Engellilerle pedal arkadaşlığı

İstanbul’dan iki kişilik bisikletle “Pedal Arkadaşlığı” projesi çerçevesinde Türkiye turuna çıkan Ender Cebeci ve Melis Başak isimli aktivistler, geldikleri Van’da görme engellilerle birlikte pedal çevirdi. Van Altı Nokta Körler De

VAN 13.06.2018 11:59:51 0
Engellilerle pedal arkadaşlığı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

İstanbul’dan iki kişilik bisikletle “Pedal Arkadaşlığı” projesi çerçevesinde Türkiye turuna çıkan Ender Cebeci ve Melis Başak isimli aktivistler, geldikleri Van’da görme engellilerle birlikte pedal çevirdi. Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Şahabettin Kayhan, aktivistlerin davranışlarının kendileri için moral olduğunu belirterek, “Bunun, ilimizdeki aktivistlere de örnek teşkil etmesini dileriz” dedi.
Ender Cebeci ve Melis Başak isimli aktivistler, “Pedal Arkadaşlığı” projesi çerçevesinde 2 Mayıs günü ‘tandem’ adı verilen iki kişilik bisikletleriyle İstanbul’dan Türkiye turuna çıktı. 
Son olarak uğradıkları Ardahan, Kars, Ağrı ve Iğdır illerininardından aktivistler önceki gün de Van’a geldi.
Aktivistlerin yolculukları diğer bölge illerinde devam edecek, yolculuğun Kasım ayında İstanbul’da sonlandırılması planlanıyor.

 

GÖRME ENGELLİLERLE ŞEHİR TURU
Van’da Altı Nokta Körler Derneği’ni ziyaret eden iki aktivist, bisikletle dernek üyesi görme engellilerle şehir turu yaptı.
Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Şahabettin Kayhan, aktivistlerin hem ziyaretlerini, hem de kendilerine bisikletle yaptırdıkları şehir turunu anlamlı bulduklarını söyledi.
Van’da da bisiklet süren grupların olduğunu ancak şimdiye kadar kimsenin görme engellilerle ilgili böyle bir etkinliği düşünmediğini belirten Kayhan, “Bisiklet sürmek bizim için çok farklı bir duygu oldu. Gören ve görmeyenin birlikteliğini bize aşıladı. Öndeki gibi siz de pedal çeviriyorsunuz, çevirmediğinizde bisiklet gitmiyor. Bu etkinlik bize çok iyi geldi, özgüven aşıladı. Bunun, ilimizdeki aktivistlere de örnek teşkil etmesini dileriz” dedi.

 

İYİLEŞTİRİCİ VE BİRLEŞTİRİCİ
Bisikletin rehabilite gücü olduğunu belirten aktivist Ender Cebeci de, şunları söyledi: 
“Bisikletin iyileştirici ve birleştirici gücüne inanarak kendimi deneyimlemek amacıyla 2015’te Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgesini kapsayan ilk bisikletli sürüşümü gerçekleştirdim. Bu yolculuk bana kendimle barışık olmayı öğretti. Artık gideceğim her yere bisiklet ile gider oldum. Hayatımın merkezine oturtmuş olduğum bisikletin sağlık ve rehabilite sürecini o kadar iyi yaşadım ki bu duygu ve heyecanı karşı tarafa da aktarmak için Pedal Arkadaşım projesini çevremde bana destek olan güzel kalpli insanlarla birlikte oluşturmuş olduk. Pedal Arkadaşım projesi ile tandem adı verilen iki kişilik bisiklet üzerinden pedal arkadaşlığı bilincini arkadaşlarımla birlikte yaygınlaştırmayı hedefliyorum ve diyorum ki ‘hadi sürelim..!’’

 

“ÖZGÜR HİSSEDİYORUM”
Bisiklet sürerken kendini özgür htiğini ve yeni insanlarla tanışmanın kendisini mutlu ettiğini söyleyen Melis Başak da, şunları kaydetti:
 “Üniversiteye başladığım yıl, ulaşımımı sağlamak amacıyla çocukluk heyecanım olan bisikletle yeniden buluştum. Bisikletimle saatlerce pedal çevirip anı yaşamayı, yeni insanlarla tanışmayı, farklı yerler keşfetmeyi kısaca yolda olmayı seviyorum. Pedal Arkadaşım projesi ile bireylerin bisikleti günlük hayatlarına daha fazla dâhil edebilecekleri bir nesne, bir sosyalleşme ve ulaşım aracı olarak görmelerini sağlamayı amaçlıyorum. Bisiklet sürerken çoğumuzun ortak duygusu özgürlük. Özgürlüğe pedallıyorum...”  
Aktivistler daha sonra Van’dan ayrılarak Bitlis’e doğru hareket etti.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: