'Engelli olmayı, kadına ayıp görüyorlar'

Altı Nokta Körler Derneği (ANOK^DER) Van Şube Başkanı Sabahattin Kayhan, ailelerin görme engelli kadınlar konusunda yanlış tutum içinde olduklarını belirterek, 'Birçok aile kadın engellisini gizliyor, engelli olmayı kadına ayıp görüyor

VAN 21.10.2013 09:59:55 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Haber: Adil HARMANCI

Van´da çok sayıda görme engelli kadın olmasına rağmen, aileler gereken duyarlılığı göstermediği için üretime katkıda bulunamıyor. Ailelerine yük olan engelliler, aynı zamanda psikolojik sorunlar da yaşıyor.
ANOK-DER Van Şube Başkanı Sabahattin Kayhan, Van´da yaklaşık 300-400 kadın görme engelli bulunduğunu, ancak bunlardan sadece 16´sının derneklerine başvurarak kayıt yaptırdığını söyledi.
Bir ilde yaşayanların normalde yüzde 12´sinin genel engelli olduğunu ifade eden Kayhan, "Şimdi Van´ı bir milyonluk nüfusuyla ele alırsak, bunun yüzde 12´si genel engellidir. Yani yaklaşık 120 bin engellimiz var. Bunun da yüzde 12´si görme engellidir, yani 1500-2000 kadarı ve üç aşağı beş yukarı bu rakamın da yarısı kadındır. Ama gelin görün ki, hem kadın-erkek toplam sadece 148 kayıtlı üyemiz var, hem de bunlardan sadece 16´sı kadın" dedi.

"KADIN ENGELLİYİ GİZLİYORLAR"

Hem erkek hem de kadın engelliler olarak genelde ailelerde engelliyi üretime katma anlayışının olmadığını ifade eden Kayhan, şunları söyledi:
"Biz dernek olarak görme engellileri derneğe kaydetmek için çok çabaladık, bu yönde çabalarımız da sürecek. Önümüzdeki günlerde bir alan araştırması da yapacağız, özellikle kadınlar için. Ancak aileler derneğin önemi konusunda çok bilgisiz, hele kadın engelliyi adeta bizden gizliyorlar. ´Derneğe üye olacak da ne olacak?´ diye tepki gösteriyorlar."

"ÜRETİMDEN UZAK KALIYORLAR"
 
Derneğe üye olanların eğitim görme imkanı elde ettiğini ve sonuçta ayakları üzerinde duracak bir yeteneğe kavuştuğunu da söyleyen Kayhan, "Evde kalanlar eğitim göremiyorlar, dünyadan kopukturlar, içine kapanık ve psikolojik olarak bitiyorlar. Hem üretimden uzak kalıyorlar, hem de çoğu bilmediği için maaş da alamıyor. Ama aileler bize ulaşırsa yardımcı oluruz, eğitim imkanı bulurlar, yaz kamplarına yönlendiririz. Sportif faaliyetlere dahil olurlar. Hukuki işlemlerini daha yakından takip etmiş oluruz" dedi.

"AİLELER ÖMÜR BOYU BAKAMAZ"

Ailelerin engelli kadınlar konusunda biraz daha rahat davranması gerektiğini de ifade eden Kayhan, şunları kaydetti:
"Aileler engellisi dışarı çıktı diye kuşkulanmasın, engelli içerde kalınca daha çok zarar görür. Hem maddi, hem manevi. Biz aldığımız eğitimlerle şimdi dışarıda rahat yürüyebiliyoruz, ama onlar yürüyemez, biri kolundan tutmadan oradan oraya gidemez, aileler 3 ayda bir maaş için kollarından tutup dışarı çıkarıyor, ama ne zamana kadar bakacaklar? En fazla 20-30 sene, sonra yalnız kalacaklar, başlarının çaresine bakamayacaklar. O nedenle her aile engellisini serbest bırakmalı ve üretime katılmasının önünü açmalıdır. İki engelli üyemiz vardı, burada tanışıp evlendiler. Şimdi Manisa´dalar iki de çocukları var, kimsenin yardımı olmadan gül gibi geçinip gidiyorlar. Esmer Taşkın derneğimizin üyesidir ve Türkiye judo şampiyonudur. Derneğe ilk geldiğinde utanarak geliyordu, şimdi açık açık ´ben körüm´ diyor. Bunda utanılacak bir şey yok. Biz bu ilin engellileriyiz birbirimize sahip çıkmak zorundayız."