Engellilere ücretsiz ulaşım

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Öner Yiğit, engellilere yönelik ücretsiz ulaşım gerçekleştirmek için çalışma içinde olduklarını söyledi.

VAN 28.01.2015 09:39:49 0
Engellilere ücretsiz ulaşım
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Engelli derneklerinin tespitlerine göre, Van'da nüfusun yüzde 12'si engellilerden oluşuyor. Her 100 kişiden 12'sinin engelli olduğu kentte ulaşım en başta gelen sorunu oluşturuyor. 
KALDIRIMLAR SIKINTILI
Engellilerin en fazla yakındıkları konulardan biri de yürüdükleri yerlerde karşılaştıkları sıkıntılar. 
Belediyenin kaldırımlara yerleştirdikleri sarı bantların yayalar tarafından işgal edildiğini belirten engelliler, cadde boyunca yürümek istediklerinde zorlandıklarını, bazı vatandaşların da araçlarını geçtikleri güzergaha park ettikleri için büyük bir sıkıntı yaşadıklarını söylüyor.

ÜCRETSİZ ULAŞIM
Engelliler, uzun mesafe yürüyüşlerden kurtulmak için kendilerine kolaylık sağlanmasını da istiyor. 
Maddi imkânları el vermediği için bazen yürüyerek evlerine ya da randevu yerine gittiklerini belirten Van Altı Nokta Körler Derneği üyeleri, "Hep evde kalmak olmuyor, dışarı çıkıyoruz, bir arkadaşımızın yanına gideceğiz, ya da derneğe geleceğiz, gideceğimiz mesafeye göre para vermek istemiyoruz, çünkü 100-200 metreye 1,5 lira alacaklar bizden, yürüyoruz bu kez de ona buna çarpıyoruz. Ama ücretsiz yararlanacağımız araçlar olursa bu zorlukları yaşamayız" diye konuştu.
Bir engelli de, daha önce 65 yaş üstü kişilerle birlikte araçlara ücretsiz bindiklerini ancak bir süredir bu uygulamanın kaldırıldığını söyledi.

UYGULAMA BAŞLAYACAK
Konu ile ilgili görüştüğümüz Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Öner Yiğit, engellilere yönelik ücretsiz ulaşım hizmetinin önümüzdeki süreçte gerçekleştirileceğini söyledi.
Uygulamanın yeni alınacak otobüslerde başlatılacağını ifade eden Yiğit, şu bilgileri verdi:
"Yönetmeliğimizi yeni çıkardık, yönetmelikten sonra özellikle yeni alınacak otobüslerde engellilere dönük çalışmalar yapıyoruz. Bugün de onun toplantısı yapıldı. Bütün ilçelerde çalışmalar yapılacak. Neler yapılacak, nasıl yapılacak, bunlar ele alınıyor. Şimdi mevzuata göre ücretsizdir. Engelli rampalarına dönük de çalışmalarımız olacak. Bu çalışmalarımız devam ediyor."

YAŞLILAR DAHA SONRA
Yiğit, ücretsiz ulaşım için yaşlılara dönük çalışmaların da olacağını belirterek, "Şimdilik engellilere yönelik devam eden bir çalışmamız var, bu tamamlandıktan sonra yaşlılara yönelik de çalışmalarımız olacak" diye kaydetti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı