'Erbil'i Van'a getirmeliyiz'

Van-Erbil arasında işbirliği görüşmelerine imza atan Van Denizi Turizm Derneği iki kent arasındaki ulaşım sorununu çözdüğünü açıkladı. Van-Erbil arasındaki uçuş seferlerinin 1 Haziran'da başlayacağının tahmin edildiği beli

VAN 1.05.2014 09:14:58 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Erbil ziyaretinden sonra basın ile bir araya gelen Van Denizi Turizm Derneği Başkanı Umut Akay, Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer ve DAKA Planlama Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay, Vanlı iş adamlarından Mehmet Akçılgın ve Ferhat Şimşek ziyaret hakkında basına kısa bilgi verdi. Van Denizi Turizm Derneği Başkanı Umut Akay, Van-Erbil arası uçak seferlerinin başlaması için yoğun çaba harcadıklarını belirterek, "Uçuşları haftada 2 gün seferler olacak şekilde 1 Haziran'da başlatmayı düşünüyoruz." dedi.

'ERBİL'E VAN'I ANLATTIK'
Van Denizi Turizm Derneği öncülüğünde turizmciler ve işadamlarıyla birlikte Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade eden Umut Akay, Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer ve DAKA Planlama Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay'ın da aralarında bulunduğu heyetle karayolu ile Erbil'e gittiklerini söyledi. Erbil ziyaretinde bakanlar ve devletin üst düzey protokolüyle yaptıkları görüşmelerde Van adına önemli bir iş çıkardıklarını ve bu temaslarının neticesinde Zagros Jet aracılığı ile Van-Erbil uçuşlarının başlaması konusunda da anlaştıklarını ifade eden Umut Akay, "Özellikle Irak ve İran pazarı, turizm açısından bizim için büyük potansiyel. Sosyal ve kültürel anlamda ciddi benzerliklerin ve hatta akrabalıkların olduğu Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Van ilişkilerini geliştirmek amacıyla Turizm Bakanlığı'nda, bakan ve müsteşarlarıyla bir araya geldik. Onlara Van'ı anlattık. Akabinde Kuzey Irak Yatırım Bakanlığı Müsteşarı Kamuran Müfti, Ticaret ve Sanayi'den sorumlu Bakan Sinan Çelebi ile Yatırım ve İmar Bakanı Kamuran Omead ile yatırımlar ve Kuzey Irak ekonomik yapısı üzerine görüştük. Bakan Omead'ın daha önce hava meydanları genel müdürlüğü görevinde olması nedeniyle Zagros Havayolları ile görüşmemizde bize referans oldu." dedi.

'GÖZLER VAN'A ÇEVRİLMİŞ DURUMDA'
Zagros Havayolları CEO'su Moffak Sherwani ile yaptıkları görüşmede, Erbil-Van gidiş gelişlerinin iki ülke turizmine ciddi katkısı olacağını anlattıklarını ve Sherwani'nin bu görüşme sonucunda uçuşların mutlaka gerçekleştirebileceklerini belirttiğini kaydeden Akay, şunları söyledi:
"Turizm Bakanlığı'nın vasıtasıyla bölgenin en iyi acenteleri ile bir araya geldik. Van'da neler yapılır?
Nereler ziyaret edilir? Konulu sunumlarla onlara Van'ı anlattık.
Barzani'nin Van'a gelişi ilişkilerimizi olumlu yönde etkilemiş görünüyor. Sayın Barzani'nin Van'a gerçekleştirdiği ziyaret, oradaki gözleri Van'a çevirmiş durumda. Bu ziyaretin ardından turizmciler olarak oraya gitmemiz, işlerimiz açısından görüşmelerimizi kolaylaştırdı. Oldukça güzel karşılandık.
Bu işin nihayete ermesi ve uçak seferlerinin başlaması için yoğun çaba harcadık. Uçuşları haftada 2 gün seferler olacak şekilde 1 Haziran'da başlatmayı düşünüyoruz. Bu vesile ile 1 Haziran'da Van'da gerçekleştireceğimiz Van Kahvaltı Guinness Rekorları organizasyonunda Erbil'den gelecek olan misafirlerimizi ağırlama imkânına da sahip olacağız."

'HAVAYOLU, İLİŞKİLERİMİZ ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL'
Akay'ın ardından konuşan Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer, Iraklıların Vanlıları çok sevdiğini söyledi. Erbil'e turizm ağırlıklı sorunları konuşmak için gittiklerini belirten Temize şöyle konuşt:
"Erbillileri Van'a davet ettik. Onlara Van'ın gölünü, doğasını, tarihini anlattık. Orada resmi havayolları şirketleri yok. Bu nedenle iş adamlarımızın havayoluna bir yatırım yapması gerekiyor. Çünkü havayolu, ilişkilerimiz önündeki en büyük engel."

'ZİYARETLER KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI'
Van-Erbil ziyaretine rehberlik eden Vanlı iş adamlarından Mehmet Akçılgın da şu ifadeleri kullandı: "Van- Erbil uçuş seferlerini mutlaka sağlamalıyız. Van için elimizden geleni yapmalıyız. Buranın turizmini, ticaretini geliştirmek için bu şart.
Bu ziyaretlerimiz sadece kağıt üzerinde kalmamalı. Erbil'in sermayesi Van'a yeter. Bunun için mutlaka onları Van'a getirmeliyiz. Bunu başarmalıyız."


Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -Fazıl Erüş