Engelliler Paralarıyla Dahi Araçlara Binemiyor

Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Öner Yiğit’in ‘Engellilere ücretsiz ulaşım’ açıklamasına Bedensel Engeliler Derneği Van Şube Başkanı Abidin Kasapoğlu tepki gösterdi. Kasapoğlu, engellilerin ulaşım bedeli ödemelerine rağmen top

VAN 30.01.2015 10:03:19 0
Engelliler Paralarıyla Dahi Araçlara Binemiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Öner Yiğit’in engellilerin toplu taşım araçlarından ücretsiz yaralanacağına dair açıklamasına Bedensel Engelliler Derneği’nden eleştiri ve tepki geldi. Gazetemize konu ile ilgili açıklama yapan Bedensel Engeliler Derneği Van Şube Başkanı Abidin Kasapoğlu “ İlimizde engelliler ulaşım bedelini ödemelerine rağmen toplu taşım araçlarından yaralanamıyorlar. Çünkü engellilerin toplu taşım araçlarına binme şansı yoktur” diye konuştu.

ENGELLİLERE GÖRE ARAÇ İSTİYORUZ

Engellilerin paralarını vermek isteseler bile toplu taşıma araçlarına binme şanslarının olmadığına dikkat çeken Kasapoğlu” Örneğin bir minibüse 41 kişi biniyor. Engelli basamağı olmayan halk otobüslerine ful dolduruluyor. Şimdi bu toplu taşıma araçlarına engelli vatandaşlarımız nasıl binsin. Bizim memleketimizde ise engelli vatandaşlarımız paralarını vermelerine rağmen bu toplu taşıma araçlarından faydalanamıyorlar. Çünkü engellilerin binebileceği toplu taşıma aracı maalesef yoktur. Van’daki toplu ulaşım araçları engelli vatandaşlarımızın yararlanabileceği şekilde dizayn edilmemiş.  Bizim Bedensel Engeliler Derneği Van Şube Başkanlığı olarak önerimiz şudur; Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığından her mahalleye iki adet engellilerin binebileceği araç verilmesidir. Bugün baktığınızda Cumhuriyet caddesinde engelli araçların park etmesi için yerler belirlenmiş ama vatandaş kendi aracını park ediyor. Buda yetmemiş gibi araçlar insanların engellilerin geçemeyeceği şekilde yakın duruyor. Bir insanın bu araçların arasından geçmesi imkânsızdır” dedi.

VAN’DA 18 BİN 500 ENGELLİMİZ VAR

Büyükşehir Belediyesi tarafından engelli vatandaşlara tahsis edilen bir aracın olduğu, bununda yeteri olmadığını kaydeden Kasapoğlu,  bu araca sadece tekerlekli sandalyeli engellilerimizden 4 kişi binebiliyor. Şuan Van’da 18 bin 500 engellimiz var. İlimizde 37 mahalle var bu araç bunların hangisine yetecek ki? Mahalle güzergâhına göre engelliler için dizayn edilmiş araçlar bırakılmalıdır.  Hergün 15-20 engelli vatandaşımız mahkum olduğu evinden dışarı çıksa, toplumun içine karışsa, hayatla buluşsa, kendisini yalnız hissetmezse kötü mü olur yani” ifadelerinde bulundu.

HİÇBİR ŞEY STANDARTLARA UYGUN DEĞİL

Topluma çağrıda bulunan Kasapoğlu şunları söyledi: “Toplumun engelli vatandaşlara bıraktığı engelleri kaldırmalarını istiyoruz. Kaldırımlar esnaf tarafından işgal edilmiş. Bırakın engelli vatandaşları engelsiz vatandaşlar dahi kaldırımlarda yürüyemiyor.  Görme özürlü vatandaşlarımız için sarı yürüme bantlar yapılmış ama öylesine sıradan yapılmış. Sarı bantlar yapıldığında biz engelli derneklerinin fikri sorulabilinirdi. Örnek olan illerde yapılan çalışmalar esas alınabilinirdi. Üzücü olaylar yaşıyoruz.  Mesela geçenlerde bir görme özürlü vatandaşımız sarı banttan yürüyor. Sağlıklı bir vatandaşımız da o görme engelli vatandaşımız çarpıyor Engellilerimize ‘sen körümsün’  diyor.  Toplumun engelli vatandaşlara karşı yaklaşımı maalesef böyledir. Rampalar yapılmış ama engelli vatandaşlara göre teknik olarak ayarlanmamış. Engelli vatandaşlara için yapılan hiçbir şey standartlara uygun değildir. Rampalar öyle bir yapılmış ki bir engellinin kaldırıma çıkabilmesi için yanında da iki kişi olması gerekiyor. Biri tekerlekli sandalyeyi önden çekmeli, diğeri de arkadan itmeli” dedi.