Engelli dostu hastane

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim Araştırma Hastanesi yöneticisi Op. Dr. Ümit Haluk İliklerden, hastane yönetimi olarak engellilere yönelik bir dizi çalışma başlattıklarını, yapılanlara ek olarak, yeni projeler de gelişti

VAN 12.09.2017 11:11:38 0
Engelli dostu hastane
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

SBÜ Van Eğitim Araştırma Hastanesi’nde, engelli vatandaşların kolay erişimi için hastane girişine çağrı cihazı yerleştirildi. Hastaneye giden engelli vatandaşlar, kapıdaki bu özel butona basarak bekliyor. Ardından kısa süre içinde gelen görevli, refakat ederek hasta engelliyi istediği yere götürüyor. Görevli, hizmet tamamlandıktan sonra da engelliyi yine aldığı noktaya geri götürüyor.
Hastanede, sadece bu işle ilgilenen 3 görevlinin olduğu öğrenildi.

 

ENGELLİLERDEN ‘TEŞEKKÜR’ ZİYARETİ
Hastanenin bu hizmeti dolayısıyla Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Şahabettin Kayhan ile Altı Nokta Körler Derneği Spor Kulübü Başkanı Mail Tam, hastane yöneticisi Op. Dr. Ümit Haluk İliklerden’e teşekkür ziyaretinde bulundu.
Ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirten Op. Dr. İliklerden, engellileri her zaman dinlemek istediğini belirterek, “Biz sizleri sürekli dinlemek istiyoruz, çünkü sizin pencerenizden bakmak daha farklıdır” dedi.
Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Şahabettin Kayhan da, çağrı cihazı hizmetinin kendileri için önemli olduğunu ve engellilere büyük bir katkı olduğunu söyleyerek, teşekkür etti.
Kayhan ayrıca hastane yönetimi ile bir goalball maçı yapmak istediklerini de ifade etti. 
Kayhan son olarak, bu duyarlılığın bütün kurumlar tarafından sergilenmesini umut ettiklerini de sözlerine ekledi.

 

ENGELLİ İÇİN İYİLEŞTİRMELER
Op. Dr. Ümit Haluk İliklerden, daha sonra engellilere yönelik hastanede yapılan farklı çalışmalara ilişkin de bilgi verdi.
İliklerden, şunları söyledi: 
“Bu engelli butonu konusunda bir çalışma başlattık. Bunu ana girişlerde uyguladık, şimdi Acil Servis girişimizde de yapacağız bunu. Bunun dışında hastane çevresinde engelli park alanı oluşturduk, sayılarını artırdık. Aynı zamanda otoparkta bir merdivenimiz vardı, iki bina arasında, bir basamaktı sadece, oraya da rampa yaptık. Hastane içindeki bütün yürüyüş alanlarını, sarı bantları yenilemeye başladık.”

 

EN ÖNEMLİ POROJE
Engelliler için yeni proje ve çalışmalarının da olduğunu anlatan hastane yöneticisi Op. Dr. İliklerden, bunlardan en önemlisinin “çağrı merkezi” projesi olduğunu belirterek, “Bunların dışında büyük bir projemiz daha var, vali beyle de bunu görüşeceğiz, inşallah desteklerini alacağız. Engelli vatandaşlarımızın evlerinden alınarak, bir çağrı merkezine ulaşarak, bizlere ulaşması, bizim onları evlerinden hastaneye transfer etmemiz, bütün işlemlerin bizim refakatimizde sağlanması ve daha sonra tekrar evine bırakılması şeklinde bir çağrı merkezi, ki engelli şartlarına uygun teknik hazırlanmış ambulans ve hastanede bunun için özel ayrılmış çalışan, yönlendirme personeli, hastanede de sıra beklememelerini sağlayacak bir tasarım içine girdik. Bu projeyi geliştirdik, projeyi yazdık. Şu anda sunacağız. İnşallah vali beyin de katkıları ile böyle bir projeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Çok da güzel olur. Bunu yapan birkaç il var Türkiye’de. Sürdürülebilir de bir proje aynı zamanda. Asıl hedefimiz ve istediğimiz şey bu!” 

 

ENGELLİYE ÇAY-KAHVE SERVİSİ
Bir başka çalışmanın da yine hastaneye ulaşan engellilerle ilgili olduğunu belirten İliklerden, bununla ilgili de şu bilgiyi verdi:
“Onun dışında tetkikleri öğleden sonraya kalan engelli vatandaşlarımız için hastane poliklinik alanı içinde ayrı bir alan oluşturmaya başladık. Öğlen arası bu vatandaşlarımızı burada ağırlayıp, çay-kahve ikram edip, daha sonra hizmetlerin devam ettirilmesiyle ilgili bir çalışmamız var. Önümüzdeki ay onu da başlatacağız inşallah. Bu şekilde çalışmalarımız var.”
  

“BUTONU KIRMAYIN!”
SBÜ Van Eğitim Araştırma Hastanesi yöneticisi Op. Dr. Ümit Haluk İliklerden’in ayrıca vatandaşlara bir hatırlatması vardı. 
Engelliler için kapıya taktıkları çağrı cihazı butonunun sürekli kırıldığına dikkat çeken İliklerden, “Butonu on defa yeniledik, çoğu vatandaşımız gelip onu oradan söküyor. Böyle bir duyarsızlık da maalesef var. Buna dikkat edilirse çok iyi olacak” diye hatırlattı.
Özel Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi