EMEP Van İl Örgütü: “Birlikte mücadele edelim“

Yüksekova ve Cizre'de çıkan çatışmalarda sivillerin ölümü, Emek Partisi (EMEP) Van İl Örgütü tarafından yapılan basın açıklaması ile protesto edildi. Basın açıklamasında tutuklanan belediye eş başkanlarının da serbest bırakılm

VAN 29.08.2015 19:58:50 0
EMEP Van İl Örgütü: “Birlikte mücadele edelim“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 1 Eylül 'Dünya Barış Günü' nedeniyle bir basın açıklaması yapan Emek Partisi (EMEP) Van İl Örgütü Yüksekova ve Cizre'de çıkan çatışmalarda sivillerin ölümünü protesto etti. Son günlerde artan çatışmalı ortama dikkat çekilen açıklamada çatışmasızlık sürecine geri dönülmesi istendi. Geçtiğimiz günlerde tutuklanan belediye eş başkanlarının da serbest bırakılması talep edilirken, savaştan en fazla etkilenenlerin işçi ve emekçiler olduğuna dikkat çekildi. EMEP Van İl Örgütü binasında yapılan basın açıklamasına EMEP GYK üyesi Umut Yegin de katılırken, açıklamayı EMEP Van İl Örgütü Başkanı Hayrettin Alan yaptı. Alan, emek, barış, demokrasi güçlerini dayanışmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırdı.
"ÇOCUK YAŞTA BEDENLER KURŞUNLANIYOR"
Yüksekova ve Cizre'de çıkan çatışmalarda sivillerin öldüğünü hatırlatan ve başsağlığı dileyen Alan, şunları söyledi; "Birkaç gündür Yüksekova (Gever) başta olmak üzere birçok yerde gerçekleştirilen katliamlar, devletin Kürdistan'da topyekûn savaş politikalarında ısrar ettiğini bir kez daha göstermiştir. Emek Partisi Van İl Örgütü olarak halkımıza başsağlığı diliyor, bu saldırı ve katliamlara karşı halkımızı, bütün emek-barış-demokrasi güçlerini dayanışma ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. 7 Haziran seçimlerinden sonra siyasi meşruiyetini kaybeden AKP-Erdoğan iktidarı, kendi egemenliğini sürdürebilmek için halkımıza özel savaş politikalarını dayatmaktadır. Kürdistan'ın birçok bölgesi 'özel güvenlik bölgesi' ilan edilmekte, sokağa çıkma yasakları eşliğinde kentler kuşatılmakta, katliamlar düzenlenip insanlar kitlesel olarak gözaltına alınıp tutuklanmaktadır."

"SERBEST BIRAKIN"
Tutuklanan belediye eş başkalarının serbest bırakılmasını isteyen Alan, "Dün Kürt siyasetçilere yönelik KCK operasyonları yapılırken "kelepçeye şükretsinler, JİTEM onları öldürüyordu" diyenler, bugün bir yandan JİTEM'i aratmayan katliamlar yapıyor, çocuk yaşta bedenler kurşunlanarak öldürülüyor, öte yandan da Kürt siyasetçilere yönelik siyasi operasyonlar düzenliyor. Seçilmiş Belediye eş başkanları tutuklanarak cezaevlerine gönderiliyor. Edremit Belediyesi Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin başta olmak üzere tutuklanan tüm seçilmişler ve siyasi tutsaklar bir an evvel serbest bırakılmalıdır" ifadelerini kullandı.

"YENİLGİYE UĞRAYACAK"
Savaş politikalarının kendilerini yıldırmayacağını vurgulayan Alan, "Bugün Varto, Silvan, Lice, Yüksekova gibi kentlerde ağır silahlar eşliğinde gerçekleştirilen katliamların halkımızın örgütlülük ve mücadelesini kırmaya yönelik saldırılar olduğu açıktır. Dün IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırısı Rojava için hangi anlamı taşıyorsa, Varto'dan başlayıp Yüksekova'ya yayılan saldırı ve kuşatma da bizler için aynı anlamı taşımaktadır. Ancak dün olduğu gibi halkımız bugün de bu kuşatma, saldırı ve katliamlara teslim olmayacak; barış için sürdürdüğü kararlı mücadelesiyle savaş politikalarını yenilgiye uğratacaktır" diye belirtti.

"SİLAHLARIN SUSMASI"
AKP'yi eleştiren Alan, "Hiçbir siyasi meşruiyeti olmadığı halde ülkeyi savaşa sürükleyen AKP-Erdoğan iktidarı, bu savaşta yaşamını yitiren Türk ve Kürt gençlerinin cenaze törenlerinden yükselen savaşın bitmesi, silahların susması feryadına kulaklarını kapatmaktadır. Halkların iradesine rağmen savaşı başlatanlar, bu politika ile 1 Kasım'da yapılacak seçimlerde halklarımızın iradesini rehin almaya çalışmaktadır. Açıktır ki savaş politikaları ile yapılacak seçimlerde halklarımızın iradesine ipotek koymaya çalışan özel savaş düzenini boşa çıkarmanın yolu, halklarımızın barış için birleşik mücadelesini yükseltmekten geçmektedir" dedi.

"SAVAŞ OLMASIN"
Savaştan en fazla etkilenenlerin işçi ve emekçiler olduğuna dikkat çeken Alan, açıklamalarını şöyle sürdürdü;
"Bölgemizde de AKP - Erdoğan iktidarı tarafından başlatılan kirli savaş nedeniyle, Kürt işçi ve emekçileri maddi ve manevi olarak bu çatışmalı ortamdan en fazla etkilenenlerdir. Van'da uzun süredir mücadele eden taşeron ve İŞKUR işçileri, AKP'nin sokakları savaş alanına çevirmesinden dolayı en demokratik hak arama eylemlerini dahi yapamaz hale gelmiştir. İnşaat işçileri, her geçen gün işsizlik tehlikesi ile karşı karşıyadır. Van'da oldukça yüksek olan işsizlik oranı bu çatışmalı süreç ile birlikte daha da artmıştır. Yaşanan ölümlerin son bulması için, işçi ve emekçilerin, insanca yaşayabileceği iş ve ücret mücadelesinin yükselebilmesi için bir an önce devletin saldırgan tutumundan vazgeçip, yeniden çatışmasızlık sürecine dönmesi gerekmektedir."

"SESİNİZİ YÜKSELTİN"
1 Eylül Dünya Barış Günü'nde tüm halkı kenetlenmeye ve sesini yükseltmeye de davet eden Alan, "Emek Partisi Van İl Örgütü olarak halkımızı ve her milliyetten işçi emekçileri özel savaş düzeninin katliamlarına karşı 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle sesini yükseltip dayanışmayı büyütmeye; demokratik barışçıl geleceği birlikte kurmak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.