ENKAZLAR DÜN GİBİ

Van'da 2011 yılında yaşanan 7,2'lik depremin üzerinden 4 yıl geçti ancak halen çevrede depremi hatırlatan sayısız görüntü var. Bunlardan en ilginç olanları da esnafın depremden arta kalan kalıntıları reklam panosu gibi kullanmaları.

VAN 15.06.2015 10:22:36 0
ENKAZLAR DÜN GİBİ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van'da 2011 yılında önce 7,2, ardından da 5,6 büyüklüğünde iki yıkıcı deprem meydana geldi. Her iki depremde de ciddi oranda can ve mal kaybı oldu.

Çoğu Erciş ilçesinde ve merkez mahallelerde olmak üzere Van merkezde de ev ve işyerlerinde, özellikle kamu binalarında büyük tahribatlar meydana geldi.

ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARI

Depremden hemen sonra özel şirketler, belediyeler ve kamu kurumları enkaz kaldırma çalışmaları başlattı. Bazı binalarda güçlendirme faaliyeti yürütülürken, bazı binalar ise tamamen yıkıldı ve bunların da enkazlarının kaldırılması çalışması yapıldı.

Aradan 4 yıl geçmesine rağmen halen bazı bölgelerde binaların güçlendirme ve yıkım çalışmaları devam ediyor.

ENKAZLAR DÜN GİBİ

Şehrin birçok noktasında depremden zarar gören binaların onarımı ile ilgili çalışmalar sürerken, birçok noktada da, ortada kalan enkazlar adeta yeni oluşmuş gibi deprem günlerini hatırlatıyor. Bazı enkaz bölgeleri araç yıkama ve park yeri olarak kullanılırken, bazılarında da seyyar satıcılar iş yapıyor.

REKLAM PANOSU KOLONLAR

Enkaz bölgelerinde en ilginç görüntü ise, depremden arta kalan kolonların, şömine gibi yüksekçe yerlerin esnaf tarafından reklam panosu gibi kullanılması. 
Maraş Caddesi'nde eski Araştırma Hastanesi yakınında bulunan bölgede lokantacı esnafı deprem kalıntılarına işyerlerinin reklamlarını asarak müşteri çekmeye çalışıyor.

VAN'A YAKIŞMIYOR

Bu duruma ise, vatandaşlar tepkili. Çevredeki esnaflar, enkaz görüntülerinin bulundukları mekânın ciddiyeti bozduğunu ve müşteriyi bölgeden uzak tuttuğuna inanıyor.

Süleyman Çetin isimli esnaf, "Buraya gelen herkes alışverişini yaptıktan sonra bize bir de bu çevredeki enkazı soruyor. Bilmeyenler bu nedir diye soruyor, bilenler de zaten buraya geldiğimizde aklımıza deprem geliyor' diyor. Aslında müşterinin psikolojisini de bozuyor, belki inanmazsınız ama bu durum ticaretimize büyük bir darbe vuruyor." diye konuştu.

Fatma Kızılbağ isimli banka çalışanı da, "Bu görüntüler Van'a yakışmıyor, aradan yıllar geçti, artık bir çaresine baksınlar. Herkes kendi enkazını biran önce ayak altından kaldırsın" diye yakındı.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı