Ekonomik savaşın sonrasında ne var?

Abdullah Şanlıdağ

VAN 13.08.2018 10:33:06 0
Ekonomik savaşın sonrasında ne var?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Aklıselim düşünenler Türkiye’nin içerisinde bulunduğu sıkıntıyı ABD tarafından Türkiye ve bir kısım ülkelere açılmış “ekonomik savaş” olarak tanımlıyorlar. ABD’nin sözcülüğüne soyunan Sözcü Gazetesi’nin tüm mürettebatı ise doların yükselişini ve Türk Lirasının değer kaybını ekonomimizin kötü seyrine bağlıyorlar. Hepsinin de koro halinde seslendirdikleri şu: “Türkiye maalesef hastalığını kabul etmeyen hasta pozisyonunda. Ekonomi iyi olduğu halde dış güçlerin dolar kurunu yükselttiği gibi akıllara ziyan bir anlayış hâkim. Oysaki ekonomimiz kötü olduğu için kurlar yükseliyor.”

Tabi bunlara göre Gezi olaylarını yapanlar haklıydı; Ak Parti mutlak bir şekilde gitmeli, bunun için ne gerekiyorsa yapılmalı. Ak Parti’nin ve lideri Erdoğan’ın gitmesi için teröre bile göz yummaya hazırlar. 15 Temmuz işgal girişimine kontrollü darbe diyenler elbette ki ABD’nin başlattığı ekonomik savaşa da bir kılıf bulacaklardır. Oysaki Trump ve yardımcısının sosyal medya hesabından “Brunson’u serbest bırakın, yoksa yaptırımlar geliyor” dediğini, Yeşildere’nin sığırı bile duydu, ama bunlar duymak istemiyor. İktidarın yaptığı yanlış yok mu? Olmaz olur mu, var elbet. Bunları tartışabiliriz lakin müttefik diye bildiğimiz 60 yıllık yol arkadaşınız sizi sırtınızdan hançerlemeye kalkışır, ayaklarınız üzerinde durmaya çalışmanızı engellemeye çalışırken, sizin adeta onun safına geçerek Türkiye’yi haksız bulmanız anlaşılır bir şey değil. Sahi sizler gerçekten vatan haini misiniz?

Âcizane bu gazetede 25 yıldır yazıyorum ve Başkan Erdoğan’ı da 1991 yılından bu yana takip ediyorum. Tanıdığım Erdoğan’sa; bundan sonrasında Batı blokuna eyvallah etmez. Krizin sorumlusu ABD’dir. İki papazı var, biri Fetullah, diğeri Brunson. Fetullah’ı bize vermediği gibi, Fetö ile iltisaklı olduğundan dolayı sadece ev hapsinde tuttuğumuz Brunson’u da bizden istiyor. Küresel kefere ekonomik savaşla bizi terbiye etmeye çalışıyor. 15 Temmuz işgal girişimiyle saldırdı, başarılı olamadı. Sınırlarımızda terör saldırıları yaptı, başarılı olamadı. Ortadoğu’nun tamamında gözü var. Bize ve İran’a yaptırım uygulamaya çalışırken Rusya ve Çin’e de gözdağı veriyor. Tabi tüm bunları İsrail’le birlikte yapıyor. Her ne kadar görünürde Trump sahnedeyse de “one munite” kuyruk acısından dolayı Yahudi lobisi sürekli çalışıyor. Büyük İsrail Devleti projesine hizmet eden ABD, diğer taraftan da PKK devleti için Akdeniz’e doğru ilerlemeyi sürdürüyor. Arapları safına çekmek istemesinin nedeni budur. Peki, bundan sonrasında ne olur? “Siz NATO’daki bir stratejik ortağınızı bir papaza değişiyorsunuz” diyen Başkan Erdoğan da biliyor ki mesele sadece papaz değil. ABD’nin niyetini bildiği için de Erdoğan bizzat onların ülkesinde yayınlanan New York Times’ta şunları yazdı: “Ne yazık ki bu tehlikeli trendi tersine çevirme çabalarımız boşa çıktı. ABD, Türkiye’nin egemenliğine saygı duymaya başlayıp, milletimizin karşı karşıya olduğu tehlikeleri anladığını ispatlayamazsa ortaklığımız riske girebilir. Alternatiflerimiz olduğunu anlayın. Türkiye’ye saygısızlık trendini geri çevirmezseniz yeni müttefikler ararız.”

Türkiye ve ABD son 60 yıldır stratejik ortak ve NATO müttefiki. İki ülke Soğuk Savaş döneminde ve sonrasında karşılaştıkları ortak zorluklara karşı omuz omuza durdu. ABD Türkiye’yi gözden çıkardığından beri yanlışa oynuyor. Suriye’de PKK’nın PYD/YPG’sine destek verdi. Sınırlarımızda PKK devleti kurmak için durmaksızın çalışıyor. Şimdi de ekonomik savaşla yaptırımlar uyguluyor. Yaptırım sonlansa bile artık NATO ve ABD ile yola gidilmez. Getirisi, götürüsü ne olur bilemeyiz, ama ufukta bir Rusya, İran ve Çin’in olduğu bloka doğru ilerliyoruz. Türkiye eksen kaymasına doğru gidiyor. Batı blokundan koparak Akdeniz ve İpek Yolu havzasında, Afrika ülkelerini ve Türk dünyasını da safımıza katarak ABD/Batı blokuna karşı güçlü bir alternatif ortaya konabilir. 

Rezzak olan Allah’tır. Ümidimizi ve Allah’a olan inancımızı yitirmez, O’nun emirleri doğrultusunda yaşarsak, inanın bu badireyi de atlatırız.