mi? Sadece 25 milyon dolar. Bizim harcadığımız rakam 4-5 milyar dolar. Avrupa bu kadar imkana rağmen bu sığınmacılara neden sahip çıkmaz?

IRAK'TAKİ MEZHEPÇİLİK İÇİN ÖNLEM ALINMADI

Ya da ey Türkiye sen bu kadar sahip çıktın. Bize ne düşüyor? demedi. Bu çoklu standart. Biz insan öncelikli bir siyasete sahip olmamız hasebiyle kapımızı hep açık tuttuk.

AB VE ABD'NİN DERDİ PETROL

Irak yönetimi mezhepçiliği körüklerken ne AB ne, BM, ABD hiçbir önlem almadı.

Ne zaman IŞİD terör örgütü çıktı petrol kuyularını tehdit etti hemen müdahele ettiler. Demek bunların derdi insan değil petrol. Batı'nın şirketleri oralara sahiptir.

KONVANSİYEL SİLAHLA 300 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Sevgili öğrenciler, bir şey devamlı sizlerin önüne gelecektir.

Kimyasal silahları gündeme getirirler. Konvansiyonel silahları gündeme getirmezler. G20 zirvesinde şunu söyledim. Kimyasal silahlarla Suriye’de 1600 kişi öldü. Konvansiyonel silahlarla 300 bin kişi öldü. Bunu neden konuşmuyoruz?

NEDEN AYN EL ARAP'TA AYAĞA KALKTINIZ?

Neticesi ölüm olan silah ne olursa olsun suçtur.

Kobani diye bir şey tutturdular. Bu Kobani'nin önemi nedir? İçeride sivil yok. ABD'nin attığı silahların bir kısmı IŞİD'in eline geçti. Peşmergeleri kabul etmiyorlardı. Sonrasında kabul ettiler. Bizim kontrolümüz altında geçecekler. Bütün bunlar bir şeyi ortaya koydu. 300 bin kişinin ölümüne sessiz kalan dünya Ayn el Arap'ta ayağa kalktı.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜ İÇİN NEDEN SESİNİZ ÇIKMADI?

Hama, Humus yanarken neredeydiniz? PKK gibi kanlı terör örgütünü umursamayanlar 40 bin insanımızı öldürdüğünde neredeydiniz?

ÇOCUKLAR ÖLÜRKEN SEYREDEN MASUM DEĞİLDİR

Günde 5 bin insanın öldürüldüğü ülke yoktur. Mısır'da vardır. Yüzde 52'yle oy alan Mursi'yi darbeyle indirdiler. BM'den ses var mı? 5 ülke ne isterse o oluyor. Dünya 5'ten büyüktür.  Birleşmiş Milletler'in reforme edilmesi gerekir. 5'ten büyük olan dünya bunu çözmesi gerekir. İşte siyaset bilimsel temelli çalışmıyor. Siyaseti, ticareti bir kenara bırakın. Çocuklar ölürken bunu seyreden masum değildir.

Ölenler Ortadoğulu, Müslüman demek tamamen ayrıcalıktır. Bosna'da yaşanan trajediyi hiçbir zaman unutulmayacaktır. Ortadoğu'da Kuzey Afrika'da yaşanan olaylar karşısında AB'nin sessiz kalmasını anlamıyorum.

BATI'NIN TAVRI İNSANİ DEĞİL

Doğu'nun dramı karşısında Batı'nın tavrı insanlığı yaralıyor. Doğu'nun yaşadığı dramı oradaki insanların yaşamına bağlarsanız bu olmaz.

100 yıl öncesine kadar Ortadoğu diye bir tabir yoktu. Yakındoğu diye bir tabir vardı. İnsani, vicdani olarak olaylara baktığımızda Afganistan'ın, Yemen'in sorunu çözülür.

Afganistan neler çekiyor neler. Her gün her türlü cinayet işleniyor. Orada yabancıların sokağa çıkması çok zor. Şu anda bir oluşum Almanya, Türkiye, ABD ve İtalya olarak belli bir süre kalacağız.

UMUTSUZ OLMAYCAĞIZ

BM istese samimi davransa dünya barışında çok farklı bir yere gelebiliriz. AB ve ülkeler yaşanan trajediye karşı çıksalar çok daha iyi olabiliriz.

Umutsuz olmayacağız. Irkçılığa ve din düşmanlığına karşı bir gençlik var. Ben buna çok güveniyorum. Bu gençlerin yeni bir dünya inşa edeceklerine inanıyorum.

SOSYAL MEDYAYI IŞİD BIÇAK GİBİ KULLANIYOR

Sosyal medya her şey değildir. IŞİD'in interneti çok iyi kullandığı şekilde insanları etkiliyor. IŞİD bir terör örgütü insanları öldürdüğü bıçak gibi bunu kullanıyor.

Oralarda yanlış bir şekilde yönlendiriyor. Gördüklerinizi çapraz şekilde sorgulayın. Türkiye'yi bu art niyetli yerlerden takip edenler bizim insani yönümüzü görmeyebilirler.