Engellilerden “Engelsiz bir Van“ ricası

Van Altınokta Körler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mail Tam, kentte engelliler adına bazı konularda iyileşmeler olduğunu, ancak bazı sorunların da devam ettiğini söyledi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tam; 'Yetkililerden ve herkesten

VAN 13.08.2018 10:44:19 0
Engellilerden “Engelsiz bir Van“ ricası
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

ENGELLİ BANTLARI
Engelli bantlarının yer yer trafolara, yer yer de otobüs duraklarına denk geldiği için yön değiştirebildiği, bazı yerlerde de esnafın halı, tabela, gölgelik, kasa ve diğer eşyaları sergileyerek engelli yolunu kapattığı belirtiliyor. Bazı bölgelerde de engelli yolunun olmamasından dolayı engelli bireylerin yönlerini bulmakta zorlandığı ifade ediliyor.
İsa Ertaş isimli engelli, çalıştığı işyerine giderken İkizler bölgesinde engelli yolu olmadığı için yürürken kafasını ağaca çarptığını iddia etti.

 

RAMPALARDAKİ SORUN
Rampaların da, kaldırımların yüksek olduğu yerlerde çok dik olduğu, bu nedenle de engelli aracının başkalarının yardımı ile rampalardan güçlükle çıkabildiği belirtildi.
Engelliler, trafik ışıklarının olduğu bölgelerde bulunan engelli rampalarına önce engelsizlerin yöneldiğine dikkat çekerek, vatandaşın bu konuda duyarlı olmasını da istiyor.

 

ASANSÖR 
Engellilerin bir diğer sıkıntısı ise, binalardaki asansörler. 
Bazı binalarda asansörler alt katta başlamadığı için görme engelli ve bedensel engellilerin büyük bir sıkıntı yaşadıkları belirtiliyor. 
Bazı engelli derneklerinin de, bu tür sıkıntılı binalarda kalmaları, ayrıca eleştirilere neden oluyor. 

 

MAVİ OTOBÜS SORUNU
Engelliler, mavi renkli halk otobüsleriyle de sorun yaşadıklarını söylüyor.
İddialara göre, bazı otobüs şoförleri ve muavinler ücretsiz bindikleri için engellileri, “bedavacılar” diye itham ederek rencide edici davranışlarda bulunuyor.

 

“ENGELLİ GÖRÜNCE DURMUYORLAR”
Van Altınokta Körler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mail Tam da, bazı halk otobüslerinin yolda bekleyen engellileri almadığını iddia etti. 
Tam, tekerlekli araçla ya da beyaz bastonla yol kenarında bekleyen engellilerin, ücretsiz binecekleri için bilinçli olarak bazı şoförler tarafından alınmadığını ifade etti.

 

SAĞLIK KONUSU
Engellilerin sağlık hizmetine erişim konusunda da bazı sorunlar yaşadığını ve bunun için dernek olarak bir çalışma başlattıklarını söyleyen Tam, şunları söyledi:
“Biz dernek olarak 2017’de Bölge Hastanesi Başhekimi ile görüştük. Hasta engelliler evlerinden alınıp polikliniklere getirilecek, öğleyin misafir edilecek, işlemleri bittikten sonra tekrar evlerine bırakılacaktı. Ancak uygulamaya geçmeden başhekim görevinden ayrıldı. Bu konuda tekrar bir görüşmemiz olacak, ama engelliler hakikaten de sağlık hizmetlerine erişimde sıkıntılar yaşıyorlar. Hastaneler uzak, ulaşım sıkıntısı var, o nedenle bu soruna mutlaka yetkililer el atmalıdır."

 

“OLUMLU GELİŞMELER DE VAR”
Van’da, engellilerle ilgili olarak olumlu gelişmelerin de olduğunu ve bu yönde iyileştirmelerin yapıldığını ifade eden Tam, şunları kaydetti:
“Bir kere şimdi yetersiz bile olsa engelli bantları, sarı çizgiler ve rampaların yapılması çok önemli. Sinyalizasyon sistemi önemlidir, ama daha da modernleştirilebilir. Engelli araç parkları yoktu, şu anda 4 adet var. Ancak tüm bunlar daha da geliştirilebilir, eksikler tamamlanabilir. Özellikle parkomat görevlileri, vatandaşın aracını engelli rampalarının önüne park etmesini engelleyebilir. Zabıta denetimlerini artırmalıdır, manavlar rastgele eşya bırakıyor engelli yoluna, zaten derneğimizin hemen önünde de bu durum yaşanıyor. Daracık yol, bir taraftan ağaç, bir taraftan manavın eşyası bizi sıkıştırıyor, çarpıyoruz, oraya buraya. Elbette, bizim için yapılan iyi hizmetler var, inkâr etmiyoruz, ama dahasını da bekliyoruz. Yetkililerden ve herkesten ricamız, Van’ımız, engelsiz ve yaşanır bir Van olsun.”

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi