Eminoğlu; kriz dönemleri fırsat dönemleridir

Van ve doğuda yaşanan ekonomik sorunlar esnafın zarar etmesine neden oldu.

VAN 24.10.2014 13:59:39 0
Eminoğlu; kriz dönemleri fırsat dönemleridir
Tarih: 01.01.0001 00:00


 Bu ekonomi krizinde van da bulunan alışveriş merkezleri de nasibini aldı. Yaşadığı sorunları vandahaber.com’a anlatan avm sahipleri durumun vahimliğinden bahsettiler.

 

Kriz dönemleri kişi, kuruluş ya da toplumlar da büyük zararlara ve yıkımlara yol açar. Diyen Engin Eminoğlu, şöyle devam etti.

 

“Bu zararlar maddi olabileceği gibi bambaşka düzeylerde de olabiliyor. Şöyle ki İtibar kaybı, Kaynakların savrulması, Psikolojik depresyon, Fırsat eşitsizliği, Güven kaybı, Gerilim frenleri gibi.  

 

Sözlerine devan eden Engin Eminoğlu yaşadığı sorunları anlattığı gibi, krizde kurtulmanın yollarını da anlatmayı ihmal etmiyor.

 

“kriz dönemleri ayrıca fırsat dönemleridir. Krizin kendisi “beklenmeyen öğe” olduğu gibi krizlerin içinde de bir “beklenmeyen öğe” vardır. işte bu öğe sizin fırsatınız olabilir. Çince de “Kriz” kelimesi “Risk” ve “Fırsat” anlamına gelen iki karakterin yan yana gelişi ile yazılır. Binlerce yıl önce ki Çin bilgelerinin de farkına vardığı gibi kriz/fırsat dengesi bir gerilim dengesidir ve siz kişisel, kurumsal yada toplumsal olarak yeni varoluş koşullarınızı bu denge üzerinde kurmak zorundasınız aksi takdirde hayatiyetinizi kaybedebilirsiniz

 

Krizde oluşan fırsatları yakalayabilmek için ne yapmak lazım?

 

krizden travma durumundan hızla çıkmak gerekir. Bu şok durumunun uzun sürmesi halinde daha çabuk ayılan veya krizden etkilenmeyen kişi, kuruluş ya da toplumlar yere saçılan elmaların daha fazlasını toplayacak demektir. Unutmayın bir süre önce o elmaların bir bölümü size ait idi. Başkalarının size yardım etmelerini bekliyorsanız şunu unutmayın; Başkaları size kendileri için bir fayda karşılığında yardım ederler.

 

Yani bu yardımın size bir maliyeti olacaktır. Bu maliyet bazen ödenemeyecek kadar ağır olabilir. Ama kriz içinde sizin bu pazarlığı yapabilme şansınız pek fazla yoktur. O halde Kişi de olsanız Kurum da olsanız Toplum da olsanız kendinizi krizlere hazırlıklı tutmalısınız. Krizden çıkmayı krize girdiğiniz anda planlamaya başlarsanız başınız çok ağırır.Yani önceden bir kriz yönetimi planınız ve kontrol listeniz olmalıdır. Bunu gerekirse yazılı hale getirebilirsiniz. Bütün modern ve çağdaş toplumlar ile çokuluslu şirketlerin pek çok durum ve düzlemde geçerli olacak bu tür planları mevcuttur. Bu planlar sürekli gözden geçirilir, kendileri ile ilgili olmasa bile başka ülke veya kuruluşlar da ortaya çıkan krizler çerçevesinde test edilir ve gerekiyorsa yenileri

hazırlanır. Diye konuşan Eminoğlu yaşadığı sıkıntılarda çözüm yolları arayarak şöyle devam etti;

 

Bu konuyla ilgili bazı örnekler;

 

1. Krizden kaçınmanız mümkün değilse hiç olmazsa ondan yararlanmaya çalışın

2. İletişiminizi kimseyle koparmadan sahneden bir süreliğine çekilin

3. Asla “niye benim başıma geldi ?”diye sormayın çünkü herkesin başına gelebilir

4. Hiç kimseye asla bir taahhütte bulunmayın. Çevrenizde dostlarınız vardır ama ticari kariyerleri sizi posa haline getirmekten geçenler de çoktur.

5. Krizi atlatabilmek için hayatiyetinizin çok önemli olduğunu unutmayın bunun dışında ki her şeyin önemi tartışılabilir

6. Asla yitirdiklerinizi düşünerek kendinizi babil sarmalına sokmayın

7. İnanın yeniden başlamak için vakit çok geç değil

 

İster başaracağınıza inanın

ister başaramayacağınıza

her iki durumda da haklı çıkarsınız

 




Kaynak: vandahaber