Engelliler Haftası yaklaşıyor... Dertleri çok!

Önümüzdeki hafta 'engelliler haftası' olarak kutlanacak. Hafta nedeniyle, bazı kurumlar engelliler için çeşitli etkinlikler yapmayı planlarken, engelliler de yaşadıkları sıkıntıların çözüldüğü bir hafta istediklerini söylüyorlar. U

VAN 3.05.2016 10:14:18 0
Engelliler Haftası yaklaşıyor... Dertleri çok!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü öncülüğünde, 10 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlenecek. Bir engelli haftasına daha girerken, birçok yerde olduğu gibi Van'da da halen birçok alanda engelli sorunları devam ediyor. Engelliler özellikle ulaşımda ve istihdam konusunda önemli sorunlar yaşıyor.

ULAŞIM
İl genelinde hem bedensel, hem de görme engelliler için yapılan bazı düzenlemelerde halen aksamalar yaşanıyor.
Geçen yıl kaldırımlara yapılan ancak kış ortamında yıpranan plastik sarı bantlar halen yer yer sökülmezken, bunun yerine yapılan beton bantlar da tamamlanmış değil. 
Engelli araçların park yeri olarak ayrılan eski Tekel binası yanındaki bölgeye sürekli araçların park edilmesi ise engellileri zor duruma düşüren başka bir sorun.
Bedensel ve görme engellilerin kaldırımlarda yürümeleri ve engelli araçlarını kullanabilmeleri, yine kaldırım başlarında yapılan rampaların önüne park edilen araçlarca engelleniyor.

İSTİHDAM
Engelliler istihdam konusunda da sorun yaşıyor.
Kamuda yüzde 4, özel sektörde ise yüzde 3 oranında işe alınma hakları bulunan engellilerin özellikle özel sektörde "vasıfsız" diye nitelenerek işe alınmadıkları, bazı özel şirketler az sayıda engellilere yer verirken, bazı büyük şirketlerin ise hiç engelli almadığı belirtiliyor. 
Engelli dernekleri, il genelinde bu ve benzeri önemli problemlerinin halen sürdüğüne dikkat çekerek yetkililerden çözüm beklediklerini söylüyor. 
Engelliler ayrıca kendilerine ait bir okul olmadığı için eğitim konusunda da büyük bir sıkıntı yaşıyorlar.

ENGELLİ HAFTASI
Ulaşım, istihdam, eğitim ve sağlık gibi daha birçok sorunu olan engelliler önümüzdeki hafta ise Engelli Haftasını kutlayacak. 
Engelliler hafta boyunca yapacakları etkinliklerle sorunlarını kamuoyuna aktarmaya çalışacaklar.
Bu arada Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü öncülüğünde de hafta nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlenecek.
Müdürlük, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hafta boyunca engellilere sıcak bir ortam oluşturmayı planlıyor.

ETKİNLİKLER
Gazetemize bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Fikret Yavuz, bu yıl da bir dizi etkinlik düzenlemeyi istediklerini, bunun için altyapı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Etkinliklerin yürüyüş, tekne gezisi, sinema gösterimi ve uçurtma şenliği şeklinde olacağını ifade eden Yavuz, şartların o gün uygun olması durumunda tüm engelli derneklerinin katılımı ile bir barbekü partisi de düzenlemek istediklerini kaydetti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı