Engelli kadınlar sertifika aldı

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) tarafından engelli kadınlara yönelik olarak gerçekleştirilen kurslara katılan 50 kadına sertifikaları verildi. VİED Başkanı Filiz Yörükoğlu, engelli kadın eğitimine ve istihdamına yöne

VAN 4.11.2017 09:59:09 0
Engelli kadınlar sertifika aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

VİED, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın desteklediği “Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, 1 Kasım 2016 tarihinde engelli kadınlara yönelik kurslar başlattı.
Verilen kurslar çerçevesinde, işaret dili ve EKPSS kursları açısından Van’da bir ilk de gerçekleştirilmiş oldu.

 

50 KADINA SERTİFİKA
Bir yıl süreyle uygulanan ve farklı engelli gruplarından 50 engelli kadının katıldığı kurslar önceki gün sona erdi.
Yaka-Koop ile ortak yürütülen projenin kapanış toplantısı, Yaka-Koop binasında gerçekleştirildi. 
Kadınların kendi aralarında eğlendiği ve bir kokteylin de verildiği proje kapanış toplantısında, 50 kadına, VİED ve Yaka-Koop yetkilileri tarafından sertifikaları verildi.

 

HANGİ KURSLAR VERİLDİ
Bir yıl süren ve karma yapılan kurslarda, 20 kadın galoş ve terlik dikimi, 20 kadın sabun, 10 kadın işaret dili, 30 kadın okuma-yazma, 40 kadın bilgisayar, 20 kadın da EKPSS kursu gördü.
Engelli kadınların aldıkları sertifikalarla, hem işlerini kurabilecekleri, hem de işaret dili yönünde özel sektör ya da kamu kurumlarında işaret dili tercümanı olarak istihdam edilmelerinin mümkün olacağı belirtildi.

 

İSTİHDAMA YÖNELİK ÇALIŞMALAR
VİED, bu 1 yıllık süre içinde kursların yanı sıra engelli istihdamına yönelik farklı çalışmalar da yürüttü.
VİED Başkanı Filiz Yörükoğlu, konuyla ilgili gazetemize şu değerlendirmelerde bulundu:  
“Engelli kadınların istihdam edilebilirlikleri için kurduğumuz eğitim atölyesinde 1 Kasım 2016 itibariyle başladığımız projemizi 1 Kasım 2017 itibariyle sonlandırdık. 50 engelli kadını istihdama hazırlık olarak açılan kurslarla vasıflı hale getirmeyi amaçladık. Yapılan anket çalışmaları, iş gezileri, engelli istihdamının önündeki engellerin belirlenmesi adına önemli çalışmalar oldu. 100 işveren ve 100 engelli bireyle yapılan anket çalışmasında, neden iş bulamadıklarının ve neden engelli çalıştırmadıklarının sorusunu sorduk. EKPSS sınavı ile ilde bir ilk gerçekleştirdik. Projeye dâhil olmadığı halde engellilere girişimcilik belgesi almaları için KOSGEB ve DAKA ile işbirliği yaptık.”

 

ÇALIŞMALARIN FİLMİ ÇEKİLDİ 
Yörükoğlu, şöyle devam etti; “VİED’in kuruluşunun 10. yıldönümü nedeniyle ve engelli kadın istihdamı için kurduğumuz eğitim atölyesinin çalışmalarını kısa film haline getirdik. Bir yıl boyunca proje ofisimiz STK’lar, kamu kurumları, vatandaşlar  ve tüm engelli aileleri, özel eğitimciler tarafından ziyaret edildi. Yapılan iş gezileriyle engelli çalıştıran Bursa  Bosch fabrikasına  ziyaret gerçekleştirildi. İşitme engelli çalışanı çok olan fabrika Vanlı işadamları tarafından takdirle dinlendi. Ayrıca Van’da ilk defa açtığımız işaret dili tercümanlık ve eğitici eğitmenliği sertifikalarını alan 10 engelli kadın piyasadaki sahte belgelerle bu işi yapanların engellenmesi adına ciddi bir iş başardık diyebilirim.”
Özel Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi