En zor mesai

Havaların ısınmaya başladığı bu günlerde zor mesaileri olan meslek dallarından biri de tandırcılar. Ramazan ayında da tandır ekmeği pişiren ustaların çektikleri zorluk ikiye katlanıyor. Bir yandan hava sıcaklığı, diğer taraftan gün

VAN 2.06.2018 12:54:00 0
En zor mesai
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Ramazanda gün boyu sıcak tandır ısısına rağmen ekmek çıkarmaya çalışan tandır ustaları, aşırı sıvı kaybından dolayı tandır başında çok susadıklarını, ama zorlu şartlarda bile oruçlarını tuttuklarını söylüyorlar. 
Ramazan ayında olduğumuz bu günlerde havaların da ısınmaya başlaması, bazı zor işleri yapanları sıkıntıya sokabiliyor. Özellikle sıcaklardan en çok etkilenenler ise ateş ile mesaisi olanlar. Bu meslek dalından biri olan tandırcılar, zor şartlarda ekmek çıkarmaya devam ediyor.

 

GÜNDE 1000-1200 EKMEK PİŞİRİYORLAR

Havaların ısınmaya başlamasından dolayı tandırdan çıkan sıcak havanın da etkisiyle ekmek pişirmede çok zorlandıklarını ifade eden Bizim Köy Tandır Evi çalışanlarından tandır ustası Lokman Enes; “Tandır evimizde günde 1000-1200 ekmek çıkarıyoruz. Mesaimiz Ramazandan dolayı sabah 8:00’da başlıyor 18.00’da bitiyor. Günlük olarak lavaş ekmeği, içli ve içsiz köy çöreği, taptapa dediğimiz ekmekleri çıkarıyoruz. Şuan malum Ramazan ayındayız ve oruçluyuz. Havaların ısınmaya başlaması ve sürekli sıcak tandır başında olmamız bizi susuzluk konusunda oldukça zorluyor ama biz de azimle sabrediyoruz, dayanmaya çalışıyoruz ve işimizi yapıyoruz. Tandırdan dolayı içerisi çok sıcak oluyor, ateşten sıcak hava yüzümüze vuruyor. Böyle olunca sıvı kaybımız çok oluyor ve doğal olarak çok susuyoruz. Ama bu durum işimizi yapmamıza engel değil” dedi.

 

EN ÇOK TERCİH EDİLEN 'TAPTAPA EKMEĞİ' 

Halkın tandır ekmeğine ilgisinin iyi olduğunu söyleyen tandır ustası Enes, çıkardıkları ekmeklerden en çok tercih edilen çeşidin de taptapa ekmeği olduğunu söyledi. Enes, şöyle devam etti; “Ekmeklerimizi kepekli değirmen unundan yapıyoruz, hiçbir katkı maddesi içermiyor. Kepekli değirmen unumuza sadece su ve tuz ekliyoruz, maya olarak da ekşimiş hamur kullanıyoruz, hazır maya kullanmıyoruz. Satışlardan gayet memnunuz. Bazen özel siparişler alıyoruz, lavaş ekmeğini bazı vatandaşlar başka illerdeki tanıdıklarına gönderiyorlar.”

 

“VAN’DA DÜKKÂN KİRA BEDELLERİ ÇOK YÜKSEK”

Van’daki yüksek kira bedellerinden yakınan tandır ustası Lokman Enes son olarak şunları söyledi; “İşlerimiz ne kadar iyi olsa da kâr payımız çok az. Nedeni de şu; bilindiği gibi Van’da dükkân kira bedelleri çok yüksek, esnafı en çok zorlayan bence kira bedellerinin yüksek olmasıdır. Esnaf olarak bizler yüksek kiralardan yana sıkıntı yaşıyoruz.” ,
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi