Erciş'te Güvenlik Önlemi Altında Konut Yapımı

Van'ın Erciş ilçesine bağlı Çatakdipi köyünde bazı aileler tarafından izinsiz kullanılan hazine arazisi üzerine yapılacak afet konutlarının inşasına başlandı

ERCİŞ 19.09.2013 16:07:40 0
Erciş
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'ın Erciş ilçesine bağlı Çatakdibi köyünde bazı aileler tarafından izinsiz kullanılan hazine arazisi üzerine yapılacak afet konutlarının inşasına başlandı.

İlçeye bağlı Çatakdibi köyündeki hazine arazisi üzerine deprem konutu inşa edilmesi kararı alınmasının ardından, araziyi izinsiz kullanan aileler tarafından yaklaşık 3 ay önce "ilçede ağaç katliamı" yapıldığı yönünde iddialar yer almıştı.

Erciş Kaymakamlığından yapılan yazılı açıklamada, köydeki hazine arazisi üzerine depremezede 63 aile için Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle konut yaptırılacağı kararının önceden alındığı anımsatılarak, arazi üzerinde hak iddia eden vatandaşların, maliye vasıtasıyla araziyi kiraladıkları ve deprem evlerinin başka bir arazi üzerinde yapılmasını istediği ifade edildi.

Hazine arazisini izinsiz kullanan ailelerin araziyi teslim etmek istememeleri ve başka alternatif arazi bulma çalışmaları nedeniyle sürecin uzadığı kaydedilen açıklamada, 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremde evleri ağır hasar gören 63 ailenin bu nedenlerden dolayı mağdur olduğu belirtildi.

Açıklamada, mülkiyeti devlete ait olan araziye, aileler tarafından 3 yıl önce yonca ekildiği ve ekinin zarar görmemesi için ailelere süre verildiği vurgulanarak, şöyle denildi:

"Ancak tüm tedbirlere rağmen aileler yoncayı biçmemişlerdir. İhtiyaç duyulduğunda sadece 4-5 aileye değil köyün geneline hizmet edecek şekilde kullanılması gereken bir arazi, deprem afetinden sonra evleri hasar gören vatandaşlarımıza herhangi bir ücret talep edilmeden tahsis edilerek kendi evlerini bir an evvel yapmaları için kullanılacaktır. Ayrıca, bu çalışmalar sırasında tek bir ağaç bile kesilmeyecektir. Çatakdibi köyümüzdeki 63 ailemiz bu süreç nedeniyle hala ağır hasarlı evlerinde kalıyor. Durum böyle iken vatandaşlarımızın bir an önce sağlam evlerine taşınmaları adına evlerin inşaatına başlanması önem arz etmektedir."

Açıklamada, arazi üzerinde evlerin yapım çalışmalarına başlandığı, İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin de yapım aşamasında gerekli güvenliği sağladığı kaydedildi.